Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

OpenAI – mimovládna organizácia špecializujúca sa na technológie umelej inteligencie – v roku 2022 vypustila do sveta najväčšiu senzáciu v technologickom a firemnom priestore za poslednú dobu. Bol to LLM v podobe ChatGPT. Táto udalosť bola taká prevratná, že ju ľudia prirovnávali k internetu na začiatku 90. rokov.

Jej pokrok sa zatiaľ pohybuje rýchlosťou svetla, pričom dochádza k vylepšeniam, novému vývoju, vydávaniu nových verzií a predstavovaniu nových modelov. V článku sa dozviete, aké možnosti nám ponúka súčasnosť a čo možno od umelej inteligencie očakávať do budúcna.

Súčasný svet umelej inteligencie

Možno ste už niekedy aj sami využili pomoci AI a ak aj nie, minimálne ste čítali článok, ktorý umelá inteligencia napísala. Rýchly pokrok v oblasti AI rozšíril jej využitie do rôznych odvetví, ako je dizajn, programovanie, umenie, algoritmy na odporúčanie bonusov v online kasínach alebo chatboty v odvetví technických služieb.

Umelá inteligencia vo svojej podstate simuluje inteligenciu človeka prostredníctvom systému strojového učenia a dokáže vykonávať jednoduché opakujúce sa úlohy s vyššou presnosťou ako človek. S technologickým pokrokom budú pribúdať nové možnosti, vďaka ktorým sa stane ešte využiteľnejšou.

V súčasnosti sú najznámejšie 3 formy AI, ktoré už teraz menia budúcnosť biznisu tak, ako ho poznáme. Sú to generatívna AI, prediktívna AI a konverzačná AI.

Prediktívna umelá inteligencia

Prediktívna umelá inteligencia využíva štatistickú analýzu prostredníctvom špecifických počítačových programov na určovanie vzorcov, predvídanie činností a predpovedanie budúcich udalostí. V minulosti sa na prediktívnu štatistickú analýzu používali rôzne počítačové modely, ale prediktívna AI je rýchlejšia a presnejšia, i keď nie všetky predpovede sú zaručene pravdivé.

V súčasnosti sú hnacou silou prediktívnej AI veľké objemy údajov a strojové učenie. Biznisy môžu túto technológiu využívať na to, aby ponúkli zákazníkom lepšie služby a relatívne ľahko predpovedali ich úspešnosť. Prediktívna AI môže podnikom pomôcť pripraviť sa na budúcnosť a personalizovať skúsenosti pre zákazníkov.

Príkladom prediktívneho nástroja AI je BigQuery od spoločnosti Google. Tento pokročilý nástroj AI dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd analyzovať veľké množstvo dát a vytvárať presné predpovede. Automaticky optimalizuje dotazy, ľahko načítava a spravuje údaje z rôznych databáz.

Budúcnosť prediktívnej AI vyzerá pozitívne vzhľadom na to, že táto technológia urobila za pomerne krátky čas veľký pokrok. Algoritmy budú rýchlejšie, inteligentnejšie a budú zvládať väčšie objemy veľkých dát, čo bude mať za následok presnejšie predpovede.

Konverzačná umelá inteligencia

Ide o odvetvie umelej inteligencie, ktoré sa snaží čo najlepšie napodobniť človeka bez toho, aby pôsobilo strnulo ako stroj. Interakcie sú konverzačné, vďaka čomu je táto technológia ideálna na virtuálnych asistentov a chatboty.

Konverzačná AI sa časom učí a prispôsobuje svoje reakcie používateľovi na základe vlastných interakcií. Je to ako iterácia využívajúca negatívnu spätnú väzbu na nájdenie svojej najlepšej verzie. Základom konverzačnej AI je strojové učenie, spracovanie prirodzeného jazyka (NLP) a sémantické porozumenie.

Konverzačná umelá inteligencia má obrovský potenciál z hľadiska všestrannosti, rýchlosti a efektívnosti. Ako pri každej novej technológii sa však objavili aj etické problémy. Dobrým príkladom takéhoto problému je nedávna roztržka medzi herečkou Scarlett Johanson a generálnym riaditeľom spoločnosti OpenAI – Samom Altmanom. Spoločnosť OpenAI vyvinula konverzačnú AI, ktorá znela ako herečka, ktorá zhodou okolností hrala vo filme Ona (Her) chatbot AI. Spoločnosť OpenAI následne od produktu medzičasom upustila, keďže spor stále prebieha.

Generatívna umelá inteligencia    

Generatívna umelá inteligencia sa zaoberá vytváraním obsahu na základe konkrétnych podnetov, ktorými môžu byť text, hudba alebo obrázky. Táto podmnožina umelej inteligencie sa zameriava na generovanie originálneho obsahu pomocou hlbokého učenia na generovanie výstupov. Tieto výstupy zodpovedajú vzorom a príkladom z konkrétneho súboru údajov.

Najobľúbenejším nástrojom generatívnej umelej inteligencie je rozhodne ChatGPT, čo nie je žiadnym prekvapením, keďže OpenAI bol prvým hráčom na trhu. Najnovšia verzia tohto nástroja je GPT-4o, ktorá je takmer na nerozoznanie od prvej verzie sprístupnenej verejnosti; je taká inteligentná, že jej predchodca vyzerá v porovnaní s ňou ako hlupák. Ďalšími účastníkmi v oblasti generatívnej umelej inteligencie sú Gemini od spoločnosti Google, Copilot od spoločnosti Microsoft, ktorý je zabudovaný v prehliadači spoločnosti – Bing, a Grok, ktorý je zabudovaný v platforme sociálnych médií – X. 

Umelá inteligencia je na prudkom vzostupe

Podľa Open AI môžete najnovšiemu modelu napríklad poskytnúť obrázok jedálneho lístka, požiadať ho o preklad do rôznych jazykov a dokonca sa dozvedieť viac o ponúkanom jedle z hľadiska kultúry, histórie, významu a dokonca aj počtu kalórií. V budúcnosti bude možné s modelom konverzovať aj prostredníctvom živého videa.

Budúcnosť generatívnej umelej inteligencie spočíva v generovaní lepšieho originálneho obsahu a lepšom porozumení podnetov užívateľov. V súčasnosti majú modely AI pri vytváraní obrázkov problém napríklad s ľudskými rukami a zubami – bežne sa stretávame s obrázkami ľudí generovanými AI s prstami navyše alebo dvojnásobkom zubov. Takéto chyby nastávajú z najmä z dôvodu nepochopenia funkcie častí ľudského tela z pohľadu AI, no do budúcna si môžeme byť istí, že sa chyby podobného typu podarí vychytať a AI sa posunie na nevídaný level.