Pripojenie VPN vám umožní surfovať bezpečnejšie.

Na trhu nájdete množstvo služieb tohto charakteru, niektoré bezplatné, no nedá sa na to úplne spoliehať. Najmä ak počítate s tým, že naozaj chcete ochrániť vaše súkromie. Ak firma poskytuje bezplatný model tejto služby pre vás, kto financuje ju?

Skutočné súkromie býva dôvodom, prečo používatelia radšej siahnu po platených službách. Tie okrem základného pripojenia do internetu cez VPN obsahujú aj množstvo ďalších funkcií. Jedno z takých riešení je Surfshark VPN. Okrem VPN ponúka aj filtrovanie reklám a vyskakovacie okná cookies a ďalšie nadštandardné vlastnosti.

Cena služby je len 3,39 eur na mesiac pri ročnom predplatnom balíka Surfshark One, čím si pokryjete nielen VPN pripojenie ale aj antivírus a napríklad filtrovanie reklám. Bonusom sú ďalšie 3 mesiace v rámci služby, čím získate ochranu až na 15 mesiacov.

Sú Wi-Fi vo vlaku a kaviarni bezpečné?

O rizikách pripojenia do internetu prostredníctvom verejných sietí sa toho napísalo už veľa. Faktom ale zostáva, že príliš mnoho sa tu nezmenilo. Verejné Wi-Fi siete či už máme na mysli hotelové, vlakové, v kaviarni alebo letiskové, sú stále rizikové. Nakoniec, to že Wi-Fi nesie názov kaviarne, kde sedíte, neznamená to, že ju kaviareň naozaj prevádzkuje. Môže to byť nástraha pre dôverčivých používateľov, ktorí chcú ušetriť na dátach operátora a sieť v skutočnosti patrí podvodníkom.

Surfshark VPN vám umožní bezpečne sa pripojiť aj na Wi-Fi siete, ktoré nemáte pod kontrolou. To sú spravidla tie, ktoré nemáte doma alebo v práci. Netvrdíme, že poskytovaná sieť vo vlaku je priamo riziková, no bezpečnejšie je použiť VPN spojenie. Máte vyššiu ochranu pred odcudzením vašich dát posielaných cez internet.

Surfshark VPN android connectedZdroj: TOUCHIT

Cestovanie a iné krajiny

Cestovatelia využijú službu VPN aj na to, aby sa pripojili domov. Na mysli máme domácu krajinu, z ktorej bežne pozerajú internetové stránky a využívajú rôzne služby, napríklad streamovacie služby ako Netflix. V niektorých prípadoch je žiaduce sa pripojiť na server v inej krajine.

Avšak ak cestujete, chcete práve opačný proces a množstvo služieb môže byť v zahraničí blokovaných. Potrebujete sa teda navonok identifikovať, akoby ste boli stále na Slovensku. S touto službou je to hračka. Na základe vybratého servera a krajiny budete po pripojení navonok vystupovať z vami pripojenej  lokality.

Obavy zo špehovania

Nie každý má ten luxus, aby žil v slobodnej krajine. Niektoré štáty znemožňujú prístup na vybrané webové stránky. Aj na toto slúži táto aplikácia, ktorá vás pripojí na vzdialený server a tým sa bude javiť vaša poloha z miesta pripojeného servera. Vývojári mysleli aj na potenciál blokovania pripojení VPN, a tak sa dokáže toto pripojenie maskovať ako bežná internetová prevádzka a bude fungovať aj tam, kde sú VPN služby zakázané. Aplikácia dokáže prepísať aj GPS a aj lokalizačné služby budú vaše zariadenie vidieť z vami pripojenej lokality.

Surfshark VPN settingsZdroj: TOUCHIT

Ako sa bezpečne pripojiť?

Základom je použitie aplikácie Surfshark VPN. Tá obsahuje rôzne možnosti a dostupná je pre operačný systém Windows, macOS, Android, iOS a ďalšie zariadenia. Samostatne ju dokážete využiť aj ako doplnok v prehliadači.

