Dokonca nie je ani drahý.

AOC 24G4X je výkonný herný monitor s vysokou obnovovacou frekvenciou, rýchlou odozvou a podporou HDR10. Je vhodný pre všetkých hráčov, ponúka vysokú kvalitu obrazu a ďalšie užitočné prvky výbavy, ktoré ocenia začínajúci aj pokročilí hráči. Medzi hlavné prednosti monitora patria jeho prenosné rozmery, 180 Hz obnovovacia frekvencia, 1 ms odozva GTG, podpora G-SYNC a Adaptive sync. Kladne hodnotím aj matnú povrchovú úpravu displeja, ktorá neodráža neželané odlesky a nadmerne nezachytáva odtlačky prstov. 

AOC 24G4X monitorZdroj: TOUCHIT
AOC 24G4X monitor

Model AOC 24G4X je zároveň veľmi dobrým príkladom na lacný a dobre vybavený herný monitor, avšak pred jeho kúpou je potrebné zvážiť 24 palcovú uhlopriečku, ktorá ako jediná vás môže limitovať. Tento rozmer je však ideálny na prenášanie, alebo do menších priestorov. Monitor okrem toho ponúka aj rýchly Full HD panel s rozlíšením 1920 × 1080 pixelov. Pokiaľ k odozve 1ms pripočítame aj obnovovaciu frekvenciu až 180 Hz, tak používateľ za cenu hlboko pod 200 eur získa skutočne dobrý monitor na hranie hier a prácu. Hráčov určite zaujme aj prítomnosť funkcií G-SYNC a Adaptive sync.

AOC 24G4X monitorZdroj: TOUCHIT
AOC 24G4X monitor

Hoci IPS panel ponúka živé farby, pomerne vysoký maximálny jas a vynikajúce pozorovacie uhly, tak počas používania mi prekážalo ovládanie nastavenia parametrov. Bolo to z dôvodu vyosenia ovládacích prvkov a ich zobrazenia na displeji (funkcie sú zobrazené aj na spodnom ráme, ale sú slabo viditeľné). Nie je to však nič, na čo by sa časom nedalo zvyknúť, ale nastavenie monitora bolo spočiatku nepohodlné. AOC našťastie ponúka bezplatný softvér AGON BY AOC G-MENU, ktorý poskytuje jeden nástroj na optimalizáciu a prispôsobenie všetkých vašich podporovaných zariadení AOC, vrátane monitora, klávesnice, myši, podložky pod myš a náhlavnej súpravy a poskytuje vám prístup k ich funkciám prispôsobenia. 

Dizajn a možnosti

Monitor ponúka štandardný dizajn s tenkými rámikmi po 3 stranách, avšak spodný je pomerne hrubý. Páčila sa mi však zadná strana, ktorá s jemne futuristickým dizajnom určite vynikne na akomkoľvek hernom stole. Dizajn v každom prípade považujem za vydarený. Od monitora môžete od prvej chvíle očakávať prednastavené herné profily, skvelé podanie farieb a bezproblémové používanie, teda ak sa prebrodíte nastaveniami, ktoré chcete vykonať. 

Keďže monitor je primárne určený pre hráčov, tak vo svojej  základnej výbave ponúka herné režimy ako  RTS, FPS, Racing, Gamer 1, Gamer 2 a Off. Tie však dopĺňa aj celý rad herných štýlov ako Shooters, MMORPG, Action, eSports, RTS, FPS (eSports), Beat’m up a Racing. Monitor AOC 24G4X je možné okrem pripojenia k PC používať aj s konzolami PS5, Xbox X a Xbox S a do rozlíšenia 1920×1080 pixelov pri frekvencii až 120 Hz.

Panel s hernými ambíciami

Pri pohľade spredu ide o štandardný monitor, pričom jeho hráčske ambície sú hlboko skryté, ale prítomné. Kladne hodnotím aj 178°/178° pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela. Statický kontrastný pomer IPS panela je 1000 : 1. Ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky. Za zmienku určite stojí 1 ms odozva GtG a 0,5 ms MPRT. Displej dokáže zobraziť až 16,7 milióna farieb a jas na úrovni 300 nitov.

Stojan a možnosti nastavenia

Základňa stojana má šesťuholníkový tvar a na stoje dobre vynikne. Monitor však ponúka stojan nastaviteľný vo všetkých smeroch vrátne pivota. Dá sa nakloniť v rozsahu -3,5° ~ 21,5°, zdvihnúť od 4,5 cm po 17,5 cm (rozsah 13 cm), otočiť o 30° na každú stranu a aj využiť obojstranný pivot do 91°.

Chcem vyzdvihnúť tuhosť stojana a podstavca. Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. Stojan má v spodnej časti aj otvor na káble, čiže tie viete pekne organizovať. Nechýba ani možnosť zavesenia VESA 100×100 mm. 

Namerané hodnoty

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste nameral minimálny jas 97,81 nitov a maximálny jas až 300, 71 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 99,3 % pre sRGB, 78,9 % pre Adobe RGB a 92,1 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,08, resp. maximálnu na úrovni 1,05. Tieto hodnoty boli namerané v režime Panel Native. V režime sRGB sú však nasledovné 94,4 % pre sRGB, 65,6 % pre Adobe RGB a 67,7 % pre DCI-P3. Odchýlka deltaE je na úrovni 0,14, resp. maximálnu na úrovni 4,05.

V technologickej výbave monitora sa nachádza aj funkcia Flicker-free na zníženie blikania, čím je používanie monitora oveľa pohodlnejšie. 

Pri pohľade na zadnú stranu je vidieť, že monitor AOC 24G4X neoplýva bohatou nádielkou portov, avšak nechýba 2× HDMI, 1× Display port, ako aj 3,5 mm výstup na slúchadlá alebo externé reproduktory, ktoré budete určite potrebovať, keďže v monitore sa nachádzajú iba 2 × 2 W stereo reproduktory, ktoré nehrajú príliš dobre.

Spotreba monitora sa počas bežného používania pohybovala na úrovni približne 21 W, pričom maximálna spotreba sa môže vyšplhať až na 37 W. V pohotovostnom režime a spotreba pohybuje na úrovni do 0,5 W. 

AGON BY AOC G-MENUZdroj: AGON BY AOC
AGON BY AOC G-MENU

Verdikt

AOC 24G4X je už na prvý pohľad skvelou voľbou pre hráčov, ktorí chcú mať na svojom hernom stole kompaktný monitor, alebo ho chcú často prenášať. Dobrou správou zároveň je, že tento monitor sa aktualne predáva za cenu do 160 eur, za ktorú hráči dostanú 24-palcový monitor s Full HD rozlíšením, 1ms odozvou a až 180 Hz obnovovacou frekvenciou. Okrem toho sa tento monitor od AOC vyznačuje aj veľmi kvalitným spracovaním, pekným dizajnom a bohatými možnosťami nastavenia otočného stojana vrátane pivota. Z nevýhod spomeniem menší počet portov (bez USB-C), ako aj menej pohodlné ovládanie nastavení pomocou tlačidiel, ale tento nedostatok zachraňuje softvér AGON BY AOC G-MENU.

V každom prípade chcem ešte raz vyzdvihnúť skvelý pomer cena/výkon, ktorým sú monitory od AOC známe.

Technické špecifikácie:

AOC 24G4X
Veľkosť a typ panela24″, IPS, Full HD, 1920 × 1080 px, 180 Hz, 10 bit
Minimálny a maximálny jas, odozva53,19 až 446,79 cd/m2, 1 ms GtG, 0,5 ms MPRT
Pokrytie farebného priestoru99,3 % pre sRGB, 78,9 % pre Adobe RGB a 92,1 % pre DCI-P3 – v režime Panel Native
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, NIE, Free Sync, G-Sync, Flickr Free, pivot
Konektivita2× HDMI 2.0
1× Display port 1.4
1 × 3,5 mm výstup na slúchadlá

Zapožičal: AOC

Cena: 159 eur

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.