Spoločnosť LG usporiadala v Prahe prezentáciu, na ktorej ukázala televízory pre rok 2024.

Videli sme tak najnovšie modely z radu televízorov OLED ale aj QNED. V prípade OLED je o najvyššiu kvalitu obrazu s dokonalou čiernou, vysokým kontrastom a teraz aj dlhodobou stabilitou. V prípade niektorých modelov firma poskytuje až 5-ročnú garanciu na OLED panel.

Začiatok predstavenia nových modelov aj za účasti kórejského vedenia firmy LG pre Česko a SlovenskoZdroj: Touchit.sk
Začiatok predstavenia nových modelov aj za účasti kórejského vedenia firmy LG pre Česko a Slovensko

Najväčšia novinky v oblasti OLED televízorov

Asi najväčšou novinkou je model LG M4, ktorý obsahuje tzv. Zero Connect box. Ten umožňuje odstránenie káblov, ktoré zásobujú televízory zdrojom obrazu a zvuku, rovnako tak komunikáciu. Znamená to, že k samotnému televízoru je tak vedený len kábel s elektrickou energiou, všetko ostatné zaisťuje Zero Connect box. Jednou podmienkou je priama viditeľnosť medzi týmto boxom a samotným televízorom.

LG M4 so Zero Connect boxomZdroj: Touchit.sk
LG M4 so Zero Connect boxom

Okrem toho je tu aj obľúbený model C4, ktorý je vybavený novým procesorom Alpha 11. Ten teraz dôsledne podporuje umelú inteligenciu, rovnako je tu radikálne zvýšený výkon. Televízor potom rýchlo reaguje napr. na prepínanie kanálov, dopočítanie obrazu na vyššie rozlíšenie a pod.

Nový proces Alpha 12 v najvyšších televízoroch OLED od LGZdroj: Touchit.sk
Nový procesor Alpha 11 v najvyšších televízoroch OLED od LG

Televízor využíva vylepšenie obrazu AI Picture Pro. Ten dôsledne využíva umelú inteligenciu, zvyšuje zvyšovanie vnímanie obrazu a znižuje šum v obraze. Analyzuje sa pritom žáner scény, posudzuje sa každý pixel, zvyšuje sa rozlíšenie a pod. Okrem iného je tu aj trvalá ochrana psnela s tým, že ak sa vyhodnotí silný zdroj svetla pôsobiaci dlhodobejšie na rovnaké miesto na displeji, automaticky zníži v tejto oblasti jas.

Vylepšenie obrazu AI Picture ProZdroj: Touchit.sk
Vylepšenie obrazu AI Picture Pro

Rovnako tak je tu vylepšenie z hľadiska zvuku. LG pritom prichádza s novými soundbarmi, ktoré sú presne prispôsobené konkrétnym televízorom. Formát zvuku je až 11.1, je dynamická úprava zvuku

Vylepšenia zvuku v oblasti LGZdroj: Touchit.sk
Vylepšenia zvuku v oblasti LG

Zaujímavé je umiestnenia televízora na stoja. Podľa LG je ideálne umiestnenie na stenu a tak je aj konštruovaný štandardne dodávaný stojan. Hlavne v súvislosti s novým modelom LG M4 je veľmi efektné umiestnenie televízora na stenu s nulovou medzerou -Zero Gap. V tomto prípade totiž neprekážajú takémuto umiestneniu dátové káble.

Zero Gap umiestnenie televízora na stenuZdroj: Touchit.sk
Zero Gap umiestnenie televízora na stenu

Nižšie prinášame zhrnutie výhody OLED televízorov LG pre rok 2024.

Výhody OLED televízorov  od LGZdroj: Touchit.sk
Výhody OLED televízorov od LG

Prehľad vlastností jednotlivých modelov prinášame na ďalšom obrázku

Prehľad vlastností jednotlivých televízorovZdroj: Touchit.sk
Prehľad vlastností jednotlivých OLED televízorov

LG QNED televízory

QNED sú LCD televízory od LG, ktoré sú cenovo výhodnejšie pre používateľov a to hlavne pri veľkých uhlopriečkach. Ide o vylepšenú technológiu cez Quantum Dot a Nano Cell color, čo by malo zaistiť dostatočnú čiernu farbu a tiež vysoký kontrast. Základom týchto televízorov je procesor do Alpha 8, ktorý podporuje umelú inteligenciu a televízory využívajú technológiu presného stmievania Precision Dimming.

Hlavné výhody QNED televízorov od LGZdroj: Touchit.sk
Hlavné výhody QNED televízorov od LG

Operačný systém je webOS 24 a následnou aktualizáciou a v roku 2024 sú tieto televízory tenšie v porovnaní s minulosťou.

O redakčný test nových modelov sme požiadali a prinesieme vám naše skúsenosti s nimi.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.