Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vedeli ste, že množstvo odpadu vyprodukovaného iba z obalových materiálov sa ročne pohybuje okolo 100 000 ton? 3M sa snaží prichádzať s riešeniami, ktoré objem odpadu jednoducho znížia. Takéto, hoci malé, ale predsa len významné kroky odľahčujú našu planétu od zbytočného odpadu a prispievajú k zmierneniu klimatických zmien.

V dnešnej dobe je potrebné šetriť nielen prírodné zdroje, ale tiež premýšľať nad znižovaním produkcie odpadu. Vo všetkých odvetviach, kde spoločnosť 3M pôsobí, sa snaží za sebou zanechávať minimálnu uhlíkovú stopu, alebo inak prispieť k udržateľnosti. Jedným z mnohých problémov dneška je používanie veľkého množstva výplní do balíkov a celkovej spotreby obalových materiálov na prepravu zásielok. Podľa  údajov prepravných spoločností sa za rok dopraví priemerne viac ako 500 miliónov balíkov, ktoré vyprodukujú množstvo odpadu väčšie ako 100 000 ton. Inžinieri v 3M sa snažia inovovať a hľadať také riešenia v oblasti balenia produktov a prepravy zásielok, ktoré znížia celkový dopad na životné prostredie a budú pre zákazníkov stále praktické a pre zásielku bezpečné.

Kroky k zníženiu odpadu z obalových materiálov

3M sa snaží dlhodobo obmedzovať odpad v baleniach produktov. Za posledných 5 rokov spoločnosť globálne znížila hmotnosť obalov o viac ako 13 700 ton. V rámci inovácií sa zameriava na projekty, ktoré sa týkajú vratných, znovu použiteľných alebo recyklovaných obalov, a z dlhodobého hľadiska by mali znížiť produkciu oxidu uhličitého o 7 700 ton. „Na znižovaní objemu odpadu spoločnosť 3M pracuje od 70. rokov 20. storočia, a to prevenciou, opakovaným používaním materiálov a ich recykláciou pri svojej prevádzke. Množstvo odpadu, ktoré už od roku 2008 spoločnosť 3M zrecyklovala alebo opätovne použila, bolo 20-násobne vyššie ako množstvo odpadu, ktoré zlikvidovala na skládkach, alebo poslala do spaľovní,“ uvádza Report udržateľnosti 3M za rok 2020. A v tejto stratégii nakladania s obalmi 3M pokračuje aj naďalej.

Príkladom efektívneho znižovania odpadu v baleniach je sada kompresných obväzov 3M Coban 2 Layer Compression System, ktorých obal prešiel nenápadným redizajnom – obväzy v krabičke oddeľovala papierová priehradka, ktorej používanie bolo vyhodnotené ako nadbytočné. Táto malá zmena však znížila množstvo odpadu z obalov týchto obväzov o 20 ton za rok. „V procese balenia používame menej materiálov, vďaka čomu  naši zákazníci vytvárajú menej odpadu, čo znamená čistejší svet pre nás všetkých,“ Jiří Kratochvíl, Product Stewardship Advanced Engineer v 3M.

Ďalším inovatívnym príkladom udržateľného myslenia sú náplasti Tegaderm, ktoré 3M dodáva do nemocníc už desiatky rokov. Z hygienických dôvodov sú náplasti balené jednotlivo.  3M vyvinula nový patentovaný princíp balenia každej sterilnej náplasti, vďaka čomu sa jej podarilo ušetriť  30 % spotrebovaného množstva materiálu a znížiť tak aj produkciu odpadu vo výrobe a v nemocniciach. Tesniace lepidlo v puzdre je vyrobené bez prírodného latexu a kartón použitý na balenie do krabíc je vyrobený zo 100 % recyklovaného materiálu.

Jednoduché  a zelené balenie zásielok

Moderným riešením balenia zásielok v distribučných centrách e-shopov je Scotch Flex & Seal Shipping Roll. Zvyčajne sa aj tie najmenšie produkty balia do kartónovej krabice, na ich ochranu sa použije papierová drť alebo bublinková fólia a krabica sa následne oblepí  dostatočným množstvom lepiacej pásky. Obalový materiál Scotch Flex & Seal Shipping Roll ponúka nezanedbateľnú inováciu v tom, že sa skladá z troch vrstiev. Vonkajšiu tvorí papier odolný voči vode a roztrhnutiu, uprostred sa nachádza výplň podobná bublinkovej fólii a tá tretia predstavuje patentovaný systém prilepenia. Táto kombinácia troch ochranných prvkov v jednom materiáli šetrí nielen čas balenia, ale aj množstvo spotrebovaného materiálu až o polovicu. Jeden kotúč má rozmery 300 x 30 cm a stačí z neho odstrihnúť taký veľký kus, aby prekryl balený predmet, potom už len pritlačíte k sebe okraje, ktoré sa vďaka lepidlu ľahko spoja, ale zároveň sa neprilepia na balený produkt. Scotch Flex & Seal Shipping Roll zaručí bezpečnú a udržateľnejšiu prepravu produktov do 1,3 kg. V budúcom roku by sa Scotch Flex & Seal Shipping Roll mal začať predávať aj na Slovensku.

Ako zabaliť malé predmety pomocou Scotch Flex & Seal Shipping Roll, aby sa zbytočne neplytvalo obalovými materiálmi, nájdete tu:

Značky: