Internetové súkromie sa dá preveriť na špecializovaných stránkach.

O tom, že o vás prehliadače zbierajú informácie a uchovávajú si akúsi stopu, ste už asi počuli. Ide o takzvaný fingerprint, čo znamená odtlačok prsta v digitálnom svete. Počas surfovania na webe zanechávate takýto odtlačok a jednotlivé stránky na základe toho dokážu viac či menej identifikovať konkrétnu skupinu používateľov.

Tomu sa niektoré internetové prehliadače snažia zabrániť. Niektoré viac iné menej, no nejaká stopa po vás vždy zostane. Otázkou je, o aké stopy ide, čo presne o vás internetový prehliadač zistí, čo mu dovolíte zistiť a ako tomu zabrániť? Stav vášho súkromia zistíte na stránkach ako Device InfoAm I Unique.

Device Info

Device Info zobrazuje rôzne parametre a vlastnosti vášho prehliadača, ako aj operačného systému alebo spôsobu pripojenia do internetu. Okrem toho dokáže zistiť rôzne hardvérové prvky. Niektoré položky môžu byť blokované, ako napríklad sledovanie polohy alebo zákaz zobrazenia vyskakovacích okien. To všetko sa dá na tejto stránke preveriť. Stačí rolovať nižšie a vyskúšať si jednotlivé možnosti, ako sa bude prehliadač správať.

Device InfoZdroj: Device Info

Am I Unique

Na stránke Am I Unique kliknite na tlačidlo See my fingerprint. Prebehne analýza zistiteľných informácií prostredníctvom prehliadača a toho, čo dokáže technológia Java Script vytiahnuť zo systému. Na základe tejto analýzy sa zobrazí unikátnosť vášho prehliadača, respektíve vašej identity voči ostatným detekciám, ktoré prebehli na tejto stránke.

Vzhľadom na to, že používatelia využívajú podobné technológie, dá sa o tomto meraní povedať, že zohľadňuje aj tých, ktorí si neurobili test. Používajú totiž podobné prehliadače a technológie ako vy. Je ale zrejmé, že čím unikátnejší ste, tým je to horšie.

Am I UniqueZdroj: Am I Unique

Ako si získať trochu súkromia?

Jedným zo spôsobov je používanie viacerých prehliadačov. V ideálnom prípade je vhodné použiť jeden prehliadač na sociálne sietedruhý prehliadač na surfovanie internetom. Príkladom môže byť prihlásenie sa do Facebooku a iných sociálnych sietí cez iný prehliadač, než ktorý používate primárne. Vhodným spôsobom, ako zabrániť nadmernému prepájaniu informácií vašej identity, je použitie prehliadača Mullvad.

Na bežné používanie nie je taký pohodlný, pretože každá jeho nová relácia sa začína akoby po čerstvej inštalácii. To znamená neustále odklikávanie okien cookies a nemožnosť zapamätať si nastavenia stránok. Je to ale ideálny spôsob, ako si oddeliť identitu a nenechávať po sebe na internete množstvo stôp. To pri jednom prehliadači neurobíte tak pohodlne, iba ak by ste vždy zmazali úplne všetky zapamätané údaje.

Zdroj: Device InfoAm I Unique

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.