Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nástroje umelej inteligencie prenikajú čoraz hlbšie do firemných procesov. Výnimkou už nie je ani kontrakt manažment. Do mnohých firiem prináša nová technológia revolučné zmeny. Z mnohých sa však začínajú ozývať aj obavy o bezpečnosť dát a dôveryhodnosť. Prešovský startup Cequence ukazuje, ako sa s nimi dá vyrovnať a ako môže AI zefektívniť aj prácu s citlivými zmluvnými dátami.

Nástup nástrojov generatívnej umelej inteligencie, ako je ChatGPT, vzbudil v biznisovom svete rozruch. V priebehu krátkej doby si získali masovú popularitu a mnohí zamestnanci ich začali využívať pri práci aj bez povolenia manažmentu.

V minuloročnom prieskume The Generative AI Tipping Point 73 % respondentov z celého sveta uviedlo, že zamestnanci v ich firmách v nejakej miere používajú nástroje generatívnej umelej inteligencie. Skoro tretina však uviedla aj to, že ich organizácie používanie takýchto nástrojov zakázali. Podobné čísla naznačuje aj prieskum od spoločnosti Cisco. Ten ukazuje, že 63 % firem zaviedlo obmedzenia na typy dát, ktoré môžu byť zadávané do nástrojov s umelou inteligenciou a viac ako štvrtina organizácií ich zakázala úplne. Medzi známe príklady patria Apple, Amazon, Disney či The New York Times alebo CNN.

„Umelá inteligencia je nová technológia a s jej používaním sa ešte spája veľa otáznikov. Vo firmách to vzbudzuje obavy aj veľa relevantných otázok od IT Security tímov, na ktoré je dôležité jasne odpovedať,“ hovorí Martin Ragan, CRO a Co-founder spoločnosti Cequence.

Umelá inteligencia pre citlivé zmluvné dáta
Martin Ragan je spoluzakladateľom slovenského startupu Cequence, ktorý vytvoril softvérové riešenie na komplexnú automatizáciu úloh spojených so zmluvným manažmentom. Toto riešenie umožňuje firmám zrýchliť uzatváranie zmlúv o 50 % a o 62 % zvýšiť dodržiavanie zmluvných záväzkov. Dosiahnuť tieto výsledky pomáha používanie umelej inteligencie a strojového učenia. Otázky o bezpečnosti firemných AI softvérov tak v praxi smerujú práve na expertov ako Ragan.

„Hlavné obavy súvisia s únikom citlivých údajov tretej strane. My na fine tuning (ladenie parametrov modelu strojového učenia pre zlepšenie výkonu na konkrétnej úlohe) nášho modelu využívame ChatGPT a s OpenAI máme uzavreté zmluvné podmienky, ktoré zaručujú, že dáta od nás neukladá ani len v anonymizovanej forme. Dáta klientov sú zase striktne oddelené, takže sa nepomiešajú Náš model sa učí len na dátach klienta, pre ktorého je určený. Vytvárame špecifický deployment pre každú firmu, aby softvér fungoval presne na jej potreby, postupy a špecifický právnický jazyk,” vysvetľuje Ragan.

Podľa spomenutých prieskumov súvisí druhá najrozšírenejšia obava z nepresných výstupov od AI. Cequence v tomto smere dosahuje už hneď po nasadení presnosť 80 až 90 percent. Nasleduje kontinuálne ladenie, pri ktorom sa presnosť posúva na 90 % a viac. Cieľom je dosiahnuť 100 %, avšak s rastúcou presnosťou už exponenciálne rastie aj objem dát potrebných pre jej dosiahnutie.

„Úloha softvéru je zautomatizovať drvivú väčšinu manuálnych úkonov. Používatelia sú však oboznámení s tým, že na konci procesu musí výsledok skontrolovať človek a v prípade potreby ho opraviť. Tým sa zároveň ich riešenie neustále učí a zlepšuje,” pripomína Ragan.

Hľadáte pečiatku dôveryhodnosti? Sledujte ISO certifikácie
Technologické startupy ako Cequence sa v rámci bezpečnosti dostávajú do špecifickej situácie, a to nielen v kontexte otázok týkajúcich sa umelej inteligencie. Globálne totiž rastie trend digitálnych útokov na firemné systémy cez ich softvérových dodávateľov.

Podľa minuloročnej správy spoločnosti Verizon prebehlo 62 % únikov firemných dát cez ich externých dodávateľov. V roku 2021 bola obeťou napríklad potravinárska spoločnosť JBS, ktorá zaplatila 11 miliónov dolárov hackerskej skupine po tom, ako zaútočila na jej IT systémy cez subdodávateľa softvéru. O rok neskôr bol rovnakým spôsobom napadnutý aj Colonial Pipeline, najväčší ropovod na východnom pobreží Spojených štátov, čo viedlo k nedostatku paliva a nárastu cien.

Cequence na túto situáciu reaguje mimoriadne prísnymi internými štandardmi, vďaka ktorým je držiteľom certifikátu ISO 27001 a implementuje najmodernejšie postupy v oblasti správy identít a ochrany dát a súkromia. Všetky dáta sú v jeho systéme šifrované a prístup k nim je povolený len autorizovaným používateľom s overenou identitou. Startup sa taktiež pravidelne podrobuje nezávislým testom zraniteľností. Ochranu zákazníckych dát zvonku zabezpečuje aj cez najväčšieho dodávateľa cloudových služieb Amazon Web Services a ponúka tradičné multi-tenant riešenia a pre náročných klientov aj single tenant varianty. Ochranu dát zvnútra rieši politikou flexibilného access manažmentu, pri ktorej umožňuje klientom na mieru vytvoriť rôzne levely používateľských oprávnení.

„Pracujeme s mimoriadne citlivými dátami a to nielen dátami klienta, ale aj jeho zákazníkov a dodávateľov. Nedávno sme preto nadviazali spoluprácu so slovenským softvérovým domom Vacuumlabs, ktorý nám pomôže ešte viac zvýšiť zabezpečenie komunikácie medzi klientskymi dátami a samotnou aplikáciou,” hovorí Martin Rázus, CTO Cequence a šéf vývoja.

Globálny trend prichádza aj ku nám
Digitalizácia životného cyklu zmlúv patrí k príkladom segmentov, v ktorých umelá inteligencia poháňa na jednej strane obavy, ktoré dodávateľov tlačia do vysokých levelov zabezpečenia citlivých dát. AI však zároveň poháňa aj rýchly rast celého odvetvia. Globálny trh so softvérmi na správu zmlúv je na vzostupe a podľa prognóz by mal do roku 2032 dosiahnuť hodnotu 8,35 miliardy eur. V oblasti interných procesov sa tak optimalizácia manažmentu zmlúv stáva globálnym trendom, ktorý sa dostáva aj do nášho regiónu. Dôkazom je práve Cequence, ktorý už má zákazníkov nielen v západnej Európe a Spojených štátoch, ale aj na Slovensku a v Česku.

„Slovenské a české firmy nie sú v tomto smere výnimkou, aj keď túto tému začali riešiť o niekoľko rokov neskôr ako firmy na západe. Keď sme s nimi komunikovali pred piatimi rokmi, tak to ešte nevnímali ako tému. Dnes už majú kontrakt manažérov a celé právnické tímy, ktoré sa špecializujú na tieto procesy a hľadajú inovatívne spôsoby, ako ich automatizovať,” dodáva Martin Ragan, spoluzakladateľ a CRO Cequence.