Služba s názvom Google URL Shortener definitívne ukončí svoju prevádzku.

Na trhu existuje množstvo podobných služieb, čo bolo aj dôvodom rozhodnutia zrušiť službu Shortener. Google sa vo svojom blogu vyjadril, že dnes používatelia vyhľadávajú obsah iným spôsobom. Aj to bude jedným z dôsledkov, prečo sa firma takto rozhodla. Už v roku 2018 vypla pridávanie nových adries. Na skrátenie adresy ste teda museli využiť inú službu, napríklad Bitly.com.

Dňa 25. augusta 2025 nebude Google vracať adresy, ktoré boli v službe definované. Znamená to, že prestanú fungovať presmerovania z týchto skrátených adries. To ale bude mať vplyv na adresy vytvorené v minulosti.

O to už by sa mali postarať vývojári konkrétnych aplikácií, ktorú takúto službu využívali. Tiež na to musia myslieť používatelia, ktorí prostredníctvom týchto odkazov presmerovali obsah na svoje stránky.

Reklamný gigant dáva používateľom dostatok času na prispôsobenie sa novej situácii. Od 23. augusta 2024 bude pri niektorých odkazoch s domény https://goo.gl/ informácia o tom, že odkaz nebude po 25. auguste 2025 dostupný. Spočiatku má ísť len o menšiu vzorku, ktorá bude obsahovať medzi stránku s touto informáciou. Postupom času, ako sa bude blížiť koniec služby, sa bude percento odkazov vedúcich najprv na medzi stránku zvyšovať.

Tento postup môže znehodnotiť informáciu vo forme metadát a ďalších informácií, ktoré vývojári získavali. Najlepším spôsobom bude, ak používatelia vopred zrušia presmerovanie z tejto služby úplne a novej situácii sa čím skôr prispôsobia.

Google shortener medzi-stranka varovanieZdroj: Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.