Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jedna z najväčších a najstarších IT spoločností na Slovensku – PosAm – mení po 30 rokoch svojho generálneho riaditeľa.

Mariána Mareka strieda na pozícii generálneho riaditeľa Maroš Čuchta, ktorý má viac ako 25 rokov skúseností v oblasti informačných technológií a naposledy na Slovensku úspešne založil a vybudoval nové IT inovačné centrum pre firmu Takeda, jednu z desiatich najväčších biofarmaceutických spoločností na svete.

Maroš Čuchta: Chcem pomôcť PosAmu presadiť sa aj v zahraničí

Ambíciou nového generálneho riaditeľa je skonsolidovať produktové portfólio a následne expandovať s riešeniami spoločnosti PosAm aj na zahraničné trhy vrátane okolitých krajín. PosAm má bohaté skúsenosti s vývojom softvérových riešení pre sektory bankovníctva a poisťovníctva, dopravy, verejnej správy a sieťových odvetví. Pre posledné menované vyvinul PosAm Field service management riešenie s unikátnym zapojením AI zvyšujúcim úžitok pre zákazníka. Ďalšou silnou oblasťou sú služby pre koncových zákazníkov vrátane správy počítačov a sieťových prvkov, pri ktorých PosAm pracuje na modernizácii a zvyšovaní efektivity ich poskytovania pre veľké korporácie.

„Spoločnosť PosAm je charakteristická tým, že pri každom zadaní má ambíciu pretvárať informačné technológie na úžitok pre zákazníka. Od minulého roka sa pustila do modernizácie portfólia s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť aj v medzinárodnom meradle. Mojou ambíciou je pomôcť expandovať s riešeniami od PosAmu aj za hranice Slovenska a využiť naše znalosti a skúsenosti v tendroch nadnárodných firiem, ktoré nakupujú IT riešenia centrálne pre viac krajín,“ hovorí nový generálny riaditeľ spoločnosti PosAm Maroš Čuchta, a dodáva: „V PosAme som stretol mnoho talentovaných ľudí, na ktorých chcem ďalej stavať. Som presvedčený, že PosAm má kvalitný základ v existujúcom produktovom portfóliu a spôsobe práce a zároveň potenciál posunúť sa na ešte vyššiu úroveň, z ktorej budú profitovať terajší aj budúci zákazníci.“

Marián Marek zostáva majiteľom a konateľom spoločnosti PosAm a bude novému generálnemu riaditeľovi k dispozícii ako poradca pri strategickom rozvoji a zásadných obchodných rozhodnutiach. Našou ambíciou je presadiť sa s užším zameraním na širšom trhu. Som presvedčený, že pri tomto zámere nám môžu pomôcť skúsenosti z fungovania veľkých firiem. Maroš Čuchta je človek, ktorý tieto skúsenosti má a v kombinácii s know-how PosAmu nás môže posunúť ďalej. Osobitne si na ňom cením, že pol roka pôsobil v PosAme ako poradca a pracoval na detailnom spoznávaní ľudí a riešení, na ktorých je spoločnosť postavená,“ uviedol Marián Marek, majiteľ a konateľ PosAmu.

Dva kľúčové rozvojové projekty: ParkDots a Field service management riešenie

PosAm sa v posledných rokoch venoval rozvoju dvoch kľúčových projektov s veľkou perspektívou využitia v zahraničí. Pre spoločnosť ČEZ Distribuce vyvinul softvérové riešenie, ktoré pomocou pokročilých matematických optimalizácií na dennej báze riadi prácu 250 dispečerov a 2 000 technikov v teréne. Ide o softvér so zapojením prvkov umelej inteligencie, ktorý optimalizuje a koordinuje prácu stoviek zamestnancov pri opravách a výjazdoch v rámci starostlivosti o distribučnú sieť v Českej republike. Celková automatizácia a digitalizácia procesov priniesla ČEZ vyššiu efektivitu a pozitívne ekonomické  efekty vrátane úplného odstránenia papierových dokumentov.

Parkovací systém ParkDots je dnes najznámejšou značkou a najpoužívanejším riešením pre mestské parkovanie na Slovensku. Ide o robustné riešenie s potenciálom digitalizovať a riadiť parkovanie v ktoromkoľvek európskom meste. Odborníci PosAmu pracujú na ďalšom rozvoji systému ParkDots a súčasne prebiehajú rokovania s potenciálnymi strategickými partnermi s ambíciou podporiť prienik na zahraničné trhy.

PosAm patrí dlhodobo medzi top IT spoločnosti

PosAm patrí medzi najstaršie slovenské IT spoločnosti a po svojom vzniku v roku 1990 sa vypracoval medzi popredných systémových integrátorov na Slovensku. V roku 2010 sa stal súčasťou skupiny Slovak Telekom a v nasledujúcej dekáde vzniklo v spolupráci oboch spoločností viacero úspešných riešení vrátane prvého veľkého slovenského verejného cloudu pod značkou Telekom, ktorý postavil a prevádzkoval PosAm. V roku 2023 došlo k spätnému odkúpeniu akcionárskeho podielu skupiny Slovak Telekom Mariánom Marekom.

Značky: