Televízor LG OLED evo 65C4 prichádza s optimalizovaným obrazom a tiež zvukom, pričom je založený na OLED displeji a výkonnom procesore α9 AI 4K 4. generácie. Jas tohto televízora je o 30 % vyšší, ako dosahovali predchádzajúce LG OLED evo modely (platí pre modely s vyššou uhlopriečkou).

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
LG OLED evo 65C4

Model C4 OLED je umiestnený medzi lacnejším modelom B4 a špičkovým modelom G4 (alebo M4) a je označovaný ako model strednej triedy, ktorý ponúka najlepší pomer ceny a výkonu.

Do vašej domácnosti prináša takmer zážitok z kina, a to vďaka technológiám Dolby Vision a Dolby Atmos. Prichádza s tenkým dizajnom a úzkymi rámčekmi okolo displeja. Disponuje inteligentnými funkciami vrátane ThinQ AI, zabudovaného Chromecast , Apple Airplay 2 a hlasových príkazov.

Pre hranie je dôležitá rýchlosť a plynulosť s variabilnou obnovovacou frekvenciou (VRR), podporou G-sync a AMD Freesync Premium.

Tento televízor je možné objednať vo veľkosti od 42 palcov po 83 palcov. Dá sa umiestniť na stôl, ale aj na stenu. Prikúpiť sa k nemu dá statív LG Gallery stand alebo kamera pre videohovory LG Smart CAM.

Jednoduchosť a elegancia

Tento televízor prichádza v jednoduchom dizajne, tak je vytvorený aj jeho podstavec. Ide o minimalistický dizajn s úzkymi rámčekmi, umožňuje plne sa sústrediť na dianie na obrazovke. Jediným výrazným vizuálnym prvkom na prednej strane displeja je infračervený prijímač na spodnom stredovom okraji.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
Blok s IR snímačom na spodnej strane televízora LG OLED evo 65C4

Pod ním nájdete fyzické tlačidlo na zapnutie alebo vypnutie TV, nastavenie hlasitosti a pohyb po kanáloch. Na zadnej strane sa nachádzajú otvory VESA 300 × 200 mm na montáž televízora na stenu.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadná strana televízora LG OLED evo 65C4

Noha stojana je z brúseného kovu v prednej časti a ladí s dizajnom obrazovky. Robustná konštrukcia a centrálne umiestnenie stojana umožňujú stabilné umiestnenie televízora a pohodlné umiestnenie aj ďalšej časti ako je napr. soundbar. LG však ponúka soundbar, ktorý nahradzuje pôvodný statív televízora – o tom budeme hovoriť v ďalšej časti tohto článku.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
Statív televízora LG OLED evo 65C4 aj s manažmentom káblov

Technológie na vylepšenie obrazu

Prvou funkciou na vylepšenie obrazu je AI Picture Pro, teda spojenie AI Super Upscaling s riadením jasu. Upscaling znamená prepočítanie na vyššie rozlíšenie a práve tu sa prejaví podpora umelej inteligencie v procesore α9, Gen 7. Spracovanie obrazu umelou inteligenciou pomáha odstraňovať šum a vylepšuje farby tvárí a objektov. Obraz pôsobí pritom viacrozmerne, ale bez toho, aby to pôsobilo umelo.

Dolby Vision a FILMMAKER MODE

Živý obraz Dolby Vision v kombinácii s režimom FILMMAKER MODE pomáha zachovať pôvodný zámer režiséra a optimalizuje kvalitu obrazu bez skreslenia alebo nadmerného spracovania.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
LG OLED evo 65C4

Samozrejme, ku kvalite obrazu prispieva hlavne to, že je to OLED displej. Takto dosiahnete dokonalú čiernu farbu. Samostatne podsvietené pixely sa v tomto prípade rozsvecujú nezávisle, bez ďalšieho podsvietenia. Ako certifikované displeje bez blikania a s nízkym obsahom modrého svetla sú televízory LG OLED šetrné k vašim očiam.

Vylepšenie zvuku

Televízor používa 9.1.2-kanálový virtuálny priestorový zvuk, na ktorom sa podieľa technológia AI Sound Pro. Zvuk sa pritom vylepšuje so zohľadnením priestoru, kde sa televízor nachádza. Zvuk naplní vašu miestnosť, ale bez toho, aby bol príliš silný. AI Acoustic Tuning potom pomôže ozvučiť vašu zábavu podľa vášho želania. Môžete pritom prepojiť televízor napr. so smartfónom cez Bluetooth a využiť ho ako pokročilý zvukový systém pri prehrávaní hudby zo smartfónu. Tento televízor podporuje aj štandard Dolby Atmos.

Operačný systém WebOS 24

LG používa operačný systém WebOS a jeho výhodou je veľmi dobrá podpora aj lokálnych aplikácií. Je to operačný systém, ktorý sa veľmi dobre používa a je prehľadný – sám vám ponúka obsah, ktorý sa vám bude páčiť. Streamovacie služby máte na dosah ruky a sami si vyberáte, čo chcete sledovať.

Výhoda je, že spolu s televízorom dostanete aj 4 roky aktualizácií systému webOS a máte tak najnovší operačný systém počas 5 rokov.

Diaľkové ovládanie

Model C4 sa dodáva s diaľkovým ovládačom Magic Remote, ktorý sa už dlhší čas dizajnovo nezmenil. Jeho ovládacie prvky sú však dobre rozvrhnuté, od tlačidla napájania a numerického bloku v hornej časti až po šesť klávesových skratiek pre Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, LG Channels, a Alexa v spodnej časti. Využiť ho môžete ako tradičný diaľkový ovládač pomocou päťsmerového smerového panela (s rolovacím kolieskom v strede) alebo ako niečo podobné ako myš s ukazovateľom na obrazovke. Ten sa zobrazí, keď mávnete diaľkovým ovládačom.

