Mercedes nám skutočne ukázal elektrickú budúcnosť. Hlavným strojom ukazujúcim smer vývoja je Vision EQXX, ktorý má súčiniteľ odporu vzduchu len 0,17.

Je to auto, ktoré má celkový dojazd viac ako 1000 km. Vývojári s ním najazdili mnoho kilometrov a príkladom je trasa Stuttgart v Nemecku – Silverstone v Anglicku.

Trasu dlhú 1202 km urobili vývojári na jedno nabitie a vozidlo spravilo ešte 11 kôl na okruhu v Silverstone kým mu došla všetka energia a bolo ho treba dobiť.

Okrem iného obsahuje EQXX aj solárnu strechu a za dobrého počasia dokáže takto predĺžiť dojazd až o 25 km. Stačí ho zaparkovať na slnku a EQXX sa samo dobíja. Priemerná spotreba tohto vozidla je menej ako 10 kWh/100 km. Efektivita využitia elektrickej energie je až 95 %. EQXX je navyše vyrobené z recyklovateľných materiálov. Základom nízkeho odporu vzduchu sú na mieru vyrobené súčiastky z kompozitných materiálov a tiež veľmi netradične riešená zadná časť tohto vozidla.

Auto sme otestovali, jazdili sme s ním na uzavretej trati a konštatujeme, že žiadne iné auto tak dobre neplachtí. To je základ dlhého dojazdu. K vozidlu pripravujeme aj video a ukážeme, ako sa s ním jazdí a ako si môžete užiť takýto dlhý dojazd.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté