Pracovné cesty novinárov obvykle vedú na západ. Cesty do Ameriky už nie sú natoľko časté ako pred pár rokmi, a tak hrajú prím európske mestá. Barcelona, Berlín, Paríž, neďaleká Praha a často aj Londýn. Ten bol v posledných mesiacoch zvlášť obľúbeným miestom pri predstavovaní nových produktov.

Keď som teda vyberal destináciu svadobnej cesty, pozeral som na východ. Kombinácia Dubaj a Phuket (ostrov v Thajsku) znela exoticky a atraktívne. Manželka výber odsúhlasila, zaplatili sme letenky, vybrali ubytovanie cez Booking.com a Hotels.com a pripravovali sme sa na cestu. Nakoľko sme sa „rozhýbali“ na poslednú chvíľu, odlet bol už o mesiac.

Dubaj je lokalita, ktorá počas posledných mesiacov láka čoraz viac Slovákov. Do tohto mesta sa dá letieť pomerne lacno z Bratislavy aj Budapešti a výhodou je, že Slováci nepotrebujú vybavovať víza. Priletíte, ukážete pas a automaticky dostanete turistické víza, ktoré vám umožňujú pobyt v krajine počas 30 dní. Ak si výlet do Dubaja dobre naplánujete, môžete nájsť aj lacné ubytovanie. My sme bývali v trojhviezdičkovom hoteli s bazénom na streche a fitnescentrom. Cena bola 70 eur na noc. V ponuke boli aj lacnejšie hotely, avšak my sme vyberali na základe lokality a veľmi kladných recenzií ostatných. V tomto smere sú Booking, Hotels a TripAdvisor výbornou studnicou informácií, ktorú odporúčame všetkým turistom. Samozrejme, v Dubaji nájdete aj hotel, kde jedna noc stojí 1000 eur. Ale dá sa tu bývať aj za rozumné ceny.

Dubaj je veľké mesto, ktoré sa neustále rozvíja. Trochu mi pripomína americké mestá. Veľkú časť tvoria nízke domčeky, ktoré pripomínajú americké obytné štvrte. V modernej časti však rastie veľké množstvo veľkých budov. Či už sú to moderné paneláky alebo výškové budovy, v ktorých sídlia firmy. Všade však niečo budujú a aj západ slnka, ktorý budete sledovať z pláže Jumeirah, vám bude kaziť zástup žeriavov.

Fotka za 5 eur

Fotka za 5 eur

Unikátom Dubaja je Burj Khalifa, budova s výškou takmer 830 metrov. Má 154 poschodí, pričom najvyššia rozhľadňa je umiestnená na 148. poschodí (vo výške 555 metrov). Za vstup zaplatíte od 75 eur. Ak chcete ušetriť, môžete sa nechať vyviesť na 124. poschodie, kde je vonkajšia rozhľadňa vo výške 452 metrov. Vstup v tomto prípade stojí 32 eur a výhľad je výborný. V noci sa môžete kochať vysvieteným Dubajom, cez deň, ak je dobrá viditeľnosť, máte výhľad na celé mesto. Výťah vás na 124. poschodie vyvezie za necelú minútu. Hneď vedľa Burj Khalify sa nachádza ďalšia obľúbená atrakcia. Tancujúca fontána mení choreografiu každú polhodinu a je zážitok sledovať ju aj niekoľkokrát za večer. Podobná fontána sa nachádza aj v Las Vegas, avšak tá v Dubaji nás nadchla viac.

Dubaj je známy svojimi nákupnými centrami. Tie sú naozaj obrovské a ak by sme spojili všetky bratislavské dokopy, výsledkom by bol Dubai Mall. Obchodným centrám sa pravdepodobne nevyhnete, pretože z Dubai Mallu je vstup na Burj Khalifu a takisto obsahuje obrovské akvárium. V Mall of the Emirates nájdete ďalšiu ikonickú atrakciu, snežný zábavný park, v ktorom sa môžete lyžovať alebo sa stretnúť so živými tučniakmi. Lyžovanie stojí 50 eur na dve hodiny, resp. 60 eur na celý deň a v parku vám požičajú kompletnú výbavu. Od oblečenia až po lyžiarky a lyže. Za blízke stretnutie s tučniakmi kráľovskými, ktorých môžete pohladkať, objať a dať im aj pusu zaplatíte 38 eur na osobu. Fotiť sa s nimi na svoj telefón nemôžete, ale po skončení polhodinovej atrakcie si môžete kúpiť fotky za jednotnú cenu 30 eur za kus. Je to veľa, ale ako sa hovorí, budete mať spomienku na celý život. A aby ste sa cítili lepšie, povedia vám, že zisk z predaja ide na projekt, ktorý má zabezpečiť prežitie týchto živočíchov. V Dubaji sú podobné ceny ako u nás. Kvalita oblečenia je v niektorých prípadoch lepšia. Elektronika je drahšia ako na Slovensku.

V Dubaji majú automatizované metro, ktoré bez vodičov jazdí na 60 km trati. Cesta z jedného konca na druhý trvá 70 minút a prejavuje sa tu jeden z kultúrnych rozdielov. Ženy a deti majú vyhradený vlastný vagón a ak v ňom kontrola nájde muža, musí zaplatiť pokutu vo výške 25 eur.

Na svadobnú cestu sme leteli s Emirates a konštatujem, že táto letecká spoločnosť ponúka najlepšie služby, aké som zatiaľ mohol vyskúšať. Jedlo bolo na pomery lietadiel chutné a dostanete aj kovový príbor, čo je príjemná zmena oproti plastovým vidličkám. Na ceste späť sme mohli dokonca využiť lístok na bezplatné jedlo, pretože sme v Dubaji čakali na ďalší let viac ako 4 hodiny.

Thajský Phuket je v porovnaní s Dubajom úplne iný svet. Pripomínal mi jednu veľkú bulharskú promenádu s množstvom stánkov na každom kroku, kde vám chcú predať falošné značkové tenisky, oblečenie alebo Beats slúchadlá. Pár dní sme si museli zvykať na proaktívny prístup obchodníkov, ktorí vás v snahe získať vašu pozornosť nazývajú kamarátom, priateľom, bratom alebo šéfom. Len aby ste im venovali minútu času a oni vám mohli predať tričko za 5 eur.

Hoci je Phuket miesto, ktoré nepôsobí luxusne, jeho čaro spočíva v množstve dostupných aktivít. Môžete si spraviť celodenný výlet po ostrove alebo motorovým člnom spoznávať okolité súostrovia vrátane ostrovčeka, kde natáčali film James Bond: The Man with the Golden Gun. Zistíte, že od okolitých ostrovčekov sa takmer vôbec neodlišuje. Môžete navštíviť kabaret a žasnúť nad tým, ako dokonalo dokážu plastickí chirurgovia prerobiť thajských mužov na ženy. Môžete sa preháňať lanovým parkom v džungli alebo si dať obed, ktorý pozostáva z troch hlavných chodov, pretože si ako správny Európan objednáte štandardnú kombináciu polievka a k tomu hlavné jedlo s prílohou. Našťastie sme za túto srandu zaplatili iba necelých 13 eur na osobu. Na ulici sa navečeriate aj za 2 eurá, ale ak chcete, neďaleko sa nachádza Hard Rock Cafe, kde za jeden burger zaplatíte 20 eur. Takisto sa ubytujete za 8 eur na noc, ale aj za 100. Jednoducho, Phuket a Thajsko je krajina protikladov.

P.S. Ďalšie poznatky z návštevy Dubaja a Phuketu si môžete prečítať aj na našom webe touchit.sk. Manželka zhrnula v sekcii Blogy viacero postrehov na atypické situácie, ktorým sme čelili. Verím, že vás zabavia, pozrite si ich 🙂

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit