Malvér, ktorý odhalil nelegálne aktivity.

V každom prípade ide o výnimku a nedá sa povedať, že malvér je užitočná vec. Niečo takéto v počítači mať nechcete. Najnovšie informácie z webu Bleeping Computer poukazujú na bližšie nešpecifikovaný škodlivý kód označený ako Infostealer, ktorý ukradol informácie typu CSAM – child sexual abuse material. Ide o materiály o sexuálnom zneužívaní detí. Celkovo išlo o 3324 unikátnych účtov, ktoré pristupovali na portály s vyššie uvedenou tematikou.

Za využitím informácií z malvéru stála skupina Insikt Group. S využitím ďalších techník mohli sledovať inkriminované účty a dopátrať sa k IP adresám, loginom a ďalším informáciám. Následne boli informácie sprostredkované OČTK s cieľom nájsť reálnych ľudí, ktorí za danými účtami stoja.

Aj toto je spôsob, ako využiť informácie z tohto typu malvéru na vhodný účel. V posledných mesiacoch je na scéne množstvo produktov tohto typu a ide o škodlivé kódy ako Redline, Raccoon a Vidar. Objavy a analýzy týchto kódov vykonáva aj ESET na Slovensku.

docto profile malwareZdroj: Recorded Future

Rodina malvérov Infostealer zhromažďuje dáta používateľa ako cookies, história prehliadača, snímky obrazovky, údaje automatického vypĺňania atď. Zamerané bývajú aj na kryptomenové peňaženky. Všetky dáta uložia do archívu a odosielajú ich na servery hackerov. Podobne ako iné škodlivé kódy, aj tento sa šíri napríklad cez pirátsky softvér alebo prostredníctvom falošných aktualizácií.

Vďaka tomu, že malvér kradne všemožné údaje z počítača, dali sa údaje spárovať. Stačí, aby používatelia zadali prihlasovacie údaje na nelegálne weby a popritom používali počítač aj na prístup do svojho emailu alebo on-line bankovníctva.

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.