Emotívnosť. Rodina. Láska.

To je to, čo môžete čakať od vydareného pokračovania úspešného titulu Plague Tale. Časť „Requiem“ nadväzuje na predchodcu „Innocence“, kde ste mali možnosť sa oboznámiť s nevyliečiteľnou chorobou zvanou Prima Macula, ktorá postila malého chlapca Huga – brata Amicie, ktorá má rolu jeho ochrancu a sestry.

Ich vzťah je to, čomu sa hovorí ľudskosť a súrodenecká láska. Autorom sa podarilo v druhom diele ponechať ich krásne súrodenecké puto a vyobraziť ich slušnú výchovu a starostlivosť jeden o druhého v podobe ďakovania, držania za ruky, pomáhania si. Ich vzťah je natoľko silný, že by položili aj život jeden za druhého.

A Plague Tale: RequiemZdroj: Focus Entertainment
A Plague Tale: Requiem

Hra sa začína príjemne. Amicia sa hrá s Hugom a Lucasom, počas čoho sa oboznamujete s ovládaním postáv a nikde nie je cítiť trápenie moru z prvého dielu. Po chvíli sa ocitáte v nebezpečenstve, z ktorého vás zachráni práve neovládaná Hugova schopnosť, ktorá ho natoľko vyčerpá, až omdlie.

Sníva sa mu, že je na akomsi ostrove a pohlcuje ho choroba Prima Macula. Pomôže mu bájny vták Fénix, ktorý ho dovedie z posledných síl k liečivému jazeru. Keď sa zobudí, opíše Amicii svoj sen. Alchymistická liečba nezaberá na Hugovu chorobu, preto sa jeho rodina rozhodne pre pomoc spoločenstva Rádu, ktorý má informácie o Hugovej chorobe.

Ako to už býva, aj Rád prejde na inkvizičné praktiky kvôli všadeprítomnému moru, podobne ako tomu bolo v prvom diele. Postupom hry strácate dôveru v Rád a rozhodnete sa nájsť tajomný ostrov z Hugovho sna, o ktorom stále rozpráva.

A Plague Tale: RequiemZdroj: Focus Entertainment
A Plague Tale: Requiem

V príbehu hľadania lieku pre chorého brata prekonávate prekážky, unikáte a bojujete so strážami, pričom vám na tejto strastiplnej ceste budú pomáhať staré aj nové postavy. V boji so strážami používate osvedčený prak, postupom hry ho vylepšujete a používate ho s rôznymi alchymistickými ingredienciami na zapálenie a uhasenie ohňa – rovnako tomu bolo aj v prvom diele.

V tejto stealth akčnej adventúre môžete očakávať riešenie logických úloh, pričom vám spoločnosť bude robiť brilantný príbeh, krásny vizuál a ešte lepšia hudba.

Tešiť sa môžete na živé mesto plné postáv, kvetov, života a farieb. Na druhú stranu vás neminie veľa mŕtvol, krvi a mučenia, z ktorého budete cez obrazovku cítiť zápach zhnitého a rozkladajúceho sa mäsa. Vaša cesta je postavená koridorovo, takže neočakávajte žiadny otvorený svet. Napriek tomu budete môcť preskúmavať prostredie a hľadať suroviny, ktoré vám pomôžu prekonávať prekážky a stráže, či nachádzať vedľajšie zberateľské predmety ako kvety do Amiciiných vlasov, či vtáčie pierka pre Hugovu chrabrosť.

A Plague Tale: RequiemZdroj: Focus Entertainment
A Plague Tale: Requiem

Fyzika hry či pohyb postáv je nastavená dobre a nebudete mať pocit niečoho nereálneho. Vývojárom dávam plus za výborné spracovanie dobového oblečenia postáv a vizuál starobylosti budov.

Priznám sa, že po dohraní hry, som ostal len tak sedieť, premýšľajúc nad príbehom a spracovával som emotívne dojmy z hry. Pre toto my, hráči, radi hráme hry, ktoré majú hlboký dej, podstatu, odkaz.

Ak nepoznáte titul Plague Tale, odporúčam vám si túto hru zahrať. Najlepšie je začať prvým dielom, nebudete ľutovať. Hra je dostupná aj v službe Xbox Game Pass a plusom sú české titulky.

A Plague Tale: RequiemZdroj: Focus Entertainment
A Plague Tale: Requiem

Zapožičal: Hru sme hrali vďaka službe Xbox Game Pass

Autor recenzie: Samuel Janec

Prečítajte si aj:

Značky: