Chcete lacný tablet s čo najväčším displejom? Našli ste ho.

Segment tabletov chytá v posledných rokoch druhý dych. Kvalita displejov sa neustále zlepšuje a sú cenovo dostupnejšie, takže dobrý používateľský zážitok už dokážu ponúknuť aj lacné tablety. Spoločne s tým sa zvyšuje výkon zariadení a výrobcovia obrazoviek postupne zvyšujú ich veľkosť.

Výsledkom tejto kombinácie je fakt, že v cene do 300 eur dnes nájdete už aj tablet, ktorý má 12,1-palcový displej s 2,5K rozlíšením, podporou pre Dolby Vision a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Nazýva sa Redmi Pad Pro a ak chcete tablet na sledovanie videí, Netflixu a inú multimediálnu zábavu, cenovo výhodnejšie riešenie s takto veľkým displejom dnes nenájdete.

A hoci má Redmi Pad Pro množstvo silných stránok, nie je úplne bezchybný.

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

Elegantná hliníková konštrukcia

Redmi Pad Pro spracovaním neprekvapí. Má hliníkovú konštrukciu a pôsobí elegantným dojmom. To je však dnes už medzi tabletmi štandard. Jeho rozmery sú 280 × 182 × 7,5 mm, hmotnosť je 571 gramov.

Tablet sa pohodlne drží v ruke, okolo displeja má tenké rámiky. Hlavným lákadlom je, ako už bolo spomenuté, jeho 12,1-palcový IPS displej. Ponúka rozlíšenie 2560 × 1600 pixelov, 120 Hz frekvenciu a maximálny vonkajší jas na úrovni 600 nitov. Stačí to a v tejto cene nič lepšie nenájdete.

Výhodou displeja je podpora pre Dolby Vision a túto technológiu využíva aj Netflix, ktorý na Redmi Pad Pro vyzerá naozaj skvelo. Faktom je, že ak by som si dnes kupoval tablet na sledovanie Netflixu, keďže táto služba zmenila aplikáciu pre Windows a zrušila offline režim, vybral by som si práve Redmi Pad Pro – výhodnejšiu ponuku na trhu nenájdete.

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

Veľký displej s hlúpym softvérovým nedostatkom

12,1-palcový displej využijete aj na prácu. Môžete súčasne pracovať s viacerými aplikáciami, ktoré máte v samostatných oknách alebo v režime rozdelenej obrazovky. A práve s touto funkciou súvisí jeden z hlavných nedostatkov tabletu – pre určitú skupinu používateľov.

Režim rozdelenej obrazovky vždy vytvorí dve časti – jedna je vľavo a druhá vpravo. Ak používate tablet v režime na šírku, je to v poriadku. Ale ak ho používate v režime na výšku, takéto rozdelenie nie je praktické a operačný systém Xiaomi HyperOS neumožňuje rozdelenie obrazovky na hornú a spodnú časť. Nechápem prečo.

Ak režim multitaskingu nevyužívate alebo budete s tabletom pracovať iba v režime na šírku, nebude vám to vadiť. Ale ak preferujete režim na výšku, môže to byť kritický nedostatok tabletu.

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

Dostatočný výkon

Redmi Pad Pro poháňa procesor Snapdragon 7s Gen 2 v kombinácii so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. Tento procesor ponúka dostatočný výkon na každodenné používanie a poradí si aj s menej náročnými hrami.

V teste AnTuTu som nameral 616 773 bodov, v rámci 3DMark Wild Life bolo skóre 2 974 bodov.

Tablet má 10 000 mAh batériu a ponúka výdrž až 12 hodín prehrávania videa. Redmi Pad Pro podporuje 33 W nabíjanie, avšak nabíjačka nie je súčasťou balenia.

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

Dobrá reprodukcia zvuku aj selfie kamera

Redmi Pad Pro má vo výbave štyri reproduktory, ktoré hrajú dobre. Nečakajte zázraky, avšak reprodukcia zvuku postačuje na sledovanie videí či počúvanie hudby.

Selfie kamera má 8 Mpx a nachádza sa v širšej hrane, čo je praktickejšie umiestnenie z hľadiska videohovorov. Platí to dvojnásobne, ak si k tabletu kúpite aj oficiálny obal alebo obal s klávesnicou.

Tablet podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2. Má aj dobrú podporu zvukový kodekov (AAC, LDAC, SBC, aptX, aptX-HD, aptX-adaptive). USB-C port, ktorý slúži na nabíjanie, podporuje dátové prenosy rýchlosťou iba na úrovni USB 2.0.

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

S kompletným príslušenstvom

K tabletu Redmi Pad Pro si môžete dokúpiť základný ochranný obal, ale aj ochranný obal s klávesnicou, ktorý tablet ochráni na cestách a zároveň umožní plnohodnotnú prácu s ním.

Opäť sa dostávame k veľkosti displeja, ktorý aj v prípade takéhoto využitia predstavuje značnú výhodu. Obal obsahuje aj držiak na dotykové pero Redmi Smart Pen, takže ho nestratíte.

Treba počítať s tým, že v kompletnej výbave sa tablet predraží. Ceny sú – tablet (279 eur)obal s klávesnicou (79 eur), dotykové pero (59 eur).

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

Pero je kvalitné, v prípade klávesnice si musíte doinštalovať QWERTZ rozloženie

Pero Redmi Smart Pen je vhodné na písanie poznámok, kreslenie, skicovanie, anotovanie. Má elegantný dizajn a vďaka nízkej milisekundovej odozve a citlivosti dotyku len 10 g ponúka výborný zážitok z písania aj kreslenia.

Pero obsahuje dve tlačidlá, ktoré ponúkajú praktické skratky a umožňujú efektívnejšie pracovať s aplikáciami na kreslenie aj samotným tabletom. Súčasťou tabletu je systémová aplikácia Mi Plátno, ktorá bude stačiť väčšine používateľov. Stlačením prvého tlačidla meníte typ nástroja, druhé tlačilo mení farbu.

Klávesnica kvalitou neohúri, ale kritický nedostatok nemá a svoj účel plní dobre. Podobne ako väčšina Android tabletov, aj Redmi Pad Pro ponúka pre fyzickú klávesnicu iba QWERTY rozloženie pre slovenčinu. Ak chcete QWERTZ rozloženie, nainštalujte si aplikáciu Extra Physical Keyboard Layouts.

Nabíjanie klávesnice aj dotykového pera je možné cez zabudované USB-C porty.

Xiaomi Redmi Pad ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Redmi Pad Pro

Verdikt

Redmi Pad Pro je tablet s výborným pomerom cena/výbava – dvojnásobne, ak berieme do úvahy veľkosť jeho displeja. 12,1-palcová obrazovka je hlavným lákadlom, keďže štandardom (nielen v cene do 300 eur) sú 11-palcové a menšie tablety.

Redmi Pad Pro funguje dobre a nemá kritický nedostatok. Škoda len režimu multitaskingu, pri ktorom Xiaomi nepredpokladalo, že by chcel niekto používať tablet v režime na výšku a zároveň rozdeliť obrazovku na dve časti.

Redmi Pad Pro je cenovo atraktívny najmä v prípade, že chcete iba tablet samotný. V kombinácii s príslušenstvom, ako je klávesnica či pero, sa predraží.

Cena: 279 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit