Ak je niečo trendy, neznamená to, že je to aj dobré.

Nie je to tak dávno, čo sa viaceré platformy rozhodli do svojej ponuky zaradiť krátke videá, ktoré majú divákov do pár sekúnd zaujať a informovať. Na túto módnu vlnu nabehol aj YouTube, pričom už v roku 2023 sa z radov YouTubu objavili vážne obavy, že tieto krátke videá môžu významne ovplyvniť sledovanosť dlhých vidí, teda obsahu, ktorý definoval YouTube.

Krátke videá YouTube Shorts predstavujú obsah, ktorý je ľahko stráviteľný, avšak pri jeho pozeraní pokojne strávite aj niekoľko desiatok minút. Pokým táto forma obsahu je obľúbenou predovšetkým na sociálnej sieti TikTok alebo Facebook, tak veľa používateľov ho konzumuje aj cez videoplatformu YouTube. Zdá sa, že YouTube opäť podniká kroky, ktoré majú divákov “šortiek” prinútiť, aby opäť začali konzumovať tradičný obsah platformy, teda dlhé YouTube videá. 

YouTube ShortsZdroj: YouTube
YouTube Shorts

Pred pár mesiacmi sa objavili ohlasy priamo zo spoločnosti, že práve Shorts poškodzujú hlavné zameranie YouTube. Tejto horúcej téme sa venovali aj vedúci pracovníci platformy, ktorí si myslia, že na základe aktuálneho vývoja klasický formát dlhých videí jednoducho vymiera. Na druhej strane tento nastupujúci trend krátkych videí je nebezpečný aj preto, lebo dlhé videá spoločnosti Google prinášajú väčšie príjmy z reklamy.

Možno aj preto YouTube začína experimentovať s odporúčaniami dlhých videí v informačných kanáloch niektorých používateľov YouTube Shorts. Je teda evidentné, že YouTube sa stále chce postaviť čoraz populárnejším YouTube Shorts a zachovať vysokú sledovanosť tradičných videí. Je však zaujímavé sledovať tento test, pretože YouTube Shorts by za normálnych okolností navrhovali krátke videá, avšak nový test pre vybranú skupinu používateľov začal navrhovať dlhé videá, ktoré sú pre YouTube stále veľmi dôležité.

Test odporúčania dlhých videí môže zároveň vyznieť ironicky aj vzhľadom na skutočnosť, že YouTube Shorts boli predstavené ako odpoveď na rastúcu popularitu siete TikToku a jej formátu krátkych videí.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.