Podvody cez Bitcoinové automaty narastajú.

Len do polovice roka 2024 bolo ukradnutých 65 mil. USD. Federálna obchodná komisia uvádza, že v dôsledku podvodov sa od roku 2020 do roku 2023 suma podvodov navýšila takmer 10-násobne. Z 12 mil. dolárov až na 114 mil. Schéma, akou sú ľudia okrádaní, je realizovaná s cielením strachu zo straty. Podľa webu The Verge to prebieha nasledovne.

Automaty na kúpu kryptomien samé o sebe riziko nepredstavujú, ak ide o legitímne firmy. Prvý kontakt prebieha cez SMS alebo emailom, kde je používateľ varovaný pred ohrozením ich účtu v banke. Na základe pokynov a naliehania zo strany útočníkov ľudia vyberú peniaze a vložia ich do kryptomenového automatu. To všetko pod zámienkou, že ide o bezpečný box na uloženie ich peňazí.

Celý proces je asistovaní a ľudia dostanú návod ako naskenovať QR adresy peňaženky, ktorú poskytnú útočníci. Ľudia teda kúpia kryptomeny, ale na adresu peňaženky podvodníkov. Nejde o novinku a správy o takomto konaní sa v posledných mesiacoch dostali aj na Slovensko. Schéma podvodu je známa už od roku 2021 a štáty ako Vermont alebo Minesota zaviedli zákony obmedzujúce denný limit kryptomenových transakcií. Aj tak je priemerná suma na človeka 10 000 dolárov.

bitcoin_scam_graphZdroj: FTC gov

Ako sa brániť?

Oklamať vás môžu aj na Slovensku a s rastúcim trhom kryptomien sa tieto podvody stanú bežné aj u nás. Najlepším spôsobom je overiť si u banky, či vám skutočne volá pracovník banky. Stačí zavolať do banky a zistiť si informácie, ktoré vám boli oznámené telefonicky alebo cez SMS či email.

V minulosti sme sa stretli s falošnými správami policajných organizácií, ktoré požadovali zaplatenie poplatku ako ochranu pred trestným stíhaním. Cielili na nelegálne správanie, ktorého sa podľa podvodníkov človek dopustil. Išlo o podvod, no niektorí tomu naleteli a požadovanú sumu zaplatili. Je celkom zrejmé, že človek nebude volať na políciu, či ide o podvod, najmä ak správa hovorí o FBI alebo iných zložkách.

Takéto správy je potrebné ignorovať, zatiaľ ešte nie sme v stave, aby si FBI pýtala poplatky za odpustenie nelegálnej aktivity cez kryptomenu. Nie sme ani v stave, aby sa z toho dalo vykúpiť. Opäť platí to, čo pri iných podvodoch. Zachovať chladnú hlavu a ponechať si racionálne uvažovanie v miere, akej to je možné.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.