Krása spočíva v detailoch. Aj nedostatky.

iPhone používam v redakcii najmä kvôli tomu, že mi vyhovuje viacero drobností a detailov, nad ktorými by ostatní používatelia mávli rukou. Ja si však na ne potrpím – či už ide o dizajn samotného rozhrania systému a aplikácií pre iOS, alebo o také drobnosti, že keď Apple oznámil operačný systém iOS 18, tak prevažná väčšina aplikácií priniesla adaptívne ikony už počas obdobia beta testovania. Vo svete Androidu mnohé aplikácie nepodporujú farebné prispôsobenie ikony ani dnes, niekoľko rokov po uvedení tejto vlastnosti.

Táto moja slabosť pre detaily je však dvojsečná zbraň. Na jednej strane ocením, keď detaily fungujú dobre. Na druhej strane ma iritujú nedostatky, možnože viac, ako by bolo potrebné, ktorých majú slovenskí používatelia Apple produktov viac ako ostatné európske krajiny. Samozrejme, sú používatelia, ktorí to neriešia, nakoľko používajú svoje zariadenia v angličtine. Tento článok je však určený primárne Slovákom, ktorí majú iPhone v slovenčine.

iPhone 16Zdroj: Apple
iPhone 16

Keď príde Apple Intelligence do EÚ, z pohľadu Slovákov sa v skutočnosti nič nezmení

K jeho napísaniu ma motivovala mánia, ktorá sa spustila po oznámení, že funkcie umelej inteligencie, s názvom Apple Intelligence, ktoré prídu do iPhonov s aktualizáciou na iOS 18.1 v októbri, nebudú dostupné v krajinách Európskej únie a teda ani na Slovensku. Na túto tému som dával vyjadrenie pre TV Markíza, že ako vnímam to, že hlavné lákadlo nebude dostupné pre Slovákov. A videl som aj množstvo krátkych videí v štýle „nekupujte si iPhone 16 (Pro), lebo Apple Intelligence nebude na Slovensku“.

K tejto problematike dva krátke postrehy. Používatelia, ktorí vedia, čo je to Apple Intelligence a tieto funkcie budú chcieť používať, si nájdu cestu, ako ich získať. V beta verziách systému iOS 18.1 si stačí vytvoriť americký Apple účet a AI funkcie sú dostupné aj v krajinách EÚ.

Druhá vec – aj keď sa Apple dohodne s Európskou komisiou a prinesie funkcie Apple Intelligence do krajín EÚ, nič to nebude meniť na fakte, že slovenčina nebude medzi podporovanými jazykmi. Pokiaľ pribudne, ak vôbec, tak až medzi poslednými jazykmi.

A toto je z pohľadu slovenských používateľov problém. Pripomínam, že mám na mysli najmä technicky menej zdatných používateľov, ktorí nechcú v telefóne meniť jazyky a nastavenia, ale chcú len to, „aby to fungovalo“.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Apple na slovenčinu kašle

Pevne verím, že sa Apple Intelligence v slovenčine dožijem, avšak pri pohľade na podporu ostatných funkcií je zrejmé, že náš jazyk bude medzi poslednými. Veď Slovákom v iPhone v roku 2024 ešte stále chýba taká základná funkcia, ako je plne funkčná zabudovaná klávesnica.

Slovenská klávesnica v iOS ponúka iba nevyhnutné funkcie a nič viac. Pre porovnanie, česká klávesnica podporuje funkcie, ako je prediktívny text, kontrola pravopisu, či písanie ťahaním prsta alebo používanie viacerých jazykov v rámci jednej klávesnice. Áno, takéto, z dnešného pohľadu základné funkcie, ktoré Android ponúka už niekoľko rokov, Slováci v iOS ešte stále nemajú.

Ignorácia slovenčiny presahuje aj do systému macOS, ktorý takisto neponúka systémovú kontrolu pravopisu slovenčiny. Ak túto funkciu chcete, musíte si stiahnuť externý slovenský slovník a ten si importovať do systému macOS.

Chápem, že Slovensko je malý trh, avšak nechcem nič svetoborné. Iba funkcie, ktoré by mali byť v roku 2024 nevyhnutnou súčasťou pojmu „lokalizácia do slovenčiny“.

Klávesnica v iOS 18Zdroj: TOUCHIT
Klávesnica v iOS 18: Vľavo funkcie, ktoré majú všetky klávesnice. Vedľa nich sú extra funkcie (z pohľadu iOS), ktoré už ponúka aj česká klávesnica. Na zvyšných dvoch screenshotoch je porovnanie slovenskej a českej klávesnice

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit