Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

41 % respondentov uvádza, že najpravdepodobnejšou nápravou kybernetického útoku je obnova dát zo zálohy

Acronis, globálny líder na trhu riešení kybernetickej ochrany, predstavil výsledky prieskumu, v ktorom viac než tretina poskytovateľov IT bezpečnosti v Českej republike a na Slovensku uviedla, že v minulom roku najčastejšie riešili útoky ransomvéru. Prieskum sa uskutočnil v januári 2023 medzi predajcami spoločnosti ZEBRA SYSTEMS, ktorá je výhradným distribútorom riešení Acronis v ČR, na Slovensku a v juhovýchodnej Európe.

Prieskum odhalil, že riziko ransomvérových útokov neustále rastie a stáva sa hlavnou hrozbou pre všetky typy organizácií rôznej veľkosti. Hoci s najhoršou možnosťou, teda zaplatením výkupného, sa stretlo len minimum IT poskytovateľov, viac než polovica musela u svojich zákazníkov v dôsledku útokov obnovovať stratené dáta či posilniť zabezpečenie IT. 45 % respondentov predpovedá, že jedným z hlavných bezpečnostných opatrení proti útokom v tomto roku bude sprevádzkovanie alebo posilnenie systémov Disaster Recovery.

Najzaujímavejšie zistenia, ktoré vyplynuli z prieskumu:
• 35 % predajcov uviedlo, že zo všetkých bezpečnostných incidentov najčastejšie v minulom roku riešili útoky ransomvéru, 26 % stratené e-maily a 12 % DDoS útoky.
• Najčastejším dôsledkom týchto incidentov bola obnova stratených dát (41 % respondentov) a zvýšenie investícií do IT bezpečnosti (16 %). Zaplatenie výkupného priznali 3 % opýtaných a 36 % nepocítilo žiadne významné následky útokov.
• Medzi kľúčové bezpečnostné opatrenia patria podľa respondentov školenia užívateľov (68 %), eliminácia softvérových zraniteľností (62 %) a investície do riešení Disaster Recovery (47 %).

„To, pred čím dlho varovali odborníci na IT bezpečnosť i u nás je tu: ransomvérové útoky ovládli rebríček najčastejších bezpečnostných incidentov,“ povedal Aleš Hok, obchodný riaditeľ spoločnosti ZEBRA SYSTEMS. „Mnohí naši partneri a zákazníci tieto riziká pochopili a budujú komplexnú, viacvrstvovú ochranu svojich IT infraštruktúr. Z prieskumu, bohužiaľ, ale tiež vyplýva, že je ešte stále veľa organizácií, ktoré tomu nevenujú dostatočnú pozornosť a stávajú sa obeťami kybernetických útokov – a to aj opakovane.“

Značky: