Vegánstvo si čoraz viac získava popularitu v oblasti gastronómie a výživy. Každoročne si ho pripomíname 1. novembra, v deň, ktorý symbolizuje nový začiatok a nádej na zdravšiu budúcnosť. Lidl podporuje túto myšlienku a ponúka svojim zákazníkom široký sortiment vegánskych produktov pod privátnou značkou Vemondo.
Stravovanie je súčasťou nášho života už od počiatkov ľudstva, a hoci ide o tému, ktorá nás sprevádza po celé generácie, v posledných rokoch jej ľudia venujú čoraz viac pozornosti. Aké výhody ponúka konkrétne vegánstvo a prečo by ste mu mali dať šancu?
Vegánstvo je spôsob stravovania a životný štýl, ktorý sa zameriava výhradne na rastlinné potraviny. Vylučuje z jedálnička všetky živočíšne produkty – mäso, mliečne výrobky, vajcia, med. Pričom minimalizuje alebo úplne eliminuje využívanie zvierat na potravu, odev či iný účel v oblastiach ľudského života. Byť skutočným vegánom, je teda veľkým záväzkom.
Vďaka nutričnej expertke Veronike Hanákovej vieme, že: „Kvalita dopestovaných plodín sa vplyvom znečisteného ovzdušia mení, čím sa aj znižuje množstvo cenných látok v rastlinných plodinách. Avšak s kvalitou mäsa to nie je o nič lepšie a to vníma už aj širšia verejnosť, a preto sa uchyľujú k vegánskym alternatívam.“
Zdravotné benefity vegánstva
S narastajúcou pozornosťou venovanou zdraviu sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre vegánstvo a zdravší spôsob života. Tento posun sa odráža v náraste dopytu po rastlinných potravinách a vegánskych alternatívach, ktoré sa stávajú čoraz dostupnejšími na trhu. Rovnako sa zvyšuje aj informovanosť o výhodách rastlinnej stravy, ako sú zníženie rizika chronických ochorení a podpora udržateľnosti. Očami nutričnej expertky sa pozrieme na ďalšie výhody, ktoré vegánstvo prináša.
- Rýchlejšia stráviteľnosť vegánskej stravy znižuje produkciu odpadových látok, ktoré vznikajú pri metabolizme živočíšnych bielkovín, ako sú metán, amoniak, histamín a sirovodík, čo vedie k nižšej záťaži na organizmus.
- Vyšší príjem vlákniny z vegánskych zdrojov, ako sú celozrnné obilniny a strukoviny, môže významne podporiť zdravie tráviaceho systému a zlepšiť metabolizmus, ak si zvolíme vhodné sacharidové zdroje ako sú celozrnné obilniny a strukoviny.
- Vyšší obsah aktívnych enzýmov v rastlinných potravinách môže zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín, čím sa podporuje efektívny rozklad potravy.