Pravda môže byť niekde uprostred.

Internet je plný zaručených návodov, ako opraviť pokazené veci. Pokým niektoré fungujú na 100 %, tak pri iných je hlavným dôvodom ich zverejnenia iba túžba po krátkodobom zviditeľnení ich autorov. Večnou témou sú aj tipy, ako zachrániť utopený telefón alebo hodinky. V tejto súvislosti pravdepodobne každému napadne ryža, ale existujú aj iné spôsoby ako zachrániť utopenú elektroniku, ktoré sú založené na modernejších metódach. Portál AndroidAuthority na svojich stránkach informoval, že jednou z nových metód, ktorá si získava čoraz väčšiu popularitu, je prehrávanie špecifického typu YouTube videa na vytlačenie vody z tela smartfónu.

Správa sa venuje predovšetkým videu s názvom “Sound to Remove Water From Phone Speaker (Guaranteed)”. Okrem toho, že nejde o úplne nový spôsob odstraňovania vody z elektroniky, tak je zaujímavé, ako rýchlo sa pod týmto videom plní sekcia komentárov od ľudí, ktorí tvrdia, že video skutočne funguje a odstraňuje vodu z ich utopených smartfónov. Odstraňovanie vody pomocou zvuku je však používané už pomerne dlho, napríklad pri inteligentných hodinkách.

moto g41Zdroj: TOUCHIT.sk
Spodná strana smartfónu s USB portom a reproduktorom

Ide o súčasť vodného zámku, ktorý po aktivácií hodinkám v prvom rade zablokujú dotykový displej, aby sa predišlo náhodným dotykom spôsobeným vodou. Vodný zámok zabezpečí, že voda neprenikne do citlivých častí hodiniek, ako sú mikrofóny a reproduktory, ale na samotné odstránenie vody sa používajú vibrácie alebo zvukové vlny, ktoré pomáhajú odstrániť zvyškovú vodu z reproduktorov a mikrofónov.

Je teda vidieť, že spomínané YouTube video iba využíva frekvencie, ktoré napomáhajú vytlačiť vodu z reproduktoru. Stačí však po “utopení” telefónu vytlačiť iba túto vodu? Ako je toto riešenie efektívne? Pri smartfónoch je možné vo výsledku konštatovať, že tieto YouTube videá fungujú, ale iba tak trochu.

Videá síce využívajú výhodu reproduktorov telefónu, ktoré majú schopnosť vytlačiť z nich vzduch prehrávaním nízkych frekvencií pri najvyššej hlasitosti, aby bol efekt čo najlepší, ale tento spôsob nie je v žiadnom prípade tak efektívny, ako v prípade inteligentných hodiniek, pretože v telefóne je viac dutín. 

Motorola Defy sa vody rozhodne nebojí. Pokojne môžete tento telefón ponoriť do vody.Zdroj: TOUCHIT
Motorola Defy sa vody rozhodne nebojí

Dokonca samotné testy odborníkmi preukázali, že voda z reproduktorov bola vytláčaná iba krátko po spustení videa, kedy nápor zvuku dokázal vytlačiť malé množstvo vody z reproduktorov, ale voda z iných vstupných bodov, ako je USB port alebo slot na kartu SIM, nebola odstránená.

Ak teda chcete pokojne spávať a mať istotu, že svoj smartfón neutopíte, tak siahnite po modeli, ktorý má IP certifikáciu aspoň na úrovni IP65. Tohto faktu sú si vedomí aj výrobcovia smartfónov, ktorí už budúci rok začnú na trh uvádzať nové smartfóny s IP69.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.