Naša recenzia televízora Neo QLED 8K vás zaujala a už vtedy sme spomínali, že tento televízor testujeme spolu so soundbarom, ktorého recenziu prinesieme čoskoro. Ten čas je tu.

Až 22 reproduktorov

Ide o bezdrôtový soundbar série Q s formátom 11.1.4 (celkovo 22 reproduktorov) a tento dokáže vygenerovať skutočný priestorový zvuk. Musíte mať na to vo svojom dome priestor. Hlavnú časť soundbaru pritom umiestnite pod televízor, subwoofer položíte na zem vedľa televízora a dva satelity zase za seba do opačnej strany miestnosti. Takto dostávate naozaj počuteľný 3D zvuk a verte, že je to zaujímavý zážitok.

Samsung HW Q990D
Samsung HW Q990D

Takmer bez káblov

Veľkou výhodou je práve bezdrôtová komunikácia, ťahať dátové káble po celej miestnosti by nebolo príjemné. Aj tak však budete musieť mať možnosť všetky reproduktory zapojiť do elektrickej siete 230 V, myslite na to. Sú to celkovo 4 elektrické káble.

Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie, ktoré má niekoľko funkcií navyše voči tomu, čo viete ovládať s bežným DO od televízora, ak si prepojíte soundbar cez ARC port HDMI portom. Soundbar podporuje formát Dolby Atmos, čo ďalej prispieva k priestorovému šíreniu zvuku. Ten ďalej posilníte pomocou technológie Q-symphony, čo je systém, kedy prepojíte do súzvuku reproduktory v soundbare s reproduktormi v televízore – samozrejme Samsung televízore.

Prepojenie Q-Symphony
Prepojenie Q-Symphony

Ďalšie funkcie

Funkcia SpaceFit Sound Pro pozdvihne zážitok z počúvania na vyššiu úroveň. Teraz je to samotný soundbar, ktorý automaticky analyzuje miestnosť a prispôsobuje tomu podanie zvuku. Kombinuje čistotu zvuku a jeho pohltenie s dávkou basových tónov.

Samsung HW Q990D
Dotykové ovládanie na hornej časti centrálneho soundbaru

Funkcia Adaptívny zvuk automaticky optimalizuje audio v závislosti od konkrétneho obsahu. Dokáže napr. stlmiť reklamy so zvýšenou úrovňou zvuku. Výhodou je posilnenie dialógov v zobrazovanej scéne. Bude tak dobre rozumieť aj v hlučnejšom prostredí. Funkcia aktívneho zosilnenia hlasu prispôsobuje reprodukciu meniacej sa úrovni okolitého hluku.

Samsung HW Q990D
Prehrávanie zvuku zo Spotify na Samsung HW Q990D

Na druhej strane soundbar HW-Q990D optimalizuje audio pre herné prostredie. Ak pripojíte konzolu k televízoru Samsung, tento sa prepne do herného režimu a rovnako tak zareaguje aj soundbar.

Tento soundbar podporuje aj funkciu Tap Sound. Takto je možné zrkadliť zvuk z mobilného telefónu priamo do soundbaru a to len klepnutím mobilu na vrchnú časť centrálnej časti soundbaru.

Prepojenie so smartfónom

Soundbar sa okrem iného dá ovládať aj hlasom s podporou asistentky Alexa alebo so zariadením kompatibilným so službou Google Assistant vďaka zabudovanej funkcii Chromecast. To sa dá využiť aj na streamovanie zvukového obsahu napr. z aplikácie Spotify. Rovnako tak je možné prehrávať audio prostredníctvom AirPlay.

Súčasťou dodávky je aj adaptér na inštaláciu soundbaru na stenu.

Cena: 1149 eur

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.