Nie, aplikácie už naozaj nemusíte ukončovať na pozadí.

Smartfóny so systémom iOS a Android sú na trhu už viac ako 17 rokov a za toto obdobie urobili výrazný posun vpred. Niektoré z nich majú dnes väčšie úložisko ako bežný notebook a poradia si aj s graficky náročnými hrami.

Napriek tomu, niektoré používateľské zvyky stále pretrvávajú a jedným z nich je ukončovanie aplikácií na pozadí. Znamená to, že keď sa z aplikácie vrátite na domovskú obrazovku, zobrazíte si všetky aplikácie na pozadí (v prípade ovládania pomocou gest vykonáte tento úkon miernym pohybom smerom hore zo spodnej časti displeja pri spodnej hrane) a aplikáciu ukončíte pohybom hore alebo doľava/doprava – v závislosti od vášho telefónu.

Ukončovanie aplikácií na pozadí sa stalo zvykom najmä v prípade starších smartfónov so systémom Android, ktoré mali limitovanú hardvérovú výbavu a ich operačný systém nebol tak dobre optimalizovaný ako v prípade iPhonov. Mnohí používatelia si na tento úkon zvykli a aplikujú ho aj v prípade iPhonov. Je to však zbytočné.

Samsung Galaxy S23 Ultra vs Xiaomi 13 Pro vs iPhone 14 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, iPhone 14 Pro Max

Aplikácie v iPhone nemá zmysel ukončovať na pozadí

Niektorí používatelia iPhonov zatvárajú aplikácie na pozadí kvôli tomu, že si myslia, že to pomôže predĺžiť výdrž batérie, alebo že to zlepší výkon iPhonu, ktorý bude mať k dispozícii viac systémových prostriedkov. V iPhone to tak nefunguje a pravdepodobne dosiahnete skôr opak.

Operačný systém iOS je navrhnutý tak, že počíta s tým, že na pozadí sú spustené aplikácie. Pokiaľ aplikáciu na pozadí manuálne ukončíte, iPhone musí ukončiť všetky spustené procesy, ktoré s ňou súvisia a vymazať dáta z pamäte. Pri opätovnom spustení danej aplikácie sa tieto procesy a dáta musia opätovne načítať.

Pokiaľ teda budete aplikáciu pravidelne ukončovať na pozadí a spúšťať ju, iPhone spotrebuje viac energie na opätovné spúšťanie procesov a načítanie dát, ako keby ste ju nechali bežať na pozadí.

iPhone: Aplikácie bežiace na pozadíZdroj: TOUCHIT
iPhone: Aplikácie bežiace na pozadí

Ako obmedziť aktivitu na pozadí?

Ak chcete minimalizovať spotrebu batérie aplikáciou na pozadí, z praktického hľadiska je lepšie obmedziť jej aktivitu na pozadí, ako ju manuálne ukončovať. Aktivity aplikácií na pozadí môžete obmedziť cez Nastavenia > Všeobecné > Osviežovanie apiek na pozadí. Na tejto obrazovke si môžete prispôsobiť, ktoré aplikácie sa môžu aktualizovať na pozadí. Ak využívajú na pozadí aj internetové pripojenie, môžete si zadefinovať, či ho môžu používať a pokiaľ áno, tak či iba cez Wi-Fi sieť alebo aj cez mobilné dáta.

Opäť však platí, že systém iOS je výborne optimalizovaný z hľadiska spotreby batérie. Platí to aj pre aktivity aplikácií na pozadí. Z praktického hľadiska si teda toto nastavenie nemusíte meniť. Zmysel to dáva najmä v špecifických prípadoch, kedy z ľubovoľného dôvodu chcete obmedziť aplikácii aktivitu na pozadí.

iPhone: Ako obmedziť aktivitu aplikácií na pozadíZdroj: TOUCHIT
iPhone: Ako obmedziť aktivitu aplikácií na pozadí

Zdroj: vlastné, cultofmac

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit