Takto vysoká odolnosť by mohla predstavovať nový priemyselný štandard.

V súvislosti s pripravovaným OnePlus 13 sa objavuje pomerne veľa informácií, ktoré sa snažia tento smartfón priblížiť verejnosti. Nedávno sa objavili informácie, že tento model bude jedným prvých, ktorý do svojej výbavy ostane čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 4. To zároveň naznačuje, že OnePlus 13 by mohol byť aspoň v Číne predstavený už koncom októbra 2024.

Okrem toho, že OnePlus 13 bude poriadne výkonný a aj vybavený kvalitným kamerovým systémom sa teraz dozvedáme, že tento smartfón bude mať jeden z najvyšších IP ratingov. Leaker DigitalChatStation totižto informuje, že OnePlus 13 by mohol prísť s odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68 alebo IP69. Ak sa táto fáma skutočne potvrdí, tak pôjde o prvý vlajkový smartfón s extra vysokou odolnosťou na úrovni až IP69. Pripomeňme si, že rating IP69 je doteraz výsadou “rugged” smartfónov, napríklad značky BlackView.

OnePlus 13 by mohol mať odolnosť až IP69Zdroj: DigitalChatStation
OnePlus 13 by mohol mať odolnosť až IP69

Je pritom zaujímavé, že OnePlus mieri až tak vysoko, pretože rating IP69 by pre OnePlus 13 znamenal zásadný upgrade oproti modelom OnePlus 11 a OnePlus 12, ktoré dosiahli úroveň IP64 a IP65. Hodnotenie IP69 by zároveň pre OnePlus 13 prinieslo aj významnú konkurenčnú výhodu, pretože by prekonalo prakticky všetky vlajkové telefóny od spoločností Apple, Samsung a Google.

Vo vyjadrení leakera DCS je ale vidieť malý náznak neistoty “IP68 or IP69”, ale v každom prípade je jasné, že najbližšia vlajková loď spoločnosti OnePlus bude odolnejšia voči vode a prachu, ako akýkoľvek predchádzajúci model značky.

OnePlus 12 oficiálne: Dokonalá vlajková loďZdroj: OnePlus
OnePlus 12 bol na trh uvedený s IP65

Ak by však hodnotenie zostalo na rovni IP68, tak OnePlus 13 by bol rovnako odolný voči vode a prachu ako napríklad modely série Google Pixel 8 a Samsung Galaxy S24. Hodnotenie IP69 by však technicky spôsobilo, že OnePlus 13 bude odolnejší ako všetky bežné vlajkové smartfóny na pôsobenie vysokotlakových a vysokoteplotných prúdov vody. V súvislosti s IP69 sa spomína aj model Realme GT 7 Pro, avšak ten má byť na trh uvedený až niekedy v decembri tohto roka.

Veľmi zaujímavým je aj doterajšie správanie spoločnosti OnePlus. Hoci tvrdenie, že doterajšie vlajkové modely značky nedisponovali vysokým IP ratingom je pravdivé, tak predsa len existujú výnimky. OnePlus totižto ponúkalo v priebehu rokov vlajkové smartfóny s IP68, ale išlo iba o verzie operátorov. Takto špeciálne upraveným telefónom bol napríklad OnePlus 10 Pro pre T-Mobile.

OnePlus 13 na prvom obrázku: Zásadná zmena dizajnuZdroj: OnePlusClub
Možný dizajn OnePlus 13

Z ďalšej výbavy modelu OnePlus 13 vyberáme 2K zahnutý displej, inovatívnu batériu na báze kremíka, 100 W káblové nabíjanie a podporu bezdrôtového nabíjania. Určite poteší aj zostava troch 50 Mpx fotoaparátov vrátane periskopického teleobjektívu s 3× priblížením a účasti spoločnosti Hasselblad na ich nastavení. Vo výbave nebude chýbať ultrazvukový senzor odtlačkov prstov a veľký vibračný motor.

Zdroj: DigitalChatStation

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.