Príchodom nových Všeobecných podmienok úhrady diaľničnej známky Správcu výberu úhrady diaľničnej známky sa niektoré procesy, ako sú vrátenie úhrady alebo oprava chybne zadaného evidenčného čísla, stali jednoduchšími. Navyše, všetko je možné vybaviť aj elektronicky, priamo cez portál eznamka.sk.

Od augusta si môžete okrem diaľničných známok s 365-dňovou, 30-dňovou a 10-dňovou platnosťou zakúpiť aj 1-dňovú diaľničnú známku, ktorá platí do polnoci v jediný deň platnosti. Ten si môžete pri nákupe určiť.

,,Evidujeme vysoký záujem o jednodňovú známku. Od začiatku predaja bolo zakúpených už viac ako 200-tisíc známok tohto typu“, uviedol riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Peter Braška. Tak ako aj pri ostatných typoch platí, že pokiaľ si diaľničnú známku zakúpite akýmkoľvek spôsobom a rozmyslíte si to, je možné ju ešte v deň nákupu alebo do začiatku platnosti prostredníctvom portálu zrušiť.

Ak zadáte chybné EČV, je možné to už možné napraviť

V prípade, keď zadáte pri kúpe zlé evidenčné číslo vozidla, nové podmienky to dokážu efektívne vyriešiť. Doteraz platilo, že je možné požiadať o opravu EČV iba do konca kalendárneho dňa, kedy bola známka zakúpená alebo do začiatku jej platnosti. 

Po novom je možné požiadať o opravu EČV až do konca platnosti diaľničnej známky. S potvrdením o neexistencii evidenčného čísla vozidla, ktoré napr. na Slovensku vydáva Dopravný inšpektorát, potvrdením o úhrade diaľničnej známky a osvedčením o evidencii vozidla, je možné požiadať o opravu evidenčného čísla, na ktoré bola diaľničná známka zakúpená. Pokiaľ je žiadosti vyhovené a medzitým ste si zakúpili ďalšiu diaľničnú známku a došlo aspoň k čiastočnému prekrytiu doby platnosti diaľničnej známky, môžete teraz požiadať o vrátenie úhrady za duplicitu.

Žiadosť o opravu a vrátenie úhrady je možné podať prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk a naďalej aj prostredníctvom vybraných obchodných miest alebo poštou. Opravu 1-dňovej diaľničnej známky je možné vykonať len v prípade, ak diaľničná známka ešte nenadobudla  platnosť, alebo do 15 minút od vykonania jej úhrady prostredníctvom obsluhy Obchodného miesta, na ktorom bola diaľničná známka uhradená.

Diaľničná známka môže platiť, aj keď sa mení vozidlo

Pokiaľ si zakúpite nové vozidlo, ale ponecháte si svoje EČV, na ktoré ste mali zakúpenú diaľničnú známku, naďalej vám známka platí. Diaľničná známka sa spája s evidenčným číslom vozidla, na ktoré je zakúpená. Iné to je v prípade, keď meníte aj vozidlo aj tabuľku s evidenčným číslom – vtedy si už musíte zakúpiť novú diaľničnú známku.

Oslobodenie iba so slovenským parkovacím preukazom

Pre fyzické osoby, ktoré disponujú parkovacím preukazom ŤZP, existuje možnosť oslobodiť vozidlo od úhrady diaľničnej známky. Parkovací preukaz vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pričom na jeden parkovací preukaz je možné oslobodiť len jedno vozidlo. Schválené tlačivo o oslobodení nie je potrebné mať fyzicky pri sebe, keďže vozidlo sa už nachádza v databáze oslobodených vozidiel. O oslobodenie požiadajú držitelia parkovacích preukazov ŤZP jednoducho a to elektronicky, cez webovú stránku www.eznamka.sk a naďalej aj prostredníctvom vybraných obchodných miest alebo poštou. 

Kde zakúpiť diaľničnú známku

Pre nákup diaľničnej známky odporúčame voliť len oficiálny predajný kanál a to web www.eznamka.sk, aplikáciu eZnamka alebo nakupovať prostredníctvom 380 oficiálnych predajných miest Národnej diaľničnej spoločnosti, ktoré sú uvedené na webe.

Zdroj: NDS

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.