Spoločná „akcia“ nie je úplne náhodná – podľa rôznych zahraničných zdrojov má ísť o začiatok novej spolupráce na rôznych úrovniach.

Hyundai je síce pre Toyotu rivalom, no v praxi to neznamená, že tieto dve spoločnosti sú zaprisahaní nepriatelia. Opak je pravdou a potvrdzuje sa to aj teraz, keď tieto spoločnosti chystajú veľkolepé automobilové podujatie „Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival“, ktoré sa uskutoční koncom tohto mesiaca v Južnej Kórei. Na festivale sa stretnú cestné športové autá oboch výrobcov, ako aj špeciálne upravené vozidlá, ktoré sú aktívne v motor-športe. Okrem toho budú prítomné aj mnohé zaujímavé koncepty a prototypy.

Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival
Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival

Podujatie, ktoré sa má konať 27. októbra na Everland Speedway v Yong-in, bude hostiť modely Toyota GR Supra a GR86 spolu s Hyundai Elantra N (v Kórei má označenie – Avante N) a plne elektrickým Ioniq 5 N. Účastníci si tiež vyskúšajú koncept AE86 H2 a experimentálnu GR Corollu – obe so spaľovacími motormi na kvapalný vodík.

Hyundai ukáže svoj vlastný koncept N Vision 74 poháňaný vodíkom, ktorý by sa postupne mal dostať do sériovej výroby, teda pokiaľ sa nič zásadné nezmení. Okrem toho tam bude aj Ioniq 5 N TA Spec ako rekordér na Pikes Peak (v kategórii upravené elektrické SUV / Crossover). V kategórii motor-šport budú k dispozícii modely i20 N Rally 1 Hybrid a i20 N Rally 2. Veľmi zaujímavé kúsky!

Sme zvedaví, či bude tento festival skutočným začiatkom niečoho podstatnejšieho, čo opäť ovplyvní automobilový svet. Toyota a Hyundai medzi riadkami potvrdzujú, že tento festival slúži ako „úvodná spolupráca“ medzi ich spoločnosťami v Kórei.

Kórejský ekonomický denník uvádza, že Akio Toyoda a Euisun Chung budú pravdepodobne diskutovať o vodíku, pretože obe automobilky sú naďalej odhodlané vyrábať FCEV vozidlá. Dodajme, že Toyota nedávno prehĺbila svoje vzťahy aj s BMW, zatiaľ čo Hyundai dokončuje nové Nexo, ktoré má vyjsť v roku 2025.

Zdroj: motor1.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE