Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon Europe oznamuje uvedenie netrpezlivo očakávaných špičkových modelov systému EOS R – fotoaparátov EOS R1 a EOS R5 Mark II, ktoré boli navrhnuté tak, aby posunuli profesionálne fotografovanie a natáčanie videí na novú úroveň. Vďaka bezkonkurenčne vysokému výkonu ponúkajú oba produkty doposiaľ najefektívnejší spôsob práce a maximálne intuitívne užívateľské rozhranie s asistenčnými technológiami založenými na novej platforme spracovania obrazu Accelerated Capture a hlbokom učení.

Canon EOS R1
Canon EOS R1

Fotoaparát EOS R1 sa môže pochváliť pokročilými funkciami, ktoré umožnia profesionálom z oblasti športovej a spravodajskej fotografie urobiť dokonalú snímku pri každom stlačení spúšte, model EOS R5 Mark II je určený profesionálom, ktorým uľahčí prácu na ľubovoľnom kreatívneho projektu.

EOS R1 a EOS R5 Mark II – najočakávanejšia edícia radu bezzrkadlových fotoaparátov EOS R

Uvedenie plnoformátových bezzrkadloviek EOS R1 a EOS R5 Mark II je významným okamihom v histórii spoločnosti Canon, pričom EOS R1 je prvým modelom „jednotkového“ radu EOS R a nadväzuje na najvýkonnejšie a najspoľahlivejšie fotoaparáty Canon. Fotoaparát EOS R5 Mark II je nástupcom oceňovaného modelu EOS R5 a ponúka kombináciu vysokého rozlíšenia, rýchlosti a výkonu pri natáčaní filmov v rozlíšení 8K.

Canon EOS R5
Canon EOS R5

Oba fotoaparáty sú ako prvé predstavené s novou platformou na spracovanie obrazu „Accelerated Capture“ tvorenou novým procesorom DIGIC Accelerator osvedčeným vysoko výkonným obrazovým procesorom DIGIC X a novo vyvinutými vysokorýchlostnými obrazovými snímačmi, ktorými sú oba modely vybavené.

DIGIC Accelerator je novým rozšírením, ktoré podporuje spracovanie veľkých objemov dát a využíva technológiu hlbokého učenia. Vďaka tejto kombinácii bolo dosiahnuté významné zvýšenie výkonu a sprístupnenie nových funkcií v niekoľkých oblastiach, vrátane automatického ostrenia, sériového snímania a kvality obrazu.

Nová platforma taktiež znamená, že fotoaparáty EOS R1 a EOS R5 Mark II sú vybavené najnovšou verziou systému Dual Pixel CMOS – Dual Pixel Intelligent AF. Tá zahŕňa niekoľko vylepšení, vrátane presnejšieho sledovania objektov, rozpoznania tváre, hornej časti tela a vyhýbania sa prekážkam alebo iným hráčom. Užívatelia navyše majú možnosť registrovať konkrétne tváre, sledovať ich a dať im trvalú prioritu pred ostatnými hráčmi.

Novo pridaný režim „Priorita akcie“ automaticky identifikuje typické pohyby hráčov basketbalu, futbalu a volejbalu, rozpozná a sleduje hlavný objekt v rýchlych a atraktívnych situáciách a pomôže urobiť atraktívny snímok vhodný pre titulné stránky.

Model EOS R5 Mark II je prvýkrát vybavený funkciou automatického ostrenia s ovládaním okom, ktorá je pri oboch modeloch dvakrát výkonnejšia ako pri prístroji EOS R3, a to vrátane snímača s vyšším počtom pixelov, pokročilejších LED, väčšej oblasti detekcie oka a aktualizovaného detekčného algoritmu, ktorý umožňuje jedinečný a inštinktívny spôsob výberu objektu, ktorý chcete sledovať v zložitej scéne.

EOS R1 aj EOS R5 Mark II používajú nové vysokorýchlostné obrazové snímače, umožňujúce vyššiu rýchlosť snímania a rýchlejšie čítanie zo snímača, pričom pri modeli EOS R1 bolo dosiahnuté zníženie efektu rolling shutter o 40 % oproti modelu EOS R3. To znamená, že výkon v tejto oblasti je teraz plne porovnateľný s mechanickou uzávierkou modelu EOS-1D X Mark III. Pri fotoaparáte EOS R5 Mark II bolo dosiahnuté zníženie o 60 %, takže oba modely disponujú vysokou schopnosťou zachytiť rýchlu akciu bez akéhokoľvek zníženia kvality obrazu alebo dynamického rozsahu. Fotoaparáty sú ďalej novo vybavené funkciou sériového predsnímania, ktorá umožňuje urobiť až 20 snímok (u EOS R1) resp. 15 snímok (u EOS R5 Mark II) vo formáte HEIF/JPEG alebo RAW s ľubovoľnou snímkovou frekvenciou ešte pred stlačením spúšte, aby vám neunikol žiadny kľúčový okamih. Samozrejmosťou sú pri oboch modeloch veľké hľadáčiky s vysokým jasom aj rozlíšením bez zatmievania, pričom fotoaparát EOS R1 ponúka najvyššie rozlíšenie 9,44 milióna bodov, pri fotoaparáte EOS R5 Mark II bol zase zvýšený jas, a to na dvojnásobok oproti EOS R5.

S novou platformou na spracovanie obrazu dosahujú EOS R1 aj EOS R5 Mark II vyššiu kvalitu obrazu prostredníctvom hlbokého učenia pri zväčšovaní snímok a redukcii šumu vo fotoaparáte. Pri použití formátov JPEG alebo HEIF tak možno produkovať snímky so štvornásobným rozlíšením a redukciou šumu vo fotoaparáte. Užívatelia môžu tiež orezávať a zväčšovať snímky vo fotoaparáte, takže je oveľa jednoduchšie odosielať fotografie bez nutnosti úprav prostredníctvom samostatných aplikácií.

Stabilizácia u oboch fotoaparátov dosahuje výkon až 8,5 EV, fotografovať tak možno aj za zlých svetelných podmienok či v iných ťažkých situáciách.

Fotoaparáty EOS R1 a EOS R5 Mark II ponúkajú záznam videa v 12-bitovom formáte RAW interne na pamäťovú kartu aj vo formátoch Cinema EOS Movie Recording spoločne s funkciami Canon Log 2 a 3 s proxy záznamom videa, ktorý je teraz plne podporovaný medzi dvoma kartami a so štvorkanálovým zvukom. To významne rozširuje možnosti profesionálnej videoprodukcie a poskytuje vynikajúcu kvalitu a kreatívnu flexibilitu bez ohľadu na scenár. Oba fotoaparáty taktiež umožňujú súčasný záznam fotografií vo vysokom rozlíšení a videa vo Full HD pri pripojení externého záznamového zariadenia cez port HDMI typu A.

Na účely profesionálnej práce, je tu niekoľko funkcií zaisťujúcich rýchle a stabilné pripojenie a spoľahlivé možnosti s niekoľkými cestami do miest určenia pre fotografie/videá, čo sa uplatní napr. pri spravodajstve, pre ktoré je tu podpora formátu autenticity obsahu C2PA[1][2], alebo pri prezeraní prvých natočených sekvencií filmu. Podporované je tiež štandardné pomenovanie súborov, samostatné zložky pre fotografie a videá a pokročilé označovanie v štandarde News ML-G2. Oba fotoaparáty podporujú integrované rozhranie Wi-Fi6E/11ax 6 GHz, čím ako prvé fotoaparáty radu EOS ponúkajú novú úroveň prenosovej rýchlosti. EOS R1 navyše podporuje ethernetové pripojenie 2,5 Gb/s a dvojvláknové FTP priamo v tele, zatiaľ čo EOS R5 Mark II umožňuje ethernetový prenos 2,5 Gb/s prostredníctvom voliteľného gripu.

Predstavujeme EOS R1 – novú vlajkovú loď medzi fotoaparátmi spoločnosti Canon

35 rokov od uvedenia prvého modelu EOS-1 nadväzuje EOS R1 na tradíciu fotoaparátov, ktoré vďaka priekopníckemu automatickému zaostrovaniu, rýchlosti, spoľahlivosti a odolnosti predstavujú základnú voľbu profesionálov z celého sveta.

