Leto je za nami a nám krásne slnečné dni čoraz častejšie budú pripomínať len fotografie, ktoré sme urobili počas tohtoročnej dovolenky či prázdnin.

Pri tvorbe fotiek sa už nemusíte obmedzovať iba na systémovú aplikáciu od výrobcu. K dispozícii je viacero mobilných aplikácií, vďaka ktorým budú vyzerať vaše letné fotky ešte lepšie.

Pro Cam 4

Každému používateľovi iOS zariadenia je jasné, že základná fotoaplikácia neponúkne okrem základných funkcií nič navyše. Ak chcete povýšiť mobilnú fotografiu na vyššiu úroveň, je nutné siahnuť po aplikáciách tretích strán. My sme testovali aplikáciu ProCam 4, ktorá ponúka množstvo funkcií v dvoch režimoch – auto alebo manual. Automatika spraví všetko za vás, ale ak sa vám softvérové nastavenie nepáči, všetky pokročilé parametre môžete prispôsobiť podľa seba. Výhodou je fotografovanie do viacerých formátov (RAW/TIFF/JPG), a taktiež manuálne nastavenie HDR fotografie. Ak si nebudete istí expozičným časom, využijete funkciu AEB. Páči sa nám aj možnosť vybrať si, s ktorým snímačom fotografiu zhotovíte.

To však platí iba pre iPhone 7 plus. Aplikácia ponúka viacero zaujímavých režimov, kde nájdete pokročilé časozberné video, sekvenčné snímanie, režim pomalej uzávierky, nočný režim alebo režim manuálneho videa, s kompletnou ponukou pokročilých obrazových a zvukových nastavení. Využiteľnou funkciou je možnosť vypnutia stabilizácie obrazu, ukladanie fotografií vo viacerých formátoch súčasne a pridanie aktuálnej polohy alebo podpisu do fotografie. Ak hľadáte plnohodnotnú aplikáciu na fotenie a natáčanie videa v manuálnom režime, ProCam 4 si určite zaslúži vašu pozornosť. Ponúka množstvo funkcií, z ktorých si vyberie aj ten najnáročnejší používateľ.

Cena: 4,99 EUR

Google Play

OpenCamera – univerzálna fotoaplikácia pre Android

Ak vám nevyhovuje systémová aplikácia na fotenie vo vašom Android telefóne, odporúčame nástroj OpenCamera. Táto aplikácia je dostupná zadarmo, je pravidelne a často aktualizovaná a obsahuje množstvo funkcií. Poteší aj tým, že je bez akejkoľvek reklamy či iných obmedzení. Nevýhodou aplikácie je strohý dizajn, avšak z hľadiska dostupných funkcií ide asi o najlepšiu alternatívu k systémovej aplikácii na fotenie. Väčšina iných fotoaplikácií pre Android totiž ponúka totožné funkcie, a to vrátane platených nástrojov. Aplikácii OpenCamera musíte odpustiť spomenutý dizajn a fakt, že sa budete spočiatku prehrabávať cez množstvo nastavení, ale z hľadiska ponuky funkcií stojí za to.

OpenCamera funguje v dvoch režimoch. Môžete pracovať s API rozhraním priamo od výrobcu, avšak v takom prípade nemusíte mať k dispozícii všetky nastavenia. Napr. v prípade Sony Xperia XZ Premium sme mohli v systémovom nastavení fotiť v rozlíšení až 19 Mpx, ale k dispozícii nebola zmena ISO. Prepnutie na API knižnicu Camera2 sprístupnilo ďalšie funkcie a nastavenia, avšak na úkor obmedzenia maximálneho rozlíšenia na 8 Mpx.

OpenCamera umožňuje meniť expozíciu aj režim zaostrovania, ako i fotiť vo viacerých režimoch – okrem iného aj DRO a HDR, ktoré zachytávajú širší rozsah jasu. Môžete manuálne meniť nastavenie bielej, režim scény či farebné efekty. Aplikácia je vhodná aj pri natáčaní videa, nakoľko umožňuje manuálne zvoliť, či chcete zaznamenávať zvuk na interný alebo externý mikrofón. A dostupných nastavení je oveľa viac, k dispozícii je aj diaľková spúšť z iného zariadenia. Aplikáciu OpenCamera ocenia najmä náročnejší používatelia.

Cena: zadarmo

App Store

Blackie – profesionálna čiernobiela fotografia

Čiernobiele fotografie pôsobia veľmi zaujímavo a ak máte cit fotografa, viete zhotoviť majstrovské dielo, a to aj bez profesionálneho fotoaparátu. V tomto prípade vám bude stačiť iPhone a aplikácia Blackie, ktorá pochádza od slovenských vývojárov. Čiernobiely filter v predinštalovanej aplikácii vám neponúkne ani zďaleka toľko, ako táto aplikácia. Po zapnutí si vyberiete z dvoch možností – fotografovať alebo prejsť do galérie, kde sa razom všetky vaše fotografie zmenia na čiernobiele a môžete ich upravovať.

Ak zvolíte fotografovanie, dostanete sa na prehľadnú plochu s náhľadom snímaného obrazu. Ikony vo vrchnej časti ponúkajú prispôsobenie formátu obrazu, použitie blesku, mriežky s vodováhou alebo prepnutie na prednú kameru. Spodná časť integruje tlačidlo spúšte, prednastavené režimy (presents) a úpravu obrazu v reálnom čase (mods). V tejto časti môžete prispôsobiť jas, kontrast, ostrosť, šum, vyváženie bielej a mnoho iného. Spomeňme aj tlačidlo „shuffle“, ktoré sme používali veľmi často, nakoľko každým stlačením ponúkne inú (náhodnú) kombináciu obrazových vlastností. Aplikácia ponúka aj režim úprav fotografií, v ktorom nájdete rovnaké možnosti ako pri fotografovaní. Ak chcete zhotoviť jedinečnú čiernobielu fotografiu, tak s aplikáciou Blackie sa vám to určite podarí. Ako alternatívu odporúčame aplikáciu Hypocam, ktorá je dostupná aj pre Android.

