Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics dnes predstavila používateľské rozhranie One UI 6.1.1[1], vďaka ktorému sa najnovšie funkcie s umelou inteligenciou Galaxy AI dostanú do väčšieho množstva prístrojov Galaxy. Aktualizácia bude k dispozícii od septembra a funkcie známe z modelov Galaxy Z Fold6 a Z Flip6 sa vďaka nej dostanú aj do starších typov, medzi ktoré patrí rad Galaxy S24, S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 a tablety Tab S9. S novými funkciami pre komunikáciu, prácu aj tvorivú činnosť dokáže aktualizovaný operačný systém významne vylepšiť vlastnosti každého prístroja.

Intuitívna komunikácia bez zábran

Umelá inteligencia Galaxy AI dokáže okrem iného výrazne uľahčiť komunikáciu v cudzích jazykoch. Súčasťou funkcie Tlmočník[2] je okrem iného režim Listening, čiže Počúvanie, prípadne jednosmerný preklad pri počúvaní prezentácie alebo prejavu. Pomocou Asistenta pre konverzácie môžu používatelia ľahko písať e-maily či príspevky na sociálne siete, čo umožňuje funkcia Spisovateľ[3]. Stačí zadať pár kľúčových slov a umelá inteligencia Galaxy AI sama napíše kompletnú správu podľa zvolenej štylistiky[4]. Do modelov Galaxy S24 sa dostane aj funkcia Návrh odpovedí[5], doteraz k dispozícii len v Galaxy Z Flip6. Vďaka nej je možné zadávať stručné odpovede z hodiniek Galaxy Watch7 alebo Galaxy Watch Ultra.

Pracovať sa dá kdekoľvek 

Vďaka najnovším funkciám s umelou inteligenciou Galaxy AI sa z každého zariadenia Galaxy môže stať výkonný pracovný nástroj. Napríklad vďaka funkcii Note Assist[6] sa môžete rozlúčiť so zdĺhavým a namáhavým zapisovaním poznámok. Systém ponúka aj preklady a sumarizáciu rôznych textov a dokonca aj prepis poznámok z hlasových záznamov. A ak by toho bolo málo, je tu funkcia PDF Overlay Translation[7], teda prekladač textov v PDF súboroch, obrázkoch a grafoch. Sketch to Image[8] zase dokáže z jednoduchej čmáranice či náčrtku vyrobiť prepracovaný obraz, pričom používateľovi ponúkne celý rad možností a štýlov. Za pochvalu stojí aj pokročilé vyhľadávanie Circle to Search[9], pri ktorom Google bleskovo generuje inteligentné výsledky a dnes už tiež ponúka podrobný návod na riešenie zložitých matematických problémov. Medzi novinky patrí aj funkcia Sound Search[10].

Kreatívna činnosť pre každého

Vďaka umelej inteligencii Galaxy AI sa môžu aj úplne bežní používatelia tešiť na kreatívnu činnosť v profesionálnej kvalite, či už ich baví fotografovanie alebo iný spôsob tvorby. Aplikácia Portrait Studio[11] napríklad umožňuje vytvárať portréty v mnohých štýloch, napr. v 3D grafike alebo v akvareli. Funkcia Instant Slow-mo[12] zase vie spomaliť video bez toho, aby utrpela kvalita záznamu. Spomalený film je potom možné jednoducho uložiť.

Dostupnosť 

Aktualizované používateľské rozhranie One UI 6.1.1 pre rad Samsung Galaxy S24 bude k dispozícii v Kórei od 5. septembra, o štyri dni neskôr bude nasledovať Severná Amerika a Európa. Aktualizácie pre ďalšie zariadenia a regióny prídu v nasledujúcich týždňoch.


[1] Aktualizovaná verzia softvéru sa zobrazí ako One UI 6.1 pre série Galaxy S24, S23 a S23 FE a One UI 6.1.1 pre série Z Fold5, Z Flip5 a Tab S9.

