Systém Xiaomi HyperOS testujeme už aj v redakcii, na prvý pohľad prináša viacero zmien.

Aktualizácia na systém HyperOS v posledných dňoch prichádza do viacerých telefónov od spoločnosti Xiaomi, no aj dcérskych značiek ako je Redmi a POCO. Majitelia týchto telefónov zdieľajú svoje skúsenosti s poslednou aktualizáciou, ktorá nahradila nadstavbu MIUI aj na používateľských fórach alebo sociálnych sieťach a podobných príspevkov nájdete množstvo. Len pred niekoľkými hodinami sme svoj telefón aktualizovali aj my v redakcii a ak vás zaujíma, ako vyzerá systém Xiaomi HyperOS v praxi, tak sa na to pozrite spolu s nami.

Aktualizácia na Xiaomi HyperOS nám prišla do modelu Xiaomi 13, pričom číslo tejto aktualizácie bolo OS1.0.1.0.UMCEUXM. Veľkosť aktualizácie bola 1,5 GB, nešlo teda o extrémne veľkú aktualizáciu v porovnaní aj s niektorými aktualizáciami v rámci systému. Len pre porovnanie, v rovnakom čase sme vykonali aktualizáciu aj pre model Xiaomi 11 Lite 5G NE, ktorý obdržal bezpečnostnú záplatu Androidu za november 2023. Veľkosť tejto aktualizácie bola 4,5 GB.

Model Xiaomi 13 u nás v redakcii obdržal aktualizáciu pri európskej verzii ROM a HyperOS v tomto telefóne je štandardne postavený na systéme Android 14 s bezpečnostnou záplatou pre december 2023. Telefón pred aktualizáciou bežal rovnako na Android 14 spolu s nadstavbou MIUI 14.

Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13

Aktualizácia telefónu neprebiehala dlho

Aktualizácia na Xiaomi HyperOS neprebiehala vôbec dlho, skôr som mala pri aktualizácii pocit, že prebieha len štandardná mesačná aktualizácia s novou bezpečnostnou záplatou. Celkovo som tak telefón spolu so sťahovaním a inštaláciou aktualizovala približne trištvrte hodiny, no tu treba rátať s tým, že som priebeh aktualizácie nechala na telefóne. Je teda možné, že celý proces aktualizácie prebehol možno o niečo skôr, len som si to nevšimla.

Aktualizácia na Xiaomi HyperOSZdroj: TOUCHIT
Aktualizácia na Xiaomi HyperOS

Po inštalácii aktualizácie bolo potrebné vykonať reštartovanie telefónu rovnako ako pri každej inej aktualizácii. Na to, že sa Xiaomi po dlhej dobe lúčilo s nadstavbou MIUI teda vôbec nešlo o nejaký špeciálny postup pri inštalácii aktualizácie a aj veľkosť inštalačného balíka bola štandardná. Vo viacerých fórach pritom bola otázka, či po inštalácii systému Xiaomi HyperOS prídete o svoje súbory či nastavenia telefónu. Ak aj vás táto otázka zaujíma tak nie, neprídete. Všetko budete mať tak nastavené, ako ste mali predtým, teda s malými úpravami.

Xiaomi HyperOS – zmeny od prvého zapínania

Systém Xiaomi HyperOS je v prvej verzii najmä kozmetickou úpravou telefónu. Už pri prvom zapínaní, resp. reštartovaní telefónu po aktualizácii uvidíte nové logo systému od Xiaomi, ktoré nahradilo logo MIUI. Po zapnutí telefónu si všimnete nové rozvrhnutie uzamknutej obrazovky, ku ktorej sa však ešte vrátime neskôr.

Po odblokovaní telefónu uvidíte na domovskej obrazovke nové ikony aplikácií. Tuto však musím spomenúť, že inšpirácia systémom iOS je výraznejšia ako kedykoľkvek predtým. Ak sa vám teda pri starších verziách MIUI zdalo, že sa príliš podobá na iOS od Applu, tak tu vám táto inšpirácia bude priamo udierať do očí. Novinkou na domovskej obrazovke bude aj nová ikona aplikácie, vlastne celkovo nová aplikácia. Xiaomi prispôsobilo pre globálny trh svoj vlastný obchod s aplikáciami, ktorý sa nazýva GetApps, resp. App Mall. Prostredníctvom tohto obchodu si môžete aplikácie inštalovať rovnako ako z Obchodu Play.

MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravoZdroj: TOUCHIT
MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravo

O aplikácie od Googlu však neprídete. Xiaomi HyperOS je skutočne len úpravou systému Android, nestane sa teda to, že by ste o služby Google prišli. Skôr sa Xiaomi spolu s týmto systémom rozhodlo posilniť svoje služby v rámci telefónov, ktorými doplnilo už štandardné aplikácie od Googlu.

Nové centrum ovládania

Novinkou, na ktorú si pravdepodobne budem zvykať nejaký ten čas, je nové centrum ovládania. Toto centrum ovládania Xiaomi menilo len nedávno, keď presunulo pozície veľkých tlačidiel pre Wi-Fi, mobilné dáta a Bluetooth. Teraz však toto centrum ovládania vyzerá úplne inak a veľké tlačidlá sú len pre Wi-Fi a mobilné dáta, ich pozícia je navyše rovnako zmenená. Rovnako sa v ňom nachádza ovládanie jasu a zvuku a tiež miniprehrávač médií. Ostatné funkcie vrátane Bluetooth sa nachádzajú v menších bublinkách v spodnej časti.

MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravoZdroj: TOUCHIT
MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravo

Tu už však neplatí, že by ste si medzi možnosťami mohli listovať na viacerých kartách. Karta je tu len jedna, na ktorú si môžete vložiť vami využívané funkcie. Ostatné zostanú skryté z ponuky a môžete ich pridať len upravením tejto lišty.

Zmenou si prešlo aj notifikačné centrum, pri ktorom si môžete všimnúť nové animácie či nový spôsob zobrazovania notifikácií. V podstate však ide najmä o kozmetické úpravy používateľského prostredia.

Systémové písmo a animácie

Aktualizácia na Xiaomi HyperOS prináša nové systémové písmo, ktoré je o niečo jednoduchšie ako predchádzajúce Mi Sans. Ak by ste si ho však chceli vrátiť späť, v nastaveniach si môžete predchádzajúci font systémového písma nastaviť na Mi Sans. Ďalšou kozmetickou úpravou sú nové animácie pri používaní telefónu, animácie ikon aplikácií a miernymi úpravami používateľského prostredia si prešli aj niektoré systémové aplikácie.

MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravoZdroj: TOUCHIT
MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravo

Uzamknutá obrazovka s novými prvkami

Ako som už vyššie spomenula, veľkou zmenou je uzamknutá obrazovka telefónu, ktorá ponúka niekoľko štýlov zobrazenia. Vybrať si môžete napríklad to, aké informácie sa na nej budú zobrazovať alebo v akom štýle sa bude niesť. Pre úpravy uzamknutej obrazovky stačí dlho podržať prst kdekoľvek na uzamknutej obrazovke. Následne sa vám zobrazí ponuka s možnosťami.

Uzamknutá obrazovka telefónu s Xiaomi HyperOSZdroj: TOUCHIT
Uzamknutá obrazovka telefónu s Xiaomi HyperOS

Upraviť si však viete lepšie aj Always-on displej. Ten má hneď viacero štýlov na úpravu a zmeniť si viete aj animáciu odomykania telefónu v prípade používania snímača odtlačku prstov pod displejom.

MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravoZdroj: TOUCHIT
MIUI vľavo vs. Xiaomi HyperOS vpravo

Toto sú naše úplne prvé dojmy z používania smartfónu so systémom Xiaomi HyperOS v telefóne Xiaomi 13. Ak by ste mali akékoľvek ďalšie otázky k systému HyperOS, aktualizácii telefónu alebo čomukoľvek čo sa s touto veľkou aktualizáciou spája, neváhajte sa spýtať v komentároch. Systém Xiaomi HyperOS pre vás aktuálne testujeme a pracujeme na komplexnejšom porovnaní viacerých zmien, ktoré prináša.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.