Canon EOS R1
Canon EOS R1

Fotoaparát EOS R1 bol navrhnutý pre elitných športových fotografov a to tak, aby v rýchlom svete športovej a spravodajskej fotografie nikdy nezmeškali žiadny okamih. Automatické ostrenie spolu s rýchlosťou je kľúčom k dosiahnutiu predtým nedosiahnuteľných výsledkov. EOS R1 je zatiaľ ako jediný vybavený prevratným systémom automatického ostrenia krížového typu, ktorý vyniká v náročných podmienkach, ako napr. fotografovanie cez tenisovú sieť, vyberanie menších objektov a zaostrovanie na vertikálne detaily v situáciách, keď pri objekte v oblasti AF chýbajú horizontálne detaily. Táto najnovšia technológia Canon vyžaduje úplne nové usporiadanie snímača Dual Pixel CMOS AF, v ktorom je časť fotodiód Gb pixelov otočená o 90 stupňov, aby bola zaistená citlivosť AF sledovania pozdĺž zvislej aj vodorovnej osi snímača, čo užívateľom zaručuje rýchle a presné výsledky a možnosť zachytiť aj snímky, ktoré sa predtým zachytiť nepodarilo.

Fotoaparát je vybavený superrýchlou a tichou elektronickou uzávierkou s AF sledovaním schopnou zhotovovať 40 sn./s a 20 snímok v rámci sériového predsnímania. Užívatelia tak môžu pohotovo sledovať scénu bez toho, aby obetovali kvalitu obrazu. Štandardné rozlíšenie 24,2 megapixelov je optimálne pre vysokorýchlostný výkon, avšak za pomoci hlbokého učenia je rozšíriteľné až na 96 megapixelov. Hlboké učenie je praktické aj pre zväčšovaním snímok a redukciu šumu vo fotoaparáte. Vyššia rýchlosť synchronizácie blesku až do rýchlosti závery 1/400 s, vylepšené vyváženie bielej a vyhodnotenie expozície obrazu znamenajú väčšiu konzistenciu a všestrannosť pre rôzne žánre.

Fotoaparát EOS R1 vyniká aj v oblasti hybridných multimediálnych funkcií s rozlíšením 6K pri 60 fps, 4K pri 120 fps, prípadne Full HD pri 240 fps.

EOS R1 bol navrhnutý aj do tých najnáročnejších podmienok. Má telo nového dizajnu odolné voči poveternostným vplyvom s atraktívnou povrchovou textúrou a integrovaným vertikálnym gripom. Fotografovanie s elektronickým hľadáčikom s vysokým rozlíšením, ochranou proti zahmlievaniu a širokým hľadáčikom zostáva pohodlné aj pri fotografovaní dlhého športového zápasu. Novo pribudlo dvojstupňové tlačidlo AF-ON, ktoré umožňuje okamžitú aktiváciu dvoch programovateľných funkcií jedným tlačidlom, aby mohli fotografi rýchlo reagovať na meniace sa dianie pred nimi.

Predstavujeme fotoaparát EOS R5 Mark II, vrchol všestrannosti a hybridnej kreativity

EOS R5 Mark II nadväzuje na predchádzajúci model EOS R5 a posúva hranice možností pre novo vznikajúce žánre. Je určený kreatívnym rozprávačom fotopríbehov aj hybridným používateľom, ktorí sú pripravení pozdvihnúť svoju prácu na novú úroveň. Prístroj nájde uplatnenie v celom rade oblastí, od fotografovania divokej prírody cez zachytenie svadieb a ďalších udalostí po filmovú tvorbu a spravodajstvo.

Canon EOS R5 Mark II
Canon EOS R5 Mark II

Fotoaparát EOS R5 Mark II bol navrhnutý tak, aby dokázal zachytiť aj rýchlo sa pohybujúce objekty vrátane všetkých detailov. Je vybavený novým revolučným vrstveným BSI snímačom s rozlíšením 45 megapixelov. Automatické zaostrovanie, AF sledovanie a elektronická uzávierka s rýchlosťou 30 sn./s s potlačeným efektom rolling shutter umožňujú používateľom v rýchlo sa meniacich akčných situáciách pracovať naozaj efektívnym spôsobom. Režim sériového predsnímania vytvorí 15 snímok ešte pred stlačením spúšte, pokročilé zväčšenie snímky umožňuje dosiahnuť rozlíšenie až 180 megapixelov s výnimočnou redukciou šumu a zachovaním aj tých najjemnejších detailov.

EOS R5 Mark II vyniká predovšetkým v oblasti hybridných multimédií a perfektne spolupracuje v rámci systému Canon Cinema EOS vrátane zdieľaných funkcií a formátov. Oproti modelu EOS R5 ponúka EOS R5 Mark II rozlíšenie 8K 60p s využitím celej šírky snímača, 12-bitový interný záznam vo formáte RAW aj video v rozlíšení 4K až do 120p so zvukom. Nový grip s chladiacim ventilátorom bol navrhnutý špeciálne pre dlhé neprerušené natáčanie pri dokumentovaní udalostí, rozhovorov a živých prenosov vo vysokej kvalite.

