Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Richard Raši, na tlačovej konferencii uviedol, ako si predstavuje rozvoj smart miest na Slovensku.

Ide o projekt s názvom Podpora samospráv na ceste k digitálnym dvojčatám a digitálnym službám. Na tento projekt je vyčlenených 6 miliónov eur a týka sa doplnenia odborných kapacít venujúcich sa smart agende v prostredí VÚC a krajských miest. Povedané po slovensky, za tieto prostriedky sa majú najať špecialisti v oblasti inteligentných miest, ktorí budú ťahúňmi tohto rozvoja v regiónoch. Cieľom MIRRI je, aby tieto kapacity pomáhali pri príprave smart projektov a v rámci svojich aktivít podporili aj menšie okolité územia – inteligentné dediny. Či sa takíto odborníci nájdu a budú ochotní pracovať v regiónoch zatiaľ nie je známe, tému budeme sledovať.

MIRRI takto chce investovať do zelených, inteligentných riešení, výskumu a inovácií. To môže zjednodušiť bežný život v mestách a obciach. Ako hlavný problém pri presadzovaní smart prístupov hlásia samosprávy práve nedostatok odborných kapacít. „Na základe prieskumu medzi všetkými ôsmimi VÚC a takmer 500 samosprávami považuje za problém implementácie smart riešení nedostatok kapacít až 75 % z nich,“ zdôraznil na tlačovke minister Raši.

Minister Richard Raši na tlačovej konferencii k rozvoju inteligentných miestZdroj: TOUCHIT.sk
Minister Richard Raši na tlačovej konferencii k rozvoju inteligentných miest

Ďalší pojem, ktorý minister Raši spomenul opakovane, je tzv. digitálne dvojča miest a obcí. Pôjde o virtuálne modely situácií, ktoré majú predvídať, ako sa má dané mesto, obec alebo región v budúcnosti rozvíjať a kam majú smerovať investície. Prvým mestom na Slovensku, ktoré sa objaví na digitálnej svetovej mape, je Žiar nad Hronom, kde sa realizuje pilotný projekt. Zdigitalizujú tu všetky budovy v meste, zeleň, parky aj inžinierske siete.

Príklady smart riešení nájdeme v ďalších slovenských mestách. V Brezne postupne pribudne 1000 senzorov, ktoré budú poskytovať informácie týkajúce sa životného prostredia, znečistenia či vývoja teploty. V Dubnici nad Váhom je výstupom smart projektu služba s údajmi o dopravnej situácii, parkovaní či meteorologickej situácii, ale aj o kvalite životného prostredia. V Trnave využili inteligentné riešenia na riadenie dopravy a súčasťou sú aj lokálne environmentálne ukazovatele, ako napríklad hlučnosť, prašnosť, emisie znečisťujúcich látok či teplota.

Na tlačovke sa spomínali aj ďalšie mestá ako je napr. Vranov nad Topľou či Poprad, paradoxne však nie hlavné mesto Bratislava. Na to sme sa aj ministra Rašiho špeciálne pýtali. Ako sme sa dozvedeli, spoluprácu s mestom Bratislava nevylučujú, ale musí to byť rozvoj zameraný na premyslené riešenia. Bola spomenutá určite najznámejšia cyklotrasa na nábreží Dunaja, ktorá sa by podľa ministra Rašiho dala vyriešiť aj inteligentnejšie. Tiež sme sa pýtali, kedy pocítia bežní ľudia to, že žijú v inteligentnom meste a napr. vo forme notifikácií na mobilnom telefóne dostanú presné správy o stave ovzdušia, dopravnej situácii, kultúrnych akciách, ktoré majú potenciál práve ich zaujať. Presnú odpoveď na to, kedy sa tak stane sme z odpovedí nedostali. Je to skôr o tom, že cez nový projekt by sa mali investície rozdeľovať efektívnejšie a tento efekt sa časom prejaví aj pre bežných obyvateľov inteligentného mesta. Minister Raši uviedol ako príklad výstavbu diaľnic, ktorá by sa mala smerovať nielen podľa aktuálneho stavu dopravy, ale aj s výhľadom na budúcnosť povedzme v horizonte 5 rokov.

Štátny tajomník Michal Kaliňak na tlačovej konferencii k rozvoju inteligentných miestZdroj: TOUCHIT.sk
Štátny tajomník Michal Kaliňák na tlačovej konferencii k rozvoju inteligentných miest

V rámci projektu, ktorého realizátorom je MIRRI SR,  prebieha už dlhodobo diskusia s VÚC a krajskými mestami. Na národnej úrovni bude pracovať 10 špecialistov financovaných z projektu do konca roku 2027. Smart aktivity v území podporí celkom 16 koordinátorov v krajských mestách a VÚC. Financovaní budú na dobu 36 mesiacov. MIRRI zároveň pripravuje vzdelávací program na zabezpečenie odbornosti kapacít aj v stredno- aj dlhodobom horizonte.

Zdroje: vlastné, MIRRI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.