Plný potenciál systému Xiaomi HyperOS si užijú len majitelia nových prémiových smartfónov.

Operačný systém Xiaomi HyperOS bol predstavený do smartfónov len minulý rok. Nahradil tak dlhoročnú nadstavbu MIUI, ktorá v poslednej verzii MIUI 14 skončila. Nový systém, ktorý je rovnako úpravou operačného systému Android prináša viaceré nové funkcie, no aj určité podobnosti práve so staršou nadstavbou MIUI. Nový systém však ponúkol mierny redizajn používateľského prostredia spolu aj s novými animáciami systému.

Tieto animácie však v poslednej dobe údajne spôsobujú viaceré problémy. Aj preto teda Xiaomi pravdepodobne obmedzí operačný systém vo viacerých smartfónoch, pričom plnohodnotný systém Xiaomi HyperOS budú mať k dispozícii len niektoré modely. Nebude ich pritom veľa.

Xiaomi HyperOS bude mať v smartfónoch menej animácií

Pokročilé funkcie používateľského rozhrania nie sú v prípade systému Xiaomi HyperOS pre všetky smartfóny. Výrobca totiž testoval vybrané animácie v modeloch zo série Xiaomi 12 v ktorých zistil, že spôsobujú až o 10 % zvýšenú spotrebu energie. Takéto výrazné plytvanie energiou nie je dobrou vizitkou pre spoločnosť ani zariadenia a preto sa zrejme výrobca rozhodol niektoré animácie z telefónov odstrániť.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Po zvažovaní toho, ktoré modely sú schopné využiť plný potenciál systému Xiaomi HyperOS, výrobca určil len niektoré modely ktoré budú bez zmeny. Naopak množstvo smartfónov príde o pokročilé funkcie používateľského prostredia, konkrétne niektoré animácie. Smartfóny sa budú rozdeľovať na základe čipsetu, ak teda využívajú starší alebo menej výkonný čipset, pokročilé animácie k dispozícii mať nebudú.

Dotknuté modely, ktoré o animácie prídu, budú tie, ktoré využívajú čipsety Snapdragon 888, Snapdragon 8 Gen 1, Snapdragon 7 a slabšie aj Dimensity 8000+ a slabšie, resp. staršie. Aby mal váš Xiaomi smartfón plný prístup k možnostiam systému Xiaomi HyperOS, bude musieť využívať čipset Snapdragon 8+ Gen 1 a novší, resp. MediaTek Dimensity 9200+ a novší.

Zdroj: xiaomitime.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.