Možnosť záznamu proxy súborov videa, štandardné pomenovanie súborov a štruktúrované zložky vylepšujú postprodukčnú prácu. Tiež záznam pre virtuálnu realitu je jednoduchší vďaka vylepšenej navigácii v náhľade a prehrávaní.

Nová výkonnejšia batéria LP-E6P a odolné telo z horčíkovej zliatiny, ktoré odvádza teplo, zaisťujú, že fotoaparát EOS R5 Mark II je pripravený na akúkoľvek výzvu, a to aj za nepredvídateľných klimatických podmienok.

EOS R5 Mark II má stále kompaktný a ľahký dizajn, ale s radom významných vylepšení, ako je dvakrát jasnejší a väčší hľadáčik s ochranou proti zahmlievaniu, čo z neho robí nepostrádateľný nástroj pre hybridných kreatívcov, ktorí hľadajú špičkový výkon a všestrannosť v jednom balení.

Predstavujeme novú generáciu produktov systému EOS R

Fotoaparáty EOS R1 a EOS R5 Mark II spoločne predstavujú kompletné profesionálne duo s maximálnou spoľahlivosťou a rýchlosťou, všestrannosťou a praktickosťou. Tieto nové telá rozširujú ponuku fotoaparátov systému EOS R a objektívov RF a potvrdzujú záväzok spoločnosti Canon ponúkať kreatívnym rozprávačom všetkých žánrov fotografie a videá špičkovej technológie.

Hlavné špecifikácie:

EOS R1EOS R5 Mark II
Plnoformátový vrstvený BSI snímač 24,2 MP Sériové predsnímanie až 20 snímok Rýchlosť sériového snímania 40 sn./s Prispôsobiteľná rýchlosť sériového fotografovania Elektronický hľadáčik bez stmievania 9,44 milióna bodovPlnoformátový vrstvený BSI snímač 45 MP Sériové predsnímanie až 15 snímok Rýchlosť sériového snímania 30 sn./s Prispôsobiteľná rýchlosť sériového fotografovania Elektronický hľadáčik bez stmievania 5,76 milióna bodov
Nový procesor DIGIC Accelerator + Accelerated Capture Zväčšenie snímok a redukcia šumu prostredníctvom neurónovej siete vo fotoaparáteNový procesor DIGIC Accelerator + Accelerated Capture Zväčšenie snímok a redukcia šumu prostredníctvom neurónovej siete vo fotoaparáte
Integrovaný vertikálny úchopKompaktný a ľahký K dispozícii sú voliteľné gripy
Inteligentné automatické ostrenie Dual Pixel AF Priorita registrovaných osôb Priorita akcie Vylepšený výkon automatického ostrenia s ovládaním okom Automatické zaostrovanie už od -7,5 EV Krížový AF 2-stupňové tlačidlo AF-ONInteligentné automatické ostrenie Dual Pixel AF Priorita registrovaných osôb Priorita akcie Vylepšený výkon automatického ostrenia s ovládaním okom Automatické zaostrovanie už od -6,5 EV
Stabilizace obrazu až do 8,5 EVStabilizácia obrazu až do 8,5 EV
6K 60p RAW, video 4K až 120p a 60p pri prevzorkovaní s 6K8K 60p RAW, video 4K až 120p a 60p pri prevzorkovaní s 8K Mimoriadna kompatibilita so systémom EOS VR
Podpora Custom Picture XF-HEVC S/XF-AVC S Canon Log 2/Log 3 Zvuk LPCM/24bit/4CH Duálne snímanie (fotografie a video) Podpora proxy videaPodpora Custom Picture XF-HEVC S/XF-AVC S Canon Log 2/Log 3 Zvuk LPCM/24bit/4CH Duálne snímanie (fotografie a video) Podpora proxy videa Waveform monitor
Wi-Fi 6E 2,5Gbps Ethernet vo fotoaparáte Dvojvláknový FTP prenosWi-Fi 6E

[1] Založené na štandarde CIPA 2024. Výkon stabilizácie obrazu pri rotácii okolo osi Y, naklopení a nakláňaní pri použití objektívu RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z (f=105 mm).

[2] roku 2025 bude pre EOS R1 a EOS R5 Mark II vydaný nový firmvér s podporou formátu C2PA.

Značky: