Na bezpečné, takmer anonymné surfovanie nepotrebujete VPN.

Postačí na to využívať vyhľadávač Startpage. Radí sa medzi vyhľadávacie služby, ktoré vás nesledujú, podobne ako DuckDuckGo. K tomu má ale navyše aj samostatnú možnosť otvárať výsledky hľadania prostredníctvom proxy servera tak, ako to ukazuje obrázok nižšie.

startpage privacy search

Výsledky vyhľadávania sa dajú otvoriť bežným spôsobom. Už samotné používanie tejto služby je výrazne súkromnejšie ako používanie Googlu. Treba ale dodať, že kto ide na istotu, použije práve Google. Netreba ho zatracovať a poskytuje zatiaľ najlepšie a najviac relevantné výsledky hľadania. Je to dané rozsahom katalógu, ktorý Google indexuje. No a tiež tým, že vás sleduje na každom kroku (to sme mu ale dobrovoľne povolili).

Starpage má pod každým výsledkom hľadania textový link s názvom Visit in Anonymous View. Následne sa otvorí stránka cez proxy server, ktorý zamaskuje vašu IP adresu a ďalšie údaje. Výhodou je, že aj pokračovanie cez odkazy z načítaných stránok ide stále cez chránené zobrazenie.

startpage privacy search

Aktivuje sa na každú kartu samostatne. Na rýchlejšie načítanie stránok odporúčame zostať na pôvodnej karte. Je ale zrejmé, že budete chcieť odvárať stránky aj na nových kartách. Aj tu potom prebehne pripojenie cez chránený režim. Tým, že ide o novú kartu, bude sa realizovať pripojenie znova, čo zaberie niekoľko sekúnd.

startpage privacy search

Ide o jednoduchý spôsob, ako sa ukryť pred internetovými cookies a sledovacími nástrojmi. V praxi rýchlosť pripojenia na chránené zobrazenie nebude problémom a pridaná hodnota vyvažuje mierne nepohodlie v podobe času vyžadovaného na pripojenie k proxy.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.