Uviedol to portál, Nikkei Asia, podľa ktorého sa chce Mitsubishi pripojiť k existujúcej dohode medzi Hondou a Nissanom.

Podľa pôvodnej dohody, ohlásenej v polovici marca, sa spolupráca zameriava na „automobilové softvérové ​​platformy, základné komponenty súvisiace s elektromobilmi a doplnkové produkty“. V praxi by vstup tretej japonskej značky do aliancie dával zmysel, a to predovšetkým s ohľadom na fakt, že Nissan má v Mitsubishi 34-percentný podiel.

V správe sa uvádza, že Mitsubishi už podpísalo NDA s Hondou a Nissanom s cieľom začať diskusie o širšom prepojení. Krátko po zverejnení tejto správy akcie Mitsubishi podľa 
agentúry Reuters vzrástli o 6,3 percenta! Nissan tiež zaznamenal nárast o 2,8 percenta, zatiaľ čo Honda si pripísala 2,6 percenta.

Týmto spôsobom by všetky tri spoločnosti znížili náklady na výskum a vývoj. Rovnako tak by samotný vývoj aj urýchlili, čím by lepšie odrazili čínsku konkurenciu. Konečné podrobnosti o aliancii však neboli zverejnené. Za zmienku stojí aj to, že napr. Nissan a Mitsubishi spolupracujú s Renaultom od roku 1999.

Spolupráca medzi Nissanom, Hondou a Mitsubishi by nebola prvým japonským triom vytvoreným tento rok. Pred niekoľkými mesiacmi sa Toyota, Mazda a Subaru spojili, aby vyvinuli novú generáciu spaľovacích motorov.

Táto spolupráca by mala priniesť nove hybridné motory, ktoré budú kompatibilné s uhlíkovo neutrálnymi palivami. Toyota pripravuje niekoľko radových štvorkoliek, Mazda vylepšuje svoju rotačnú technológiu pre elektromobily s predĺženým dojazdom a Subaru vylepšuje svoj typický motor typu boxer.

Zdroj: motor1.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté