Meky Žbirka nestihol dokončiť prácu na svojom albume počas svojho života. Jeho fanúšikovia sa však môžu tešiť na vydanie nového singla. Volá sa Nora a na svet mu pomohla umelá inteligencia. Svoju premiéru bude mať v stredu 17. júla na Europe Stage Meltingpot v rámci festivalu Colours of Ostrava.

Stane sa tak vďaka spolupráci Katky a Davida Žbirkových, kreatívneho laboratória Fameplay, start-upu Jammable a hudobného vydavateľstva Universal.

Autorom textu je slovenský básnik Daniel Hevier a Mekymu sa podarilo nahrať jej demo. Vďaka AI ju vyčistili a David urobil finálny aranžmán pre singel. O radu požiadali aj umelú inteligenciu. Miro Žbirka bol známy svojou otvorenosťou voči novým technológiám a inováciám v hudbe. S najväčšou pravdepodobnosťou by bol s umelou inteligenciou spokojný, najmä ak by mohla prispieť k jeho hudbe alebo zlepšiť zážitok jeho fanúšikov.

Tím Fameplay navrhol Davidovi Žbirkovi, ako pomocou AI oživiť hlas Mekyho Žbirku z autentickej demonahrávky na mobilný telefón. Pomocou umelej inteligencie spoločnosť Fameplay rozložila nahrávku, ktorá mala nízku technickú kvalitu. Týmto prvým krokom sa spev oddelil od hudby. Pomocou AI potom vyčistili nahrávku spevu od šumu, hluku a chýb. Vytvorili tak základ pre trénovanie špecifického modelu hlasu slávnej československej hviezdy. To by však samo o sebe nestačilo. Katka Žbirková, manželka zosnulého umelca, poskytla spoločnosti Fameplay samostatné štúdiové nahrávky Mekyho spevu z jeho už vydaných skladieb v najvyššej zachovanej kvalite. Na základe týchto nahrávok potom spoločnosť Fameplay v spolupráci s anglickým startupom Jammable použila umelú inteligenciu na natrénovanie modelu Mekyho spevu. Výsledok je nielen autentický, ale aj vo vysokej zvukovej kvalite.

Syn Mekyho Žbirku, producent David Žbirka, potom zložil a nahral inštrumentálnu časť piesne. A v súlade s finálnym aranžmánom pracoval s umiestnením fráz vokálov. Konečná úprava vokálnej skladby však bola ešte v nízkej kvalite pôvodnej demonahrávky z mikrofónu mobilného telefónu. Finálny hudobný aranžmán potom spoločnosť Fameplay v spolupráci s technológiou od spoločnosti Jammable použila na pôvodnú vokálnu stopu, v ktorej bol použitý model Mekyho spevu vycvičený umelou inteligenciou. Takto vznikol finálny soundtrack, nový singel Nora. V tejto nahrávke teraz Mekyho vokály znejú, akoby boli nahrané v profesionálnom nahrávacom štúdiu.

Účastníci Colours of Ostrava sa budú môcť dozvedieť podrobnosti o tom, čo stálo na úplnom začiatku tejto spolupráce. Spoznajú všetkých, ktorí stáli za vznikom singla, a dozvedia sa, aké boli ich prvé kroky. Dozvedia sa viac podrobností o tom, s čím pomáhala umelá inteligencia, a dokonca môžu posúdiť, aký je konečný výstup. Rozhovor o AI v službách hudby bude spojený s premiérou nového singla za účasti Mekyho manželky Katky a syna Davida, ktorý stojí za hudobnou produkciou nového singla.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.