Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Budúcnosťou vedy a výskumu sú výkonné superpočítače. Vláda SR dnes schválila projekt, vďaka ktorému sa budú môcť vysokovýkonnou výpočtovou infraštruktúrou okrem Bratislavy pýšiť aj Košice.

Schváleniu projektu superpočítača v Košiciach vládou predchádzala pracovná návšteva štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ivana Ivančina začiatkom tohto týždňa v Bruseli. V sídle Európskej komisie (EK) sa stretol s generálnou riaditeľkou pracovnej skupiny EK na podporu obnovy a odolnosti, Céline Gauer.

Hlavným cieľom stretnutia bolo dosiahnuť súhlas so zmenou vo vybudovaní superpočítača novej generácie v rámci investície 3, komponentu 17 programu Digitálne Slovensko. Projekt sa zameriava na sprevádzkovanie verejne prístupnej národnej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry, ktorá bude slúžiť nielen akademickým inštitúciám, ale aj štátnym a verejným inštitúciám, ako aj súkromnému sektoru, vrátane výskumu a vývoja.

Základom tejto iniciatívy je vybudovanie redundantnej výpočtovej infraštruktúry, ktorá bude plne integrovaná do spoločného centralizovaného manažmentu, pričom využije odborné kapacity a špecializácie jednotlivých partnerov v regiónoch.

Podľa štúdie uskutočniteľnosti bolo identifikované ako najvhodnejšie riešenie vybudovanie dvoch superpočítačových centier – jedno v Slovenskej akadémii vied (SAV) v Bratislave a druhé na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE). Integrácia týchto dvoch centier do spoločného HPC (High Performance Computing) klastra umožní pokrytie potrieb západného aj východného Slovenska, čím sa zabezpečí rovnomerné využitie a rozvoj regionálnych kapacít.

„Vybudovanie superpočítačov v Bratislave a Košiciach predstavuje zásadný krok pre budovanie národnej digitálnej infraštruktúry, ktorá podporí slovenský výskum a vývoj v rôznych vedeckých odvetviach. Tento projekt zohľadňuje regionálne špecializácie a zabezpečuje rovnováhu medzi západným a východným Slovenskom, čo prispeje k ekonomickému a inovačnému rozvoju celej krajiny,“ uviedol štátny tajomník Ivan Ivančin. Projekt superpočítačov je významným príspevkom k digitálnej transformácii Slovenska a podporí zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského výskumu, inovácií a technologického rozvoja na európskej úrovni.

Značky: