Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Modernizovaná Škoda Octavia je na slovenskom trhu dostupná vo všetkých verziách. Zachováva si priaznivé ceny, hoci ponúka bohatú výbavu už v základnom prevedení. Po novom môžu záujemcovia o športové zvezenie voliť variant RS, ktorý je rýchlejší ako kedykoľvek predtým. Ten štartuje na 39 660 eur vrátane DPH vo verzii Liftback a od 40 570 eur vrátane DPH za variant Combi.

Zmeny viditeľné nielen na prvý pohľad

Modernizovaný vzhľad zahŕňa prepracovanú masku chladiča, nárazníky a nové predné svetlomety. Štandardná výbava sa už v základe rozšírila o prvky, ktoré boli predtým vyhradené vyšším špecifikáciám. Patrí medzi ne napríklad 10″ digitálny prístrojový panel alebo dvojzónová automatická klimatizácia Climatronic. Nová funkcia Heaters dokáže stlačením jediného tlačidla v menu zapnúť naraz vyhrievanie predného i zadného skla, volantu a sedadiel. Bezkľúčový systém KESSY teraz automaticky odomkne alebo zamkne vozidlo, akonáhle vodič s ovládačom v ruke vstúpi alebo opustí priestor do vzdialenosti 1,5 metra od vozidla. K zvýšeniu užívateľského komfortu prispieva tiež integrácia chatbota ChatGPT, ktorý je založený na umelej inteligencii a funguje v anglickom, českom, nemeckom a španielskom jazyku. ChatGPT bol zároveň integrovaný do digitálnej asistentky Laury. Vylepšené bezpečnostné a asistenčné systémy zvyšujú úroveň aktívnej aj pasívnej bezpečnosti. Okrem toho sa zvýšil podiel recyklovaných materiálov v interiéri, kde modernizovaná Octavia zaujme novým čalúnením, výplňami dverí, dekoračnými lištami aj inovovaným logom na volante.

Škoda Octavia RS: ešte výkonnejšia, ešte rýchlejšia

Fanúšikovia športovej jazdy si teraz môžu v sieti autorizovaných predajcov značky Škoda na Slovensku objednať nové prevedenie modelu RS. Inovovaná Škoda Octavia RS sa dodáva výhradne s benzínovým motorom 2,0 TSI/195 kW (265 k), sedemstupňovou prevodovkou DSG a pohonom predných kolies, a to ako v karosárskom prevedení Liftback, tak i Combi. Podvozok je znížený o 15 milimetrov, čo výrazne znižuje aj ťažisko vozidla. Súčasťou modelu RS je diferenciál VAQ s elektronicky riadenou svornosťou, ktorý zaisťuje presné rozdelenie krútiaceho momentu medzi poháňané predné kolesá. Motor pochádzajúci z rodiny EA888 disponuje doposiaľ najvyšším výkonom 195 kW (265 k), čo je o 15 kW (20 k) viac ako u predchádzajúceho prevedenia. Vďaka tomu je nová Škoda Octavia RS ešte rýchlejšia ako jej predchodkyňa. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h sa skrátilo o 0,3 s na 6,4 s (resp. 6,5 s pri RS Combi), maximálna rýchlosť zostala elektronicky obmedzená na 250 km/h. Odporúčaná predajná cena je stanovená na 39 660 eur vrátane DPH, pre karosársky variant Combi 40 570 eur s DPH.

Bohatá štandardná výbava

Model RS má už v základe množstvo bezpečnostnej i technologickej výbavy. Športový variant ponúkne špeciálny interiér RS s čiernym poťahom a karbónovým dekorom. Nechýba 8 airbagov, asistent rozjazdu do kopca, adaptívne vedenie v pruhu, systém monitorovania mŕtveho uhla, rozpoznanie dopravných značiek, systém výstrahy pred kolíziou s podporou núdzového brzdenia, adaptívny tempomat či svetelný a dažďový senzor. Nová Octavia RS tiež ponúkne Full LED Matrix svetlomety s AFS a prisvecovaním, Full LED zadné svetlá s dynamickým ukazovateľom smeru, 10“ virtuálny kokpit, 13“ infotainment systém s bezdrôtovou funkciou Smartlink, bezkľúčové otváranie a štartovanie vozidla, ako aj dvojzónovú automatickú klimatizáciu či ambientné osvetlenie interiéru, elektrické ovládanie okien vpredu a vzadu, vyhrievané čelné sklo, 8 reproduktorov, služby Care Connect na 3 roky a predĺženú záruku na 5 rokov (alebo 100 000 km).

Škoda Octavia Essence: bohatá výbava, priaznivá cena

Okrem športovo ladeného variantu RS prichádza do predaja aj základný výbavový stupeň Essence, dostupný pre všetky motorizácie okrem 2.0 TDI 110 kW. Ten zahŕňa napríklad kožený multifunkčný volant, predné výškovo nastaviteľné sedadlá s bedrovými opierkami, LED svetlomety s denným svietením, dažďový a svetelný senzor, infotainment 10″, parkovacie senzory vzadu, 8 airbagov, asistent udržiavania jazdného pruhu s núdzovým brzdením, detekciou chodcov i cyklistov a asistenciou pri prejazde križovatkou. Na prianie je novo dostupná lakťová opierka vpredu s 5 USB-C portmi. Odporúčaná predajná cena je stanovená na 23 440 eur (1,5 TSI/85 kW), resp. 26 610 eur (2,0 TDI/85 kW) vrátane DPH. Zároveň je možné voliť aj medzi štandardnou šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a sedemstupňovou prevodovkou DSG.

Viac informácií je možné nájsť na webe www.skoda-auto.sk alebo v sieti autorizovaných predajcov značky Škoda.

Značky: