Aj keď prekvapí, nenaplní všetky očakávania.

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ. Presne toto je stratégia spoločnosti Google, ktorá potvrdila, že zariadenia Chromecast prestane vyrábať, avšak z hľadiska aktualizácií ich bude podporovať aj naďalej. Prekvapením v týchto dňoch preto môže byť vyjadrenie spoločnosti aktualizovať Chromecast s Google TV na Android 14, a to aj napriek tomu, že niektoré funkcie nebudú môcť byť pridané kvôli chýbajúcemu hardvéru.

Hlavný dôvodom ukončenia produkcie zariadení Chromecast je nedávno predstavený Google TV Streamer. Ide o priameho nástupcu zariadení Chromecast, pričom tento set-top-box prináša vyšší výkon, nový formát a ďalšie funkcie, ktorými chce konkurovať Apple TV 4K. Samozrejme, ponúka aj Android 14, ktorý sa čoskoro dostane aj do aktuálnych Chromecast zariadení.

Google TV StreamerZdroj: 9to5google
Google TV Streamer

Aj keď ide o pomerne dobrú správu, tak nie každá nová funkcia v Android TV 14 bude dostupná na starších zariadeniach. Produktový manažér Google TV uviedol, že aj keď sa tím nakoniec chystá inovovať Chromecast s Google TV na Android 14, nebude mať rovnakú podporu funkcie Thread, ako nový Google TV Streamer, pretože mu na to chýba hardvér.

Google sa zaviazal, že Chromecast s Google TV bude aktualizovať, čím mu bude poskytovať všetky dostupné aktualizácie softvéru a zabezpečenia. Na základe dostupných informácií vieme, že Chromecast s Google TV (4K) bude dostávať bezpečnostné aktualizácie do konca septembra 2025, zatiaľ čo Chromecast s Google TV (HD) až do konca septembra 2027. V tejto chvíli nie je jasné, kedy aktualizácia na Android 14 začne prichádzať do prvých Chromecastov, avšak očakáva sa v priebehu najbližších týždňov.

Chromecast s Google TVZdroj: GizChina
Chromecast s Google TV sa na Slovensku predáva za približne 50 eur

Ak však pozeráte po novom zariadení Google TV Streamer, tak to sa do predaja dostane už 24. septembra 2024. K dispozícii bude v 20 krajinách, vrátane USA, Kanady, Spojeného kráľovstva, Talianska, Španielska, Francúzska, Belgicka, Holandska, Nemecka, Švajčiarska, Írska, Rakúska, Fínska, Nórska, Švédska, Dánska, Japonska, Taiwanu, Austrálie a Nového Zélandu. V Európe sa bude predávať za 119 eur.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.