Nie však takou, ktorá by vyšla z výrobného pásu ako celok. Je dobre známe, že Apple do svojich MAC zariadení dotykové plochy neintegruje, je to určitá cesta tejto spoločnosti, ktorá je (ako inak) protikladom ostatným výrobcom notebookov a PC.

Avšak, aj niektorí používatelia MAC produktov by dotykovú plochu a určitú konvertibilitu priali. Apple v tomto nevyhovie, zatiaľ, ale riešenie tu je. Volá sa AIRBAR.

AIRBAR je zaujímavé zariadenie, lišta, ktorá premení nedotykový displej vášho MacBook-u Air na dotykový, a to v úplnej jednoduchosti. Hovoríme len o zariadení MacBook Air, nakoľko je zatiaľ iba tento model podporovaný. Výrobca však plánuje, resp. vyvíja AIRBAR aj pre zariadenia PRO, ktoré majú užšiu lištu pod displejom, čo je zatiaľ hlavným problémom.

Ako to funguje? Je to plug-and-touch zariadenie, z čoho vyplýva – zapojte a používajte, bez akéhokoľvek softvéru, zariadenie funguje samostatne. Lišta drží na zariadení pomocou dvoch magnetov. Napájanie a komunikácia s notebookom prebieha cez USB port na pravej strane, čo je jediná možná (správna) inštalácia. Kábel je síce trošku neestetický, subjektívne, ale ak chcete dotykový AIR, bude vám to jedno.

Čiže, ihneď po prichytení a zapojení napájania je AIRBAR aktívny. Jeho funkčnosť spočíva v patentovanej technológii spoločnosti – Neodone’s patented zForce AIR technology, ktorá na displej notebooku premieta (vyžaruje*) neviditeľné svetelné pole. Toto svetelné pole (presne) sníma dotyky prstov – aj rukaviciach. Medzi zaujímavosti patrí snímanie štetca a stylusu, čo má praktické využitie. Veľmi zaujímavá technológia, ale hlavne funkčná. Zjednodušene – vytvorené svetelné pole registruje vaše dotyky na určitých častiach obrazovky, ktorá je aktuálne zobrazená. Algoritmus spracuje tento signál, ktorý prichádza z určitej časti plochy (displeja) a cez USB pošle povel MAC-u na spustenie toho a tamtoho príkazu, ako keby ste ho ovládali trackpadom a pod.

To najlepšie je cena, tá sa bude pohybovať na hranici 100 eur, presnejšie okolo 95. AIRBAR si môžete predobjednať z oficiálnych stránok spoločnosti Neodone, s doručením aj na Slovensko. Ďalšou možnosťou objednávky bude www.amazon.de , ktorý doručuje (niektoré) zásielky na Slovensko zadarmo. Predaj tohto produktu je naplánovaný na marec 2017. Dobrou správou je, že výrobca plánuje rozšíriť kompatibilitu aj pre ostatné zariadenia MAC, teda aj PRO verzie. Toto by malo byť realizované v prvej polovici tohto roku (2017).

Spoločnosť Neodone stojí aj za inými zariadeniami, ktoré vedia spraviť z nedotykovej plochy dotykovú. Presnejšie ide o klasické notebooky s OS Windows/Chrome a uhlopriečkou 15,6-palca.

Zdroj: www.9TO5mac.com

Prečítajte si aj:

Hyperdrive – prvý a najrýchlejší Thunderbolt 3 USB-C HUB navrhnutý pre MacBook Pro 2016

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE