Speedtest zverejnil vlastné výsledky merania kvality internetu na Slovensku. Ich testy sú založené na miliónoch denných testov iniciovaných používateľmi Speedtestu spolu s vlastnými metrikami kvality zážitku (QoE).

Termín realizácie nasledovného testu je január až jún 2024. Tu sú sumarizované výsledky.

Telekom vedie v kľúčových mobilných KPI

Telekom bol v 1. polroku 2024 lídrom slovenského trhu, keď poskytoval najrýchlejší celkový mobilný výkon a ponúkal najlepší zážitok z mobilných hier.

4ka vedie v oblasti výkonu 5G

Operátor 4ka bol najrýchlejší v oblasti 5G s mediánom rýchlosti sťahovania 5G 182,78 Mb/s. Operátorovi však chýbalo kompletné pokrytie, pričom 5G dostupnosť (podiel používateľov 5G, ktorí trávia väčšinu času pripojení k jeho 5G sieti) predstavovala v 1. polroku 2024 len 5,9 %.

Výkonnosť mobilnej siete bude v 2. polroku 2024 ďalej posilňovať

Dohoda o zdieľaní siete, ktorú uzavreli spoločnosti 4ka a O2 týmto spoločnostiam umožní lepšie zamerať investície do siete v budúcnosti. Okrem toho nedávne ukončenie prevádzky 3G sietí na trhu uvoľnilo ďalšie frekvenčné spektrum. Očakávame, že výkonnosť 5G sa bude v 2. polroku 2024 naďalej zvyšovať.

Bratislava je na špičke výkonu mobilnej siete

Bratislava sa dostala na prvé miesto vo výkone mobilnej siete. Výkonnosť však je na celom trhu na Slovensku dosť vyrovnaná, pričom deväť z desiatich miest zahrnutých do tejto analýzy zaznamenalo výkon v rozsahu okolo 10 Mb/s.

Celková situácia na trhu mobilnej siete

Slovenský trh zaznamenal za posledný polrok nárast výkonnosti, pričom stredná rýchlosť sťahovania dát na trhu dosiahla v 1. polroku 2024 u všetkých poskytovateľov spolu 54,46 Mb/s, čo je nárast zo 46,34 Mb/s v 2. polroku 2023. K tomuto nárastu prispievajú predovšetkým spoločnosti T-Mobile a Orange, pričom prvý z nich vedie trh ako celkovo najrýchlejší poskytovateľ a ponúka najlepší zážitok z mobilných hier na trhu. Dohoda o zdieľaní 5G siete 4ka a O2, podpísaná v auguste 2023, by mala týmto dvom operátorom v budúcnosti priniesť konkurenčnú výhodu, pričom 5G sieť 4ka je zatiaľ obmedzená kvôli nedostatku sub-GHz spektra a O2 zaostáva vo výkone 5G.

Telekom bol v tomto období najrýchlejším mobilným operátorom na Slovensku na základe údajov testu Speedtest Intelligence pre všetky technológie spolu s rýchlostným skóre 91,44. Telekom viedol v priemernej rýchlosti sťahovania, keď zaznamenal 84,00 Mb/s, pred druhým Orangeom, ktorý zaznamenal 78,31 Mb/s, a spoločnosťou 4ka s 29,25 Mb/s. Telekom viedol aj v priemernej rýchlosti odosielania dát s 18,82 Mbps a zaznamenal latenciu 32 ms.

Situácia v regiónoch

Bratislava mala spomedzi slovenských miest najrýchlejší medián rýchlosti sťahovania dát z mobilných sietí, a to 99,29 Mb/s. Na druhom mieste skončila Žilina a na treťom Košice. Na opačnom konci rebríčka bol Prešov s najpomalšou mediánovou rýchlosťou fixného sťahovania 76,04 Mbps, nasledovaný Popradom a Trenčínom. Telekom bol najrýchlejším poskytovateľom v dvoch mestách, nasledovaný Orangeom v jednom meste.

Zdroj: Speedtest

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.