Cena: 1,09 EUR

Google Play

Adobe Photoshop Lightroom – prepojenie dvoch svetov

Aplikácia Adobe Photoshop Lightroom rozširuje rovnomennú službu pre počítač. Mobilná aplikácia umožňuje automatickú synchronizáciu fotografií a úprav, takže môžete spraviť základné úpravy na telefóne a dokončiť ich, keď sa dostanete k počítaču. Lightroom si vďaka tomu plnohodnotne užijete, ak máte túto službu už predplatenú a používate ju na počítači. Za skúšku však stojí aj v prípade, ak PC verziu nepoužívate. Aplikácia vám ponúkne mesačnú trial verziu, ktorá obsahuje aj plnohodnotný prístup k softvéru pre počítače a po skončení skúšobnej doby môžete aplikáciu používať bez platenia aj naďalej.

Mobilný Lightroom v sebe obsahuje fotoaparát s podporou manuálneho režimu, ktorý využíva API rozhranie Camera2. Vďaka tomu môžete meniť ISO aj rýchlosť závierky, avšak treba počítať s tým, že budete mať obmedzené rozlíšenie, v ktorom fotíte. V prípade vybraných telefónov, ako je iPhone 7 alebo Samsung Galaxy S7 a S8, je k dispozícii aj špeciálny HDR režim.

Lightroom takisto obsahuje nástroje pre editáciu fotiek. Nechýbajú základné nástroje, ako je zmena expozície, jasu či nastavenia bielej. Pokročilé nástroje, ako je selektívna úprava fotky, sú však dostupné iba pre ľudí, ktorí majú službu predplatenú aj na PC. Ak teda Lightroom používate na PC, mobilnú aplikáciu určite vyskúšajte. V opačnom prípade na úpravu fotiek odporúčame skôr aplikáciu Snapseed.

Cena: zadarmo

Google Play
App Store

Slow Shutter Cam – rýchle zhotovenie efektných fotografií s dlhým expozičným časom

Poznáte niektorý z týchto parametrov – dĺžka uzávierky, ISO alebo clona? Ak áno, táto aplikácia vám ich použitie v praxi uľahčí, pričom dokážete s minimom námahy zhotoviť skutočne pôsobivé fotografie s efektom rozmazania pohybujúceho sa objektu. Ide o fotografie typu „hodvábny vodopád“ alebo zachytenie „svetelného hada“ zo svetiel automobilov a mnohých iných scén. Záleží iba na vašej predstavivosti. Aplikácia ponúka tri základné režimy (Motion Blur/Light Trail/Low Light), ktoré si môžete pri snímaní prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Nastaviť je možné hodnotu ISO, dobu uzávierky, redukciu šumu alebo senzitivitu.

Výhodou je možnosť pracovať s expozíciou a zaostrením, s možnosťou uzamknutia. Pri fotografovaní si môžete vybrať aj to, s ktorým snímačom budete fotky zhotovovať (platí iba pre iPhone 7 Plus). Nespornou výhodou je možnosť výberu formátu fotografie (JPG/TIFF/PNG), a taktiež rozlíšenia. V nastaveniach nájdete aj časovač, možnosť vložiť GPS značku a za zmienku stojí aj jednoduchý fotoeditor so základnými prvkami. Ak vás fotografia baví a chcete si z dovoleniek a výletov priniesť zaujímavé snímky, ktoré budú na vyššej úrovni, táto aplikácia je pre vás ako stvorená. Nezabudnite však, že ak chcete vytvoriť skutočne pútavú fotku, so všetkými detailmi, budete určite potrebovať statív. V ruke totiž telefón bez pohnutia neudržíte.

Cena: 2,29 EUR

Google Play

Snapseed – upravte si fotografie priamo v telefóne

Nástroj Snapseed je dostupný pre iOS aj Android, môžete si ho stiahnuť a plnohodnotne používať zadarmo. Pritom ponúka funkcie, za ktoré niektorí ostatní výrobcovia žiadajú peniaze. Snapseed je teda nielen najlepším mobilným editorom fotiek, ktorý je dostupný zadarmo, ale aj jedným z najlepších nástrojov na trhu.

Na Snapseede oceňujeme jednoduché používanie a veľké množstvo funkcií. Úplným základom každej editácie fotky je úprava jasu, kontrastu, tieňov, či teploty farieb. Snapseed vám odporučí ideálne nastavenie, ale jednotlivé parametre si jednoducho upravíte podľa vlastnej potreby. Medzi často používané funkcie bude určite patriť aj zostrenie detailov na fotke, orezanie či úprava perspektívy. Špičkovou funkciou je možnosť selektívne upravovať iba časť fotografie, pohodlne odstraňovať chyby na fotke či vytvárať efekt rozostrenia.

Snapseed ponúka aj množstvo filtrov, ktoré dodajú vašej fotke umelecký nádych. Tieto funkcie ocenia kreatívnejší používatelia. A v neposlednom rade, k dispozícii sú naozaj pokročilé funkcie na zvýraznenie a úpravu tváre. Môžete zvýrazniť oči, pridať úsmev alebo zdôrazniť tvár ako takú. Tieto funkcie odporúčame vyskúšať, budete prekvapení, ako výrazne môžete upraviť fotografie iba pomocou smartfónu.

Cena: zadarmo

Google Play
App Store

Autori: Miroslav Illéš, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.