Dokáže toho oveľa viac ako len pripojiť počítač k VPN službe. Špecialitou je spomenutý doplnok do internetového prehliadača, ktorý umožní používať daný prehliadač v tejto službe. Ostatné aplikácie v systéme môžu bežať bezo zmeny na vašom primárnom pripojení do internetu.

Je to užitočné najmä vtedy, ak z nejakého dôvodu potrebujete zostať mimo pripojenia VPN, napríklad kvôli prístupu k súborom vo firemnej sieti. Aplikácia sa ale dá nastaviť tak, aby aj po pripojení na VPN zostal prístup k lokálnej sieti. Na pripojenie stačí nainštalovať aplikáciu do konkrétneho zariadenia, prihlásiť sa do nej prostredníctvom vášho účtu a spustiť pripojenie.

Surfshark VPN androidZdroj: TOUCHIT

Pripojenie pre všetky zariadenia

Obrovskou výhodou tejto služby je, že nelimituje počet zariadení, ktoré si v rámci vášho predplatného môžete do bezpečného internetu pripojiť. Pripojenie môžete realizovať nielen pre vaše počítače, smartfóny a tablety, ale napríklad aj televízory či priamo routery.

Najlepšie vlastnosti VPN

Dôvodom, prečo použiť špecializovanú aplikáciu sú možnosti, ktoré ponúka. Na VPN sa pripojíte cez najnovší a najmodernejší protokol WireGuard. Samozrejmosťou je podpora ďalších protokolov v prípade akýchkoľvek komplikácií.

Firma poskytuje rôzne servery v 1 lokalite. To znamená, že primárne sa nepripájate všeobecne do Nemecka či Anglicka, ale vyberáte si konkrétne mesto. Používatelia, ktorí chcú dostať vždy rovnakú IP adresu, majú možnosť využiť takzvané statické IP pripojenie.

Surfshark VPN android settingsZdroj: TOUCHIT

Extra zabezpečenie – Dve VPN naraz

Absolútnou špecialitou služby Surfshark je dynamické pripojenie medzi dvomi VPN servermi. Služba sa nazýva MultiHop a ponúka možnosť vybrať si rôzne servery v jednej či viacerých krajinách.

Už samotné pripojenie k jednému VPN serveru je dostatočne bezpečné, avšak na to, aby ste dokázali hackerom skutočne sťažiť situáciu sledovania vášho pripojenia, je MultiHop ideálne riešenie. Ide o vlastné vylepšenie pripojenia prostredníctvom služby Surfshark Nexus, ktorú máte v aplikácii integrovanú. Sami si vyberiete servery a krajiny a vytvoríte vlastný pár pripojenia.

Vyskúšali sme pripojenie týmto spôsobom a pri bežnej prevádzke ako je sťahovanie dát alebo streamovanie filmov sme nezaznamenali žiaden rýchlostný rozdiel oproti bežnému VPN pripojeniu. Výberom vlastných párov, serverov a lokalít si môžete vyberať napríklad podľa ich odozvy a teda celkovej rýchlosti prenosu.

Surfshark VPN multihopZdroj: TOUCHIT

Verdikt

SurfShark VPN odporúčame zakúpiť v balíku Surfshark One, ktorý sa oplatí najviac. Je len o 50 centov mesačne drahší ako základný balík Starter, ktorý neposkytuje antivírusovú ochranu a ďalšie funkcie na ochranu vášho súkromia v rámci identity na internete.

Službu môžete vyskúšať úplne bez rizika. Máte 30-dňovú garanciu vrátenia peňazí. Sami sme tento postup vyskúšali a nemali sme so zrušením žiadne komplikácie. Urobíte to prostredníctvom vášho konta na webe aplikácie.

Cena: 3,39 eura mesačne pri platbe na 12 + 3 mesiace zadarmo (celkovo 50,85 eura bez DPH)

Článok vznikol v spolupráci s firmou Surfshark.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.