Sociálna sieť TikTok poškodzuje vývin a duševné zdravie detí, spoločnosť o tom vedela.

TikTok patrí v súčasnosti medzi najznámejšie sociálne siete na trhu. Vyznačuje sa systémom zobrazovania pásu s krátkymi videami, ktoré zobrazuje v slučke. Vďaka tomuto konceptu dokážu návštevníci tejto siete stráviť sledovaním videí desiatky minút, počas ktorých skonzumujú množstvo obsahu. Najväčšie starosti však vzbudzuje v otázke jej návštevnosti deťmi, ktoré sú stále vo vývine.

Návšteva detí tejto siete nie je aktuálne výrazne obmedzená a navštevovať ju môžu rovnako, ako aj dospelí. Niektorý obsah však pre ne nie je prioritne určený a môže poškodiť ich celkový mentálny vývin a tiež ich duševné zdravie. Okrem toho už samotný koncept toho, že navštevujú túto sieť v rámci dlhodobého obdobia, ich môže ohrozovať. Prichádza tu totiž otázka závislosti, ktorú si môžu jednoducho vytvoriť.

TikTokZdroj: The Conversation
TikTok

Za sieťou TikTok stojí vývojár ByteDance, ktorý mal o rizikách tejto siete vedieť. Podľa uniknutých dokumentov spoločnosť ByteDance dokonca dokázala určiť, koľko času trvá, kým si človek vytvorí návyk sledovania takýchto videí či dokonca závislosť. Návyk tak vzniká po celkovo odsledovaných 260 videách. Po tejto hranici je pravdepodobné, že sa človek stane závislým a nebude vedieť sociálnu sieť opustiť.

Videá, ktoré sa na TikToku nachádzajú, môžu mať podľa štátu Kentucky, ktorý patrí medzi štáty žalujúce platformu, celkovo dĺžku len 8 sekúnd. Ak vezmeme do úvahy to, že sa prehrávajú za sebou, používateľovi stačí menej ako 35 minút na to, aby sa mohol stať závislým. Pri deťoch ide obzvlášť o nebezpečnú situáciu. TikTok mal totiž vykonať výskum, z ktorého vyplynulo, že nutkavé návštevy sieťe korelujú so stratou analytických schopností, negatívnymi účinkami na formovanie pamäti, kontextové myslenie, hĺbku konverzácie, empatiu a spôsobujú dokonca zvýšenú úzkosť.

Narušovať to navyše môže aj kvalitu spánku, zodpovednosť voči práci alebo škole a tiež vzťahy medzi osobami. Nakoľko si však TikTok už prešiel viacerými žalobami, nastavil 60-minútový odpočet, ktorý mal používateľov automaticky od siete odpútať. Podľa uniknutých dokumentov ale ByteDance vedel o tom, že deti môžu tento limit obísť a nebude mať žiadny efekt. Šlo teda len o marketingový trik, ktorý mal ľudí upokojiť. Aktuálne sa črtá ďalšia žaloba, ktorá by opäť mala postaviť sieť do pozoru. Ako však dopadne, zatiaľ nie je možné odhadnúť.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.