Objavené boli v beta verzii aplikácie.

Files od Googlu je aplikácia, ktorá používateľom systému Android pomáha spravovať súbory na ich mobilných zariadeniach. Obsahuje nástroje na uvoľnenie miesta, prehliadanie súborov podľa typu alebo podľa zariadenia, umožňuje zdieľanie súborov, ale ponúka aj funkcie na zabezpečenie súkromia. Google teraz do aplikácie pridáva nové funkcie, ktoré nielenže zvýšia produktivitu jej používateľom, ale zbavia ich čoskoro zbytočných aplikácií tretích strán, ktoré tieto funkcie už ponúkajú.

Je všeobecne známe, že aplikácie od Googlu nemajú príliš veľa funkcií, ale tie, ktoré sa v nich nachádzajú, svoj účel plnia veľmi dobre. Dôkazom tohto tvrdenia sú aj dve novinky, ktoré boli odhalené v beta verzii aplikácie Files od Googlu s označením 1.4237.652465286.1. Práve tieto dve funkcie aplikáciu Files ešte viac priblížia k najlepším správcom súborov.

Analýza APK súboru odhalila novú funkciu “Komprimovať”, ktorá v budúcnosti umožní vytvárať ZIP súbory priamo v aplikácii. Zatiaľ čo aktuálna verzia už podporuje ich “rozbalenie”, tak možnosť komprimovať súbory alebo priečinky do ZIP by zjednodušila viaceré úlohy, ako je zdieľanie súborov alebo archivácia údajov.

Analýza APK súboru aplikácie Files odhalila aj druhú funkciu, ktorá umožňuje pridať do kolekcie ľubovoľný priečinok na kartu „Zbierka“ na domovskej stránke aplikácie. Files v súčasnosti zobrazujú iba zabezpečený priečinok a priečinok pre súbory označené hviezdičkou. Vďaka tejto aktualizácii používatelia získajú väčšiu flexibilitu pri organizovaní dôležitých priečinkov pre rýchly a jednoduchý prístup k nim. Túto funkciu je však možné využívať iba s priečinkami, pretože do kolekcie nie je možné pridať samostatný súbor.

Stará verzia vs. nová verzia

S príchodom nových funkcií sa domovská obrazovka zmení ešte o niečo viac. Ak sa Google rozhodne odhalené funkcie v aplikácii Files od Googlu zachovať, tak svoje pozície si vymenia aj karty „Zbierky“ a „Kategórie“. V novej verzii aplikácie by sa tak mala karta Zbierky nachádzať nad kartou Kategórie.

Majte však na pamäti, že hoci sa nové funkcie v beta verzii aplikácie skutočne nachádzajú, tak Google ich nakoniec nemusí vôbec vydať. To je však málo pravdepodobné.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.