Európska únia si opäť posvieti na platformu TikTok.

Sociálna sieť TikTok si len krátko po svojom spustení získala veľkú popularitu najmä u mladých. Nekonečné pásma videí vtipného a miestami aj edukatívneho charakteru si získali tisíce fanúšikov a formát krátkych videí si adoptovali aj iné sociálne siete. Už od spustenia si však prechádza kontroverziou, najmä pre svoj základ v Číne, taktiež problematiku obsahu videí a ochranu osobných údajov.

Európska únia sa, okrem iných inštitúcií, na túto platformu pozerala už viackrát a TikTok bol nútený vykonať viaceré zmeny. V rámci zákona Digital Services Act si však Európska únia nie je istá, či spĺňa viaceré normy. Navyše si viacerí myslia, že spôsobuje závislosť a problém je aj s obsahom, ktorý môže zobrazovať aj mladším návštevníkom.

TikTok je opäť pod drobnohľadom

DSA je zákon, ktorý má za úlohu kontrolovať trh s digitálnymi službami v rámci priestoru Európskej únie. Európska komisia teraz tvrdí, že nikdy nekončiace pásma vyvolávajú u návštevníkov tejto siete závislosť, keďže nevedia, kedy s týmto pásmom prestať. V poslednej dobe sa viaceré platformy pohrávajú s myšlienkou konca takýchto pásiem, či už ide o Instagram alebo aj iné platformy. A podľa Európskej komisie by mal koniec pásma zaviesť aj TikTok.

Ďalším problémom je aj obsah, ktorý táto platforma zobrazuje. Algoritmus siete totiž podľa všetkého na začiatku zobrazuje relevantné videá ľahkého a možno aj zábavného charakteru. Čím ďalej však návštevníci tento obsah prechádzajú, dostávajú sa k extrémnejším videám, ktoré môžu byť miestami až nevhodné. Tu sa však problém spája aj s problémom overenia veku. TikTok navštevujú aj mladší návštevníci, ku ktorým sa nevhodné videá môžu dostať skutočne jednoducho.

TikTokZdroj: The Conversation
TikTok

Európska komisia má za úlohu prešetriť aj spracovávanie osobných údajov a ich ochranu, keďže nie je jasné, ako platforma s údajmi používateľov narába. TikTok má mať problém aj s verejne dostupnými videami, ktoré údajne nespĺňajú štandardy stanovené v európskej smernici.

Vzťah TikToku a Európskej únie je skutočne napätý a zdá sa, že vyššie spomenuté problémy môžu viesť ku zmenám. Zatiaľ nie je jasné, aké výsledky Európska komisia získa z vyšetrovania, jedno je však isté. TikTok je pod drobnohľadom tejto inštitúcie a je tu vysoká pravdepodobnosť, že nespĺňa niektoré z jej smerníc.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.