Vieme o dvoch mestách na Slovensku, pre ktoré bol tento podvod určený.

Ide o možnosť získania prepravnej karty na MHD v Trenčíne a Trnave. Možno ste na Facebooku zaznamenali podvod aj pre iné mesto. V našom prípade sa konkrétne hovorilo o cestovaní na 3 mesiace len za 2 eurá. Ako obvykle, bolo potrebné niekam kliknúť a dostať sa na falošnú stránku. Tá z vás vymámi platobné údaje vašej karty. Množstvo podvodov na FB je aj s kryptomenami.

transdev mhd podvod fake FBZdroj: TOUCHIT

Podvod vyzeral veľmi dôveryhodne. AI už dokáže preložiť do slovenčiny tak, aby sme tomu uverili, takže potiaľto sa podvod poznať nedal. Dokonca aj ilustračné snímky autobusov odpovedali správnym vozidlám a mestu. Tu si dali podvodníci záležať, aby nepoužili „sterilné“ obrázky alebo niečo vygenerované cez AI.

Rizikové na tomto type podvodov je, že sú zobrazované ako sponzorované odkazy. Je pochopiteľné, že Facebook nemusí od prvého zadania reklamy vedieť, či je pravá alebo falošná. Vy si dajte pozor najmä na to, že je ste presmerovaný na cudziu stránku, ktorá so spoločnosťou Transdev nemá nič spoločné.

Overiť tento typ podvodu je možné na oficiálnej FB stránke, ak ju konkrétna spoločnosť má. Nakoniec, ak už si chcete vyskúšať, či ide o podvod alebo nie a ste ochotní zadať údaje vašej karty, vygenerujte si jednorazovú kartu vo vašej Internet banking aplikácii. Ak nejde o jednorazovú, po zadaní údajov, resp. platby ju ihneď zrušte. Pozor na to, že aj takáto karta má prístup ku všetkým prostriedkom na vašom účte. Tento postup je veľmi rizikový a neodporúčame ho.

transdev mhd podvod fake FBZdroj: TOUCHIT
Falošnú reklamu treba nahlásiť priamo Facebooku

Zdroj: vlastné, Facebook

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.