Ostatná jeseň teda fakt stála za to. Konalo sa množstvo akcií, na ktorých sme boli osobne. To nenahradí žiadny kamerový prenos na diaľku alebo skupinové stretnutie realizované cez internet. V októbri a novembri som tak bol služobne päťkrát v Českej republike, ďalej v Nízkych Tatrách, vo Zvolene, ale aj v Londýne a v Mníchove. Na záver to bola najväčšia IT výstava na východnom Slovensku, čiže IT Show. Túto akciu pripravujeme spoločne s distribútorom Datacomp v Košiciach a vyzerá to tak, že naša spolupráca sa ešte posilní.

Čoraz viac sa pritom snažím cestovať vlakom, a to aj na dlhšie vzdialenosti, náhradou za lietadlo. Napr. Mníchov je vlakom z Viedne ideálny. Auto už používam minimálne (najviac pri testovaní), radšej sa prispôsobím časom odchodu verejného prostriedku. Je to jednak ekologické, ale priznávam, že toto nie je ten hlavný dôvod, prečo to robím. Je to pohodlnejšie a počas cesty vo vlaku sa mi aj dobre píše.

Tým však myslím vozeň 1. triedy, pričom viem, že 2. trieda v piatok poobede určite nebude veľmi o pohodlí. Spomenutý vlak Viedeň – Mníchov ide každé dve hodiny, dosahuje rýchlosť 230 km/h a je to spoľahlivé spojenie bez meškania. To by som si rozhodne želal aj na Slovensku, hlavne čo sa týka spoľahlivosti. Ale dá sa to aj tak, ako to je teraz, len treba pripočítať tak 15 minút k plánovanému príchodu. Ak však šoférujem, nič pritom nenapíšem, celý tento čas vlastne vyhodím do smetí. Určite nemôžem spať a aj to telefonovanie za volantom už vyjde poriadne draho.

Tento chlapec prišiel za mnou s tým, že si podľa našich testov postavil z Lega robotický vysávač

Akcia IT Show v Košiciach bola niečím iná aj pokiaľ ide o dopravu. Išli sme viacerí a s kopou magazínov i našej novej príručky o začiatkoch pri používaní smartfónu. Rovnako sme viezli množstvo darčekov. Potom má auto význam. IT Show je dvojdňová výstava, koná sa v najväčšom nákupnom centre na východnom Slovensku. Prichádzajú sem deti zo školy, je tu množstvo mladých ľudí, ale aj ľudí povedzme s bohatými životnými skúsenosťami.

Som rád, že stále som pre viaceré generácie rozpoznateľný IT človek a ľudia oceňujú môj spôsob vysvetliť zložité veci čo najpochopiteľnejším spôsobom. A presne to je aj naša úloha v rámci redakcie. Keď chodím aj na zahraničné IT konferencie, doslova to vidím, že prezentujúci sa radi skrývajú za nezrozumiteľné vety plné odborných výrazov, ktorým pravdepodobne ani oni sami nerozumejú. A božechráň uviesť nejaký pochopiteľný príklad, na ktorom by sa dali veci lepšie vysvetliť. Toto v TOUCHIT určite nerobíme, chceme byť dostupní, jasní, zrozumiteľní.

Po dvoch dňoch v kotle košického nákupného strediska Optima konštatujem, že ľudia na východnom Slovensku sú iní, ako to ja poznám z bratislavských akcií. Sú menej rozmaznaní, otvorenejší a zaujímajú sa aj o podstatu vecí. Chcú vedieť viac o smartfónoch, ale aj notebookoch, televízoroch a aj bezpečnosti a zálohovaní dát. Aj na východe vidím obrovský záujem o herné počítače a hry všeobecne.

Samozrejme, na takejto akcii sú jednoducho vyslovení zberači cien, ktorých sme tento rok doviezli do Košíc naozaj veľa. A keď k tomu pripočítate darčeky od vystavovateľov, ak ste sa trochu posnažili, s prázdnymi rukami ste z tejto výstavy neodišli. Veď to k tomu patrí, najmä v istom veku.

V sobotu som si všimol, že pripraviť rodinný obed cez víkend doma, to sa už nenosí ani v Košiciach. Je totiž oveľa jednoduchšie zájsť do obchodného centra, netreba variť ani umývať riad. Jedálenský kútik tak bol na obed preplnený na prasknutie, nevadili ani vyššie ceny. Výstava IT Show bola neďaleko, aj preto bola účasť na nej bohatá.

Inak na východe sa nám ako TOUCHIT darí. V Košiciach máme veľa predplatiteľov magazínu aj fanúšikov na našej stránke, sociálnych sieťach a na YouTube. Je zrejmé, že do Košíc by sme mali chodiť častejšie, len tá cesta teda nie je ani najkratšia a ani najpohodlnejšia.

Súčasťou obchodného centra je aj Steam Factory s netradičným autobusom a strelnicou. Všetko treba vyskúšať.

Výstava IT Show sa bude konať aj budúci rok, ak sa chcete prísť pozrieť, budeme veľmi radi.

Prajem vám príjemný zážitok z novembrového vydania TOUCHIT.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.