Smartfón, GPS navigácia, fotoaparát, záložný zdroj energie, to všetko sú zariadenia, ktoré oceníte na každej výprave do prírody, či hôr.

No pozrime sa ešte na niekoľko vychytávok, ktoré nie sú až také nevyhnutné, ale keď máte miesto v batohu pomôžu.

BioLite PowerLight, predstavuje výkonné, prenosné LED svetlo a lampáš do vonkajšieho prostredia. Zároveň je to aj powerbanka pre nabíjanie smartfónov, celkovo teda tri zariadenia v jednom. Základom je 4400 mAh akumulátor, ktorý nabijete s akoukoľvek nabíjačkou pre smartfóny. V teréne tak máte výkonnú baterku so svietivosťou 250 lumenov a zdroj energie pre telefón. Baterka napodobňuje denné svetlo s možnosťou nastavenia intenzity. Celé zariadenie je vodoodolné a zmestí sa do vrecka. Súčasťou je hák na zavesenie napr. v stane. Maximálnou intenzitou dokáže svietiť 6 hodín.

Zaujímavosťou je rozšírenie o BioLite SiteLight, čo sú menšie svetielka, ktoré pripojíte 3-metrovým káblom k hlavnému svetlu. Maximálne však 4 kusy, pričom dokážete osvetliť pomerne rozsiahly priestor pri táborisku. Cena hlavného svetla je 89,99 eura a doplnkové svetlá stoja 34,99 eura za jeden kus.

BioLite CookStove, je piecka, ktorá vyrába elektrickú energiu na princípe spaľovania biomasy, teda dreva, šišiek, vetvičiek a pod. Výhodou je, že v jednom zariadení máte funkčný minivarič a nabíjačku pre smartfóny. Pri spaľovaní vytvoríte až do 4 W elektrickej energie pre nabíjanie rôznych menších zariadení. Oheň je bez dymu a neznečisťuje prírodu, taktiež vás neprezradí. Zariadenie sa poskladá do samého seba a dodáva sa s prenosnou taškou. Nezaberie veľa miesta v batohu. Voda na variči zovrie do niekoľkých minút – 4,5 min/1 liter vody. Nastavenie piecky je jednoduché, palivo je zadarmo a plamene sú výkonom na úrovni indukčnej platne. Ideálne na turistiku, kempovane a expedície. Teplo sa v BioLite CookStove mení na využiteľnú elektrinu, pomocou termoelektrického generátora. Ten posiela prebytok elektriny na USB nabíjací port. Časť energie sa využíva na pohon vnútorného ventilátora, ktorý zefektívňuje horenie. Ventilátor má dva stupne a USB výstup začne byť funkčný po zahriatí zariadenia.

Praktický doplnok k tomuto variču je BioLite KettlePot, čo je hrniec ideálnej veľkosti do vaku s objemom 1,5 litra. Vyrobený je z tenkej nerezovej ocele, odolnej voči poškriabaniu. Pomocou neho si jednoducho pripravíte jedlo alebo kávu pre štyri osoby. Navyše, BioLite CookStove sa zmestí do KettlePot hrnca, ktorý mu ponúka ochranu a navyše ušetríte miesto v batohu. Veľkosť hrnca je 25,91 × 13,21 cm s váhou 0,46 gramov a varič má veľkosť 20,96 × 12,7 cm s váhou 0,9 kg. Cena variča je 109,99 eura a hrniec s praktickou rúčkou stojí 59,90 eura. Kúpiť môžete napr. na stránke www.vrga.sk.

To je od nás k elektronickej výbave na turistiku, či výpravu do hôr a lesov všetko. Nezabúdajte hlavne na vlastnú bezpečnosť. Ako bonus vám poradíme dve potrebné veci, ktoré prídu vhod. Kvalitný multifunkčný nôž od Leatherman, ktorý má perfektné spracovanie, špičkovú oceľ a pomôže v naozaj mnohých situáciách.

leatherman_3_web2016_3_nowat

 

A na expedičné, dlhé výpravy, bude vhodný kvalitný vodný filter Sawyer, ktorý je dlhodobo testovaný a bezpečne prefiltruje vodu z takmer každého zdroja.

sawyer_web2016_3_nowat

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE