Riešenie, ktoré otvára nové možnosti.

Elektromobilita je stále veľmi mladá a dokáže byť súčasťou poriadne horúcich diskusií ľudí, ktorí zastávajú jednu z dvoch “znepriatelených” strán. Či už ste zástancom elektromobilov, alebo ste im stále neprišli na chuť, tak je tu jedna oblasť, ktorá trápi predovšetkým prvú skupinu, teda používateľov elektromobilov. Zároveň je to možno aj oblasť, ktorú detailne sledujú aj majitelia áut so spaľovacími motormi, pretože práve ona dokáže byť kľúčovou v rozhodnutí prejsť alebo neprejsť na druhú stranu. Po dosiahnutí určitého stupňa vývoja možno aj horlivým zástancom spaľovacích motorov konečne začne dávať zmysel si zaobstarať minimálne jeden elektromobil.

Áno, ide o nabíjanie elektromobilov, ktoré je aj pri aktuálnom pokroku stále pomalšie ako natankovanie obyčajného paliva na čerpacej stanici. Zároveň je tu infraštruktúra nabíjacích staníc, ktorá sa síce rozrastá, ale nejde o udržateľné riešenie, aby sa pokryli zvyšujúce sa požiadavky na nabíjacie miesta. Riešením je zvýšenie rýchlosti nabíjania, aby sa na jednom nabíjacom mieste dokázalo za krátky čas vystriedať čo najviac áut. 

Golden Battery spoločnosti Zeekr
Golden Battery spoločnosti Zeekr

Jedným z riešení v budúcnosti bude aj batéria od Samsungu, ale na ňu si budeme musieť počkať ešte tri roky. Tú bude možné nabiť už za 9 minút, avšak prelomovým je v týchto dňoch riešenie od spoločnosti Zeekr. Do predaja sa už čoskoro dostane elektromobil tejto spoločnosti, ktorý bude možné nabiť za približne rovnaký čas ako batériu do kórejskej spoločnosti.

Zeekr 007 Sedan je elektromobil, ktorý bude vybavený novým typom batérie, ktorá tomuto modelu zabezpečí titul “najrýchlejšie sa nabíjajúci elektromobil na svete”. Batéria tohto automobilu sa nabije z 10 na 80 percent za 10,5 minúty, pomocou nabíjačky Zeekr V3 Ultra. Pozoruhodnou je aj schopnosť nabíjať túto batériu pri teplote -10 °C. V tomto prípade sa z 10 na 80 percent nabije za 30 min.

Golden Battery spoločnosti Zeekr
Golden Battery spoločnosti Zeekr

Veľmi dôležitú úlohu v celom systéme samozrejme zohráva aj nová batéria zo zliatiny lítiumfosfátu a fosforečnanu od Zeekru. Predaj modelu Zeekr 007 sa začne budúci týždeň, čo znamená, že na trend takto rýchleho nabíjania by mohli čoskoro nadviazať aj tradičné automobilky. Zaujímavosťou je, že Zeekr 007 2025 bude dostupný nielen v Číne, ale aj na ďalších medzinárodných trhoch

Spoločnosť Zeekr plánuje rozšíriť svoje pôsobenie aj v Európe a ďalších regiónoch.

Zdroj: ShiftDelete

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Komentáre sú uzavreté