Smartfóny už možno nebude potrebné tak často nabíjať.

Samsung je nielen populárnym výrobcom smartfónov, televízorov a bielej techniky, ale zároveň aj výrobcom displejov. Spoločnosť roky slávi úspechy so svojimi AMOLED displejmi, avšak tentokrát sa jej podarilo dosiahnuť úspech v oblasti, ktorá je pri mobilných zariadeniach veľmi žiadaná. Nový displej spoločnosti je totižto energeticky oveľa menej náročný, ako doterajšie riešenia. Samsungu sa okrem technologického pokroku v oblasti displejov nedávno podarilo vyvinúť aj novú batériu, avšak za významnejší úspech môžeme považovať práve prelomový úspech v oblasti mobilných displejov. Zároveň ide o oblasť, v ktorej je Samsung skutočnou špičkou v obore.

Výrobca dokonca iba nedávno ukázal Micro LED displej, ktorý mení tvar, avšak teraz spoločnosť dosiahla úspechy aj s technológiou displejov, ktorá má pozitívny vplyv na výdrž batérie. Nová zobrazovacia technológia spotrebuje nielen oveľa menej energie ako aktuálne OLED displeje, ale ponúka aj rovnako jasné a kvalitné farby. Samsung na dosiahnutie tohto výsledku v OLED displejoch použil nový materiál v organických diódach vyžarujúcich svetlo. Samsung zároveň uvádza, že nový panel Eco2 OLED spotrebuje o 25 % menej energie ako štandardné OLED panely. V konečnom dôsledku sa Samsungu podarilo znížiť spotrebu energie a možno predĺžiť výdrž batérie na viac ako jeden deň.

Samsung Eco2 OLEDZdroj: ShiftDelete
Samsung Eco2 OLED

Spotreba OLED a AMOLED panelov má aj významný podiel na rýchlejšej degradácii batérií. Samsung sa aj preto snaží túto spotrebu energie ešte viac znížiť novým materiálom, ktorý používa v diódach. Displeje Eco2 OLED dokonca nemajú samostatnú vrstvu polarizátora, pretože ju nepotrebujú. To umožňuje, aby sa svetlo dostalo na obrazovku priamo z diód.

Na druhej strane je možné, že Samsung na novom type displeja pracuje aj kvôli umelej inteligencii, pretože sa očakáva, že práve na ňu budú kladené čoraz väčšie energetické nároky. Samsung tak hľadá možnosti, kde energiu ušetriť a presmerovať ju práve pre operácie spojené s umelou inteligenciou. To v konečnom dôsledku môže znamenať, že ani budúce smartfóny neprinesú viac ako jednodňovú výdrž na batériu.

Zdroj: ShiftDelete

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.