Čoraz viac ľudí si vyberá projektor do domácnosti skôr ako TV.

Sledovanie filmu či seriálu je pohodlnejšie na väčšej ploche, o tom niet pochýb. Veľké televízory však zaberajú aj veľký priestor v byte a nie každý si to môže dovoliť. Efektívnym riešením ako sledovať filmy podobne ako v kine môže byť kúpa projektora. Samozrejme, projektorov je na trhu viacero druhov a kúpa takého projektora môže byť cenovo dostupnou, ale aj trochu drahšou záležitosťou.

Pri výbere projektora do domácnosti, na internát či na cesty pritom treba pozerať na niekoľko kľúčových parametrov. Vybrať si pritom môžete projektor na stenu, alebo lepšie prenosný miniprojektor. Dôležité je však spoľahnúť sa aj na kvalitu, ktorú vám zaručia renomované značky. Existuje pritom viacero návodov na to, ako si vybrať projektor.

Aké parametre by mal mať dobrý projektor?

V prvom rade by ste mali zvážiť typ projektora a jeho prenosnosť. Tá je dôležitá nielen v prípadoch, keď plánujete s projektorom cestovať, no aj v domácnosti pri inštalácii. Dobrý projektor by sa mal dať aj dobre prenášať, aby ste si ho vedeli správne nainštalovať na miesto, kde vám bude vyhovovať. Pri inštalácii projektora v domácnosti si vyberte priestor, na ktorom chcete obsah premietať a vezmite do úvahy vzdialenosť, akú budete mať medzi daným miestom a projektorom. Dobre prenosný projektor môže byť využiteľný aj vo vonkajších priestoroch, napríklad na vašej záhrade, kde si viete vytvoriť letné domáce kino.

BenQ W4000iZdroj: Touchit.sk
BenQ W4000i

Pri výbere projektora treba sledovať aj rozsah farieb, ktorý dokáže premietať. V konečnom dôsledku ide o zariadenie, na ktorom budete pravdepodobne sledovať filmy, takže sa pozrite po prirodzenom zobrazovaní farieb a tiež si vyskúšajte, ako sa farby zobrazujú vo svetlejších aj tmavších scénach. Menej kvalitné projektory nemusia dobe zobrazovať farby, takže sledovanie napríklad tmavších scén nemusí byť príjemné. Vždy je teda najlepšie projektor dobre odskúšať. Nezabudnite ani na svietivosť a kontrast. V dobre osvetlenej miestnosti by tak postačila svietivosť na úrovni 1000 lúmenov, ak do miestnosti presvitá svetlo, potrebujete približne 2000 až 3000 lúmenov.

Sledovať by ste mali aj rozlíšenie, aké projektor ponúka. Základom je samozrejme Full HD rozlíšenie, no existujú aj 4K projektory. V takomto prípade si za projektor však výraznejšie priplatíte a 4K premietanie nie je vždy skutočne v 4K kvalite. Nezabudnite ani na pomer strán premietania, ktorý by mal byť štandardne 16 : 9, filmoví nadšenci využijú aj 21 : 9.

Premietanie aj s operačným systémom

V dnešnej dobe existujú aj projektory, ktoré disponujú operačným systémom, napríklad Android TV. Tieto projektory dokážu pracovať samostatne, namiesto zobrazovania obsahu na obrazovke ho premietajú. Dokážu tak plne nahradiť klasické televízory a vy si môžete premietať obsah zo streamovacích služieb nezávisle od iného zariadenia. Projektory s operačným systémom môžu ponúkať aplikácie, podporu hlasových asistentov či iné funkcie, ktoré robia z projektora ešte praktickejšie zariadenie.

Zdroj: vlastné, lifewire.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.