Diaľkové ovládače sa v poslednom čase zmenšujú a sú viac obdĺžnikové, takže Magic Remote sa vyznačuje väčšími rozmermi a klasickým ergonomickým vzhľadom. Používa sa ľahko a pohodlne, osobne ho preferujeme používať v režime počítačovej myši.

Prepojovacie porty

Na bočnej strane televízora nájdeme blok s prepojovacími portami a je ich dostatok. Oceňujeme, že všetky porty HDMI sú vo verzii 2.1, nie je tak problém pripojiť najnovšiu hernú konzolu. Okrem toho sú tu tri porty USB-A, ďalej Ethernet (televízor podporuje aj Wi-Fi pripojenie a Bluetooth) a je tu aj anténny vstup pre terestriálne alebo satelitné vysielanie. Súčasťou je aj šachta pre dekódovaciu kartu.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na LG OLED evo 65C4

Televízor ako brána do sveta hier

LG OLED Evo 65C4 umožňuje veľmi dobre hrať hry. Dokážete ho prepnúť do herného režimu, keď je k dispozícii rýchla doba odozvy 1 ms, hranie je možné pri frekvencii až 144 Hz a po spojení s počítačom máte podporu pre NVIDA G-Sync, AMD FreeSync Premium ako i podporu VRR. To vytvára čistý a plynulý obraz.

Základné nastavenia počas hry môžete realizovať pomocou ovládacieho panela na obrazovke a program Game Optimiser vám pomôže pri vhodnom nastavení.

LG soundbar SC9S

Spomínali sme, že televízor LG OLED Evo poskytuje veľmi dobrý zvuk a je to pravda. Reproduktory sú však limitované rozmermi televízora a ak chcete pri zvuku dosiahnuť ešte viac, siahnite po špecializovanom soundbare. My sme testovali model LG SC9S, ktorý je presne navrhnutý pre testovaný typ televízora LG OLED Evo z radu C4.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
LG OLED evo 65C4 spolu so soundbarom LG SC9S

V tomto prípade nahradíte pôvodný statív televízora tým, čo prináša soundbar a tento sa tak stáva integrálnou súčasťou televízora. Stále umožňuje inštaláciu na stôl, ale aj na stenu. Navyše, pomocou funkcie WOW Orchestra môžete súčasne využiť reproduktory v televízore LG a reproduktory v LG Sound Bare na vytvorenie skutočne pôsobivého zvuku. Dosiahnete ostré a čisté dialógy, ktoré akoby vychádzali priamo z postáv na obrazovke.

LG SoundBar SC9S prichádza so samotnou časťou soundbaru a samostatnou basovou zložkou, ktorá je k základni pripojená bezdrôtovo.

My sme si tento soundbar vyskúšali a prináša radikálne zvýšenie kvality hudby. Radi sme to využívali aj na prehrávanie hudby napr. z aplikácie Spotify.

Vyhodnotenie

LG OLED evo 65C4 je televízor, ktorý by sme kúpili. Je síce drahší, ale prináša nevšednú kvalitu obrazu. Ide o vynikajúci televízor, a to vo všetkom, od dizajnu a diaľkového ovládania až po inteligentný operačný systém a herné funkcie. Nesie všetky znaky toho, že výrobca si dal záležať, aby na trh poskytol kvalitný produkt.

LG OLED evo 65C4Zdroj: TOUCHIT.sk
Mimoriadne tenká horná časť televízora LG OLED evo 65C4

Jeho priamymi konkurentmi sú OLED televízory Sony A80L a Samsung S95C. Obraz televízora LG OLED evo 65C4 však subjektívne považujeme za najlepší. K dokonalosti mu chýba síce podpora formátu HDR 10+ a tiež tu nie je najnovší tuner, ale tieto nedostatky nie sú prekážkou pre bežného používateľa. Je to tiež ideálna voľba pre hráčov a po doplnení o soundbar aj pre audiofilov. Na výber je široký rozsah uhlopriečok. Pamätajte na to, že televízory LG OLED evo C4 s uhlopriečkou 42 a 48 palcov nemajú technológiu LG Brightness Booster a pravdepodobne sa budú javiť tmavšie ako ich väčšie verzie. Pri týchto menších televízoroch je aj inak riešený zvuk. Osobne odporúčame veľkosť 56 alebo 65 palcov.

Technické parametre LG OLED evo 65C4

  • Displej: 4K 120 Hz, OLED, uhlopriečka 65 palcov
  • Podpora noriem: Dolby Vision / HDR10 / HLG
  • Prepojenia: 4 porty HDMI 2.1, 3 porty USB, Ethernet, optický výstup zvuku, tuner terestriálny, satelitný + šachta na dekódovaciu kartu
  • Zvukový výkon 40 W, kombinácia 2.2 s podporou Dolby Atmos
  • Spotreba v stave pohotovosti: pod 0,5 W
  • Hmotnosť so stojanom: 16,6 kg

Páči sa nám

  • Vynikajúca kvalita obrazu
  • inteligentný operačný systém WebOS
  • podpora herného režimu
  • štyri porty HDMI 2.1
  • výborná kvalita zvuku (so soundbarom SC9S)

Nepáči sa nám

  • Chýba podpora HDR 10+
  • Chýba tuner ATSC 3.0

Zdroje: vlastné, LG

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.