Nový model s názvom o1 má ambície odpovedať na zložitejšie otázky.

Firma OpenAI, ktorá stojí za modelom ChatGPT, uviedla na trh ďalší model LLM, ktorý by mal mať viac rozumu a zodpovedať komplexnejšie otázky. Okrem toho bude dostupný aj model o1-mini, čo bude predstavovať menšiu a lacnejšiu verziu. Predzvesti o novej verzii jazykového modelu ste mohli v minulosti počuť aj pod kódovým označením Strawberry. Bližšia analýza sa objavila na portáli The Verge.

Je drahší a pomalší ako doteraz najvyspelejší model s názvom GPT-4o a zatiaľ je označovaná novinka ako preview, aby bolo jasné, že práce na novej verzii ešte nie sú úplne dokončené. Predplatitelia verzií ChatGPT Plus a Team vrátane Enterprise a Edu získajú prednostný prístup na vyskúšanie modelu o1 vrátane verzie o1-mini. Verzia o1-mini by mala byť dostupná v budúcnosti aj pre používateľov bezplatnej verzie tejto služby.

V čom sa líši?

Vyššie uvedenému zdroju povedal vedúci výskumu Jerry Tworek, že tréning nového modelu sa zásadne líši od jeho minulých verzií. Hovorí, že bol vycvičený pomocou nového optimalizačného algoritmu a tréningového súboru dát. Na základe otázok a inštrukcií od používateľa má systém používať akýsi „myšlienkový reťazec“. Znamená to, že jednotlivé úlohy bude riešiť postupne krok za krokom.

Vedúci vývoja ďalej hovorí, že tento model menej halucinuje. Stále sa nedá povedať, že tento problém vyriešili. Schopnosťou modelu má byť riešenie zložitého kódovania a matematických úloh. Okrem toho by mal používateľovi dokázať vysvetliť svoj postup.

Model trénovali na riešení testov medzinárodnej matematickej olympiády a zatiaľ čo GPT-4o vyriešil iba 13 % úloh, o1 dosiahol úspešnosť až po 83 % v správnom riešení. Za kratší koniec ťahá z pohľadu faktických informácií, keďže nemá možnosť prehľadávať web a pracovať s obrázkami.

oai_o1_model_pickerZdroj: OpenAI

Poriadne drahá inteligencia

Podmienky používania sa môžu v budúcnosti zmeniť, keďže zatiaľ ide len o náhľadovú verziu. Platiaci používatelia majú možnosť využiť oba modely, avšak s istými obmedzeniami. Verzia o1-preview má limit na 30 správ za týždeň, o1-mini má limit zvýšený o 20 správ.

Vývojári môžu využiť prístup cez API, ktorý je hodnotený na 15 USD za 1 milión vstupných tokenov v prípade modelu o1-preview a 60 USD za 1 milión výstupných tokenov. Pre porovnanie, ChatGPT-4o stojí 5 USD za 1 mil. vstupných tokenov a 15 USD na výstupe.

Zdroj: The Verge, OpenAI

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.