[2] Funkcia Tlmočník vyžaduje prihlásenie k účtu Samsung. Pre niektoré jazyky môže byť požadované stiahnutie jazykového balíčka. Dostupnosť služby sa môže líšiť podľa jazyka. Za presnosť výsledkov sa neručí. Dostupnosť a podporované funkcie sa môžu líšiť podľa krajiny, oblasti alebo operátora. Dostupnosť podporovaných jazykov sa môže líšiť.

[3] Funkcia Spisovateľ vyžaduje pripojenie k sieti a prihlásenie k účtu Samsung. Dostupnosť služby sa môže líšiť podľa jazyka. Za presnosť výsledkov sa neručí.

[4] Funkcia štylistického návrhu Asistenta pre konverzácie vyžaduje sieťové pripojenie a prihlásenie k účtu Samsung. Funkcia sa aktivuje len pri dodržaní požadovanej dĺžky. Dostupnosť služby sa môže líšiť podľa jazyka. Za presnosť výsledkov sa neručí.

[5] Funkcia navrhovaných odpovedí pomocou Asistenta pre konverzácie vyžaduje sieťové pripojenie, aby bolo možné prijímať správy. Po prijatí správ systém generuje odpoveď aj bez sieťového pripojenia. Vyžaduje sa prihlásenie k účtu Samsung. Dostupnosť služby sa môže líšiť podľa jazyka a aplikácie. Za presnosť výsledkov sa neručí.

[6] Funkcie pre aplikáciu Note Assist vyžadujú sieťové pripojenie a prihlásenie k účtu Samsung. Dostupnosť služby sa môže líšiť podľa jazyka. Funkcia nahrávania hlasu v aplikácii Samsung Notes nie je v niektorých krajinách k dispozícii. Funkcia zhrnutia sa aktivuje pri dosiahnutí určitého počtu znakov. Audio súbory nesmú presiahnuť 3 hodiny dĺžky, inak nepôjdu spracovať. Za presnosť výsledkov sa neručí.

[7] Funkcia prekladov nefunguje pri PDF súboroch zabezpečených heslom. 

[8] Funkcia Sketch to Image vyžaduje pripojenie k sieti a prihlásenie k účtu Samsung. Výsledkom spracovania pomocou funkcie Sketch to Image je fotografia s rozlíšením až 12 MPix. Pri ukladaní sa na výstupný obrázok pridá viditeľný vodoznak, ktorý označuje, že obrázok vytvorila umelá inteligencia. Za presnosť a spoľahlivosť generovaného výstupu sa neručí.

[9] Sekvencie sú skrátené a simulované. Výsledky sú len ilustračné, môžu sa líšiť v závislosti od vizuálnej zhody. Vyžaduje sa pripojenie k sieti, prípadne aktualizácie na najnovšiu verziu operačného systému Android. Funkcia produktu závisí od nastavenia prístroja a aplikácie. Niektoré funkcie nie sú s niektorými aplikáciami kompatibilné. Dostupnosť služby sa môže líšiť podľa krajiny a jazyka. Za presnosť výsledkov sa neručí. Funkcia Circle to Search nie je dostupná na displeji FlexWindow.

[10] Funkcia Sound Search bude postupne k dispozícii v rôznych regiónoch pri rôznych modeloch tak, aby bolo možné zaručiť maximálnu presnosť a výkon systému.

[11] Funkcia Portrait Studio vyžaduje pripojenie k sieti a prihlásenie k účtu Samsung. Podporuje formáty JPG, HEIC (HEIF), BMP a PNG. Pozadie nesmie byť priehľadné. Pri ukladaní sa na výstupný obrázok pridá viditeľný vodoznak, ktorý označuje, že obrázok vytvorila umelá inteligencia. Za presnosť a spoľahlivosť generovaného výstupu sa neručí.

[12] Funkcia Instant Slow-mo je k dispozícii v aplikáciách Samsung Video Player a Samsung Gallery. Nie je k dispozícii pri niektorých typoch videosúborov. Za presnosť výsledkov